Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


2.svátek vánoční - den koled i zemětřesení

26.12.2008   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

2.svátek vánoční - den koled i zemětřeseníNa &Stěpána se uvolňuje štědrovečerní strnulost, hospodyňky nenadskakují při každé převržené sklínce, děti si mohou kleknout skoro nepozorovaně v nových kalhotách do bláta a tatínkové s celou rodinou jdou navštívit bratra raději pěšky. Každý krok přece dobrý a očekávat u bratra mošt je stejná zvrácenost jako na něj o Vánocích vůbec pomyslet. Ideální k jejich zakončení.

Přitom původ svátku rozhodně veselý nebyl. Svatý &Stěpán patřil k sedmi jáhnům první křesťanské komunity a neohroženě mluvil o vzkříšení Ježíše Krista.
V tehdejším (vlastně i dnešním) Jeruzalému to znamenalo vstoupit do zóny smrti. Ještě říkal židům, že vina smrti Ježíše leží na nich. Ukamenovali ho. Podle pramenů, do nichž lze nahlédnout, si pro smrt vědomě šel. Jeho synovec, také &Stěpán, řečený první, patron uherský, tamní vymodlený ochránce koní a vinné révy měl jiné spády. O sklonech tohoto &Stěpána nemusíme pochybovat a po tolika letech si jej už můžeme dokonce vymodelovat do podoby dle vlastního uvážení.

V úvodu zmiňovaná strnulost nemizí jen z chování maminek. Při pohledu do sportovního kalendáře nacházíme mnohé akce, které dnes považujeme již za silně tradiční. Vzpomeňme alespoň „Koupání ve Vltavě“. Ze stejného hrnce pochází „Tradiční Vánoční turnaj v kopané internacionálů“, nebo „Český vánoční šachový turnaj“. Jistě najdeme i jiné. 

Ze všech výročí si vzpomeňme na jedno. A přiznejme si pohodovost našich Vánoc. Jak malicherné se zdá naše svalování viny na nebohé vánoční svátky, které jsme schopni (i když z legrace) zasadit mezi stres vyvolávající atributy.
26. prosince 2004 přišlo ničivé zemětřesení na ostrov Sumatru. Následující vlny tsunami nechaly za sebou hrůznou stopu. Až 200 000 lidí přišlo o život. Další desetitisíce v okolních destinacích. Kolik lidí zůstalo bez střechy nad hlavou? Milióny? Zápolí s tím dodnes. A my řešíme, zda si dáme 4 nebo 5 knedlíků.

O svátku sv. &Stěpána se chodívalo na koledu. Tu nejznámější asi budete znát, i když … Kdo jí viděl a slyšel provozovat živě? Ale na druhou stranu, kdo by si nepamatoval její slova? „Koleda, koleda, &Stěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad´ jsem s ní na ledu …“ . Pocit, že nemusíte na koledu, vlastně nikam, je přece téměř omamný.

Zdroj obrázku www.rataje.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0901 s