Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jablovci mezi námi

30.01.2009   Kateřina Sovová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jablovci mezi námi…už nežijí. Kupodivu se nejedná o druh šťavnatého jablka, ale o buclatého ostnokožce. Pokud bychom chtěli nějakého vidět, museli bychom se vydat zpět v čase až do dávných prvohor. Nejenom o jablovcích, ale také o všech známých i neznámých tvorech, kteří kdy bydleli na naší planetě, pojednává Svět pravěku- jedna z nejobsáhlejších a patrně nejlepších českých knížek, zabývajících se touto problematikou.

Když se řekne pravěk, většině z nás se vybaví nějaký ten mamut, pračlověk s kyjem a nebo trilobit vlisovaný do skály Barrandienu. Problém nastává ve chvíli, kdy hledáme něco víc než pouze tisíckrát omílaná fakta o nejznámějších dinosaurech. Většina knížek, běžně dostupných a pro laika srozumitelných v našich knihovnách, operuje především s obrázky. Pro prvotní představu jsou jistě Burianovy a jemu podobné ilustrace hodnotné, ale co když nám už obrázky nestačí?

V roce 2001 pomyslnou mezeru v poličce věnované přírodním vědám vyplnila knížka českého paleontologa a pracovníka Národního muzea v Praze, Bořivoje Záruby, nazvaná Svět pravěku. Její druhé vydání spatřilo světlo světa již na podzim roku 2008 a opět připomnělo, že o kvalitní odborné publikace není v našich končinách ještě stále nouze. Naštěstí.

Jestliže používám přízvisko odborný, určitě nechci zařadit Svět pravěku do kategorie nesrozumitelných knih, kterým kromě studovaných hlav nikdo neporozumí. Odbornost lze pojímat různým způsobem a jazyk Bořivoje Záruby je přístupný už dětem od deseti let. Ačkoliv Albatros zůstává také dnes spojován především s ryze dětskou literaturou, cenné informace obsažené v Zárubově knize využijí všechny věkové kategorie, ponejvíce studenti středních a vysokých škol.

Svět pravěku postupuje systematicky od vysvětlení základních pojmů. Kromě podrobné přehlídky druhového spektra, uspořádaného podle časové osy, provázející každou tištěnou dvojstranu, autor vysvětluje důvody vedoucí člověka ke studiu prehistorie, způsob využití či zaznamenání těchto získaných vědomostí. Všechny informace vkládá do souvislostí a doplňuje názornými barevnými ilustracemi malíře Jana Sováka či perokresbami Andrey Waldhauserové. Kniha dále obsahuje množství kvalitních fotografií nebo souhrn klíčových momentů pro danou periodu vykreslený v přehledné ose na vnitřních deskách. Svět pravěku dále disponuje česko-latinským rejstříkem, seznamem doporučené literatury a lepší orientaci v textu umocňuje grafickým odlišením zajímavostí a důležitých poznatků.

Svět pravěku Bořivoje Záruby patří do knihovny každého milovníka přírody a všech těch, kteří se nespokojí s barevnými nicneříkajícími encyklopediemi, jejichž počet naneštěstí stále stoupá. Doufejme, že takových skvostů, jakými jsou tato publikace či příbuzná, neméně povedená encyklopedická řada Svět zvířat, bude taktéž v budoucnu na knižních pultech přibývat.

Bořivoj Záruba
Svět pravěku
nakladatelství: Albatros
doporučená cena: 399 Kč
foto:
www.albatros.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.065 s