Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Řekněte ano!

16.01.2009   Gabriela Bártová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Řekněte ano!Co by tak člověku v třeskutém mrazu a městské inverzi zvedlo náladu? Hrnek svařáku, dlouhá aroma masáž, nebo třeba pěkně pozitivní film. Hmm, jenže když má tak bezostyšně prvoplánový scénář (zapšklý chlápek začal od jistého dne říkat na všechny výzvy ANO!, což mu změnilo život) a zdobí jej gumový ksicht Jima Carreyho, nezavání to spíš průšvihem? Žádný strach, kupte si cestou do kina svařák, nechte předsudky u ledu a budete se báječně bavit.

Z poctivé komedie se pomalu ale jistě stává ohrožený druh. Filmový fajnšmekři bývají při pohledu do žánrové kolonky obzvláště ostražití a jakmile slůvko na "k" doplňuje navíc přívlastek romantická, bláznivá nebo dokonce teenagerská, berou nohy na ramena. I tvůrci jakousi komediální fobii, vyvolanou přívalem oplzlých či bezpáteřních filmů, vzali na vědomí a raději halí své počiny do poněkud serióznějšího kabátu. Hořkosladkého, nebo snad raději tragikomického? Copak dělat humor orámovaný duchaplným příběhem a bez sprostých slov je takový oříšek? Spíš platí, že mezi slepými jednooký králem. Komedií se rodí málo, z nějakého záhadného důvodu se rozesmát sál lidí zdá méně ušlechtilým úkolem, než seznámit ho s životem Alexandra Velikého. Lesklé sošky pak sbírají výhradně zasmušilí režiséři (posledního "komediálního" Oscara shrábl před 14 lety Forrest Gump!). A protože multikina nemohou svá filmová menu skládat jen z ponurých a nepřístupných snímků, ke slovu se dostane mnohem více komediálního plevele, než je tomu v jiných žánrech. Byla by ale ohromná škoda, kdyby smích před plátnem utichl. Nezbývá než tleskat dílkům, která prapor kvalitních komedií pořád drží. A být shovívaví, když se malinko zakymácí.

Snímek Yes Man režiséra Peytona Reeda (mimochodem ctitele žánru - jeho prvním zajímavým počinem byl film o filmu Forrest Gump, v posledních letech zabodoval s Kašlu na lásku nebo Rozchodem) určitě má své mouchy. Vyhrocený amerikanismus vás několikrát tak plácne do tváře, že si říkáte: a jéje, už je to zase tady! Ale Reed - nebo spíš úžasný Jim Carrey v hlavní úloze - dokáže pokaždé vybalancovat na správnou stranu. Příběh je skutečně prostinký a jak se patří patetický, ale ne zas tolik, aby si v něm každý za pomocí citlivých hereckých výkonů nedokázal najít hodnotné (a lidské!) paralely.

Hrdina Carl je kancelářská krysa a morous, který od rozchodu s manželkou (tedy pár let) pořádně nevytáhl paty z bytu. Tam je v bezpečí před všemi otrapy, kteří jej zvou na hloupé párty, koncerty nebo lanaří k založení penzijního fondu. Když ale ze všech stran slyší, že jeho život stojí zastarou belu, nechá se zavléct na megalomanskou seanci jistého guru, který jako mávnutím kouzelného proutku dává lidem nový směr. Recept je prostý - na všechna pozvání, prosby, nabídky, nebo příležitosti, o které zakopnete, je třeba říci ANO! Jenom tak se totiž můžete řadit k "Yes Manům", lidem, kteří žijí na plné pecky a nikdy nelitují, že něco změškali. Nabuzený Carl teorii vyzkouší hned. S křečovitým úsměvem kývne bezdomovci, který chce svézt, půjčit telefon a na závěr mu dá od cesty tučnou hotovost. Jenže pak zůstane - bez benzínu a s vybitým telefonem - trčet uprostřed opuštěného nočního parku a vzteky bublá. Po několikakilometrové procházce s kanystrem ale u pumpy narazí za krásnou motorkářku - a ejhle, něco na léčbě pozitivismem bude! Následuje logicky plejáda scén, kterak se z Carla stává nový člověk. "Ano" teď odpovídá nejen na všechna pozvání, ale i na internetové spamy a hlavně na prosby svých klientů, což je pro poskytovatele půjček v bance malé harakiri. Dlouho Carlovi všechno pozoruhodně vychází, ale je jen otázka času, kdy si zadělá na pěkný malér.

"Yes Man" je chytře vystavěný film. Na okleštěnou kostřičku příběhu věší Reed spoustu gagů, důvěryhodnost a jakýsi "human touch" mu potom dává dostatek scén s úspornými hereckými výkony ve všedních kulisách. Jim Carrey, střídavě za své role proklínaný i vynášený do nebe, si tentokrát zaslouží uznání. Svůj gumový obličej rozehrává skutečně jen ve chvílích, kdy je to trefné, a mnohem větší zbraní než mimika je mu tentokrát hbitý jazyk. Díky němu uvěříte, že omšelý čtyřicátník, který doposud trávil večery u videa, může imponovat krásné dvacetileté rebelce (hraje ji Zooey Deschanel). Vtipné scénky jsou samozřejmě alfou a omegou snímku. Některé sice pomyslnou mez kultivované zábavy trochu přepísknou, většinou se ale ze srdce zasmějete. A o to přeci jde!

Je třeba uznat, že tento týden je na očekávané premiéry mimořádně bohatý (do kin vstupují noví bratři Coenové, zfilmovaný Che Guevara nebo chválené Requiem za sen). Hledáte-li ale film, který vám polechtá bránici a zároveň příjemně zahraje na romantickou strunu, Reedově komedii určitě řekněte "Ano!".


Výroba: USA
Premiéra: 15.1.2009
Režie: Peyton Reed
Herci: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Rhys Darby, John Michael Higgins, Danny Masterson, Terence Stamp

Žánr: Komedie
Přístupnost: Do 12 let nevhodný


foto: Warner Bros




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0367 s