Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Žiji mezi blbci, nebo chci tak moc?

06.02.2009   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Žiji mezi blbci, nebo chci tak moc?Právě taková otázka mě pravidelně napadá, když otvírám kontejnery na tříděný odpad. Třeba dnes – hodlám vysypat do oranžové popelnice svou sbírku kartonů od mléka a džusů. Zarazím se a zvažuji, má-li to vůbec smysl. V popelnici je totiž všechno možné (i nemožné), jen ony tetrapaky tu chybí. „Idioti!“, neodpustím si zasyčet potichu.

Pokud jde o velké kusy papíru vhozené například mezi PET lahve do plastů, beru již za svou rutinu, že jej vezmu a hodím do správné nádoby. Ať se na mě ale nikdo nezlobí, hrabat se v popelnici plné oslizlých zbytků už vážně nezvládám. Jediné zoufalé řešení, které mi přišlo na mysl je, vyhotovit velkou ceduli (v duchu naší staré akční paní domovnice, která na všechnu neplechu reaguje skrze monumentální cedule na nástěnce s mravokárnými závěry. Cedule tak na 14 dní skutečně účinkují) s upozorněním, že do této nádoby patří vskutku jen papír (tetrapak, plast) a že jen úplný D-E-B-I-L (laskavý čtenář omluví užití těchto veskrze lékařských termínů, ale myslím, že pro účinnost existují i další, výrazově vhodnější a expresivnější slova) může do těch popelnic házet něco jiného. Obzvláště v případě, že ostatní kontejnery nejsou dále než dva metry.

Pochopím případy, kdy člověk skutečně neví, kam s tím. Pamatuji si velké hádky nad víčky od lahví, které ukončila až celonárodní sbírka na školách i firmách. Spory se často vedou i o polystyren. Jak již ze samotného názvu vyplývá, jde o umělotinu a většinou patří do žlutého kontejneru. Provozovatelé dokonce, v jasné předtuše problémů, osvětově polystyren na popelnici k plastu vykreslili i napsali. Jenže ouha – lidé nečtou. Alespoň ne většina. Nevím, nakolik nevšímavá neschopnost přečíst si popisek na popelnici souvisí s celonárodní (ba světovou) degradací knih na dekoraci knihoven a jakýs čtverhranný předmět, kterému se rozumný mladý člověk vyhýbá, ale hledala bych za tím spíše přesycenost reklamními slogany a všudypřítomnými nápisy.

Pokud patříte k těm bloumavějším a chcete si na Rozhledně přečíst o třídění odpadů, můžete zde, ve starším článku Kam s tím:
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=5151

Jak ale osvětlit, že kontejnery obsahují referenční vzorek odpadků dvou pólů společnosti? Jedni doma svědomitě třídí, odlamují od tetrapaků umělohmotná víčka, aby je hodili do plastového pytlíčku, vše pak správně vyhodí a hle – stejně se to smíchá se spoustou špatně vytříděného. Má otázka tedy zní: Proč? Je za tím naprosté „asociálství“, lidská hloupost, nebo jen nebetyčná lenost? Možnost, že by někdo schválně bojkotoval ekologii a hanil odpad se mi pravděpodobná moc nezdá. Můžu se tedy jen do pléna ptát: Co s tím? (tedy, samozřejmě krom toho, že jsem si vylila srdce zde, do našich Postřehů k vám, našim drahým čtenářům)

Ikonka: http://www.nicolasulloa.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 6.2.2009 - 9:44

úklidový kolotoč
Ano, ano, ano. Vidím to dnes a denně v naší ulici. Mezi kontejnery na tříděný odpad se povalují matrace, rozbitá televize, dokonce lyže. Majitel úklidové firmy vše vyfotí, jeho boys přijedou, zlikvidují, on z příslušného městského úřadu vyfasuje prachy za vícepráci, večer hvízdne a vše se opakuje. Navíc, provozovatelé okolních firem (cizinci) vyhodí do kontejnerů vše, co by jinak museli na vlastní náklady odstranit sami. Pochopitelně, nápisům nerozumějí, obrázky jim nic neříkají a furt se práší za kočárem.


Od: Martina Bittnerová - 6.2.2009 - 13:12

ahoj, tak u nás máme ještě lepší systém,každý má svou popelnici, za kterou si platí a tu by měli popeláři vynést, jednou týdně, ale bohužel nevynáší v případě, že Ti odpad z toho neleze, tím pádem veřejné popelnice na tříděný odpad jsou stále zaplněné a bohužel jsem u nich viděla několikrát jeden vůz a bral všechno,mám trochu obavu, že tříděný odpad dává zas dohromady.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0895 s