Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Česílko versus Čochtan

13.02.2009   Jaromír Komorous   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Česílko versus ČochtanBylo mi šoufl. Na centrální kurt proudily tisíce lidí v očekávání mimořádně lítého boje. Na protilehlých tribunách hopsaly roztleskávačky v barvách dnešních finalistů na melodii všepřeživšího Michala Davida. Skládal ji kdysi rozjíveným patnáctkám na spartakiádu, teď ji oprášil, přidal efekty praskajících dušiček a unikajících bublin vzduchu a ten náš blbec kustod po tom skočil jako hladový hafan po šunce. Málem mu kapaly sliny z úst. 

&Smíroval jsem to všechno úzkým vyklápěcím okénkem ze šatny v suterénu jedné z tribun, ale viděl jsem dost. Natěšený tatínek koupil synkovi klobásku, s úmyslem hochovi na chvíli zacpat ústa. Chyba. Synek se zakousl, mastnota mu vystříkla na košilku a tatík nevěděl nic chytřejšího, než synka za zkažené půldne zpohlavkovat. Jiný svou domácí makovou panenku vláčel nahoru po schodech tak jemně, až chudák zakopla a kolenem v punčocháčích narazila do následujícího schodu. Punčocháče povolily a holka koleno nahé. „Tak a máš po ptákách,“ chtěl jí asi říct pan otec. Uvědomil si nevhodnost konstatování a tak jen mávl rukou. Viděl jsem, jak se lidi dostávají do předzápasového transu. Napětí se dalo krájet. Příznivci si navzájem ukazovali vzpřímené prostředníčky a řvali „to se oslaví, to se oslaví“. Naskákaly mi pupínky. To nemůže dopadnout dobře. Čároví rozhodčí vylézali na plac v zelených bundách, sběrači míčků ve žlutých. Čert ví, v čem přijdou finalisté. Já v saku.

Postupový klíč je rozdělil hned na začátku, když je nasadil do čela jednotlivých polovin pavouka celého startovního pole a jejich setkání ve finále nepřekvapilo. Splnili očekávání nejvýše nasazených a možná i národa. Na jedné straně nestárnoucí Česílko, vyvedený kdysi na svět Václavem Čtvrtkem, vlastně půvabný vodník z ještě půvabnějších pohádek, na straně druhé jadrný Čochtan, mistrně předhozený společnosti Janem Werichem, vodník letitější sice, ale s nezdolným optimismem opatřený borec. A já si mám sednout na empir a rozhodovat jim.

Oba fináloví rutinéři se už léta prezentují bez svých stálých trenérů a překvapují své příznivce neustálou účastí v knihách, na divadelních prknech i ve filmových konzervách. Václav Čtvrtek kdysi naložil svou squadru do kádí a usadil se s mančaftem u Jičína. Rozvrkočení mladíci za krátký čas začali o sobě dávat znát. Jména jako Volšoveček, Čepeček, Krapítko, Kebule a samozřejmě Česílko vířili vodu nejen v rybníce svého tréninkového centra. Zatímco první čtyři se spokojili s účastí na televizní obrazovce, Česílko od roku 1970, kdy pan Čtvrtek necky s budoucím hrdinou vylil do sádkové nádrže, urazil velký kus cesty.
O generaci starší Čochtan přišel na svět zprvu jako vynucený živel. Dopsaná figura do převzatého muzikálu „Divotvorný hrnec“. Pánové Voskovec a Werich ve svém Osvobozeném divadle uvedli hru již v roce 1948. Jejich poslední společné dílo. Čochtan přišel na scénu díky jejich neumdlévající snaze vnášet české prvky do českého divadla. Původně americký kus domestikovali dokonale. Jan Werich postavu vodníka nejen dopsal, ale v její prezentaci nezapomenutelně exceloval. Když si posvítíme na Čochtanovu minulost, dojdeme nutně k tomu, že tu máme samotáře úplně vystřiženého. Na „brekeke“ ale uslyší oba. Voda jim bude kapat z trika a cákat od rakety.

Jejich společný manažér pan Wasserman, známý z filmu „Jak utopit doktora Mráčka“ vylezl z vodovodní keramiky a zeptal se, kolik přišlo lidí. Hodně, povídám a on, očividně spokojený, zalezl. Ještě tužtičku, notýsek a jde se na věc. Mám to promyšlené. Budou se klidně řezat dokud jim raketa nevypadne z blanitých pracek. Jestliže se ale dopracují nerozhodného stavu 2:2, na rozhodují pátý set zkolabuji. Na to se nechci koukat. Obrovský pohár si zasluhují oba.
 
                                          
                                         Václav Čtvrtek
                                                           
                                                               Jan Werich     



Zdroj obrázků
www.vhrsti.cz; www.citarny.cz; www.metalopolis.net;


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0238 s