Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co všechno skrývá voda živá

27.02.2009   Petr Veselý   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co všechno skrývá voda živáKdysi někdo řekl, že největší nemocí společnosti je lidstvo samo. V krajinách jsme vytvořili nové zelené kopce, ukrývající v sobě tuny směsného odpadu. Nejsou to ovšem jen odpadky, ale i spousta dalších věcí. Zvykli jsme si kontrolovat počet umělých látek (stabilizátory, konzervanty, umělá sladidla, atd.) v potravinách. Většina z nás sem tam vyhodí PET láhev do tříděného odpadu a rozhodně žádný člověk nechce mít ve svém okolí sklad jaderného odpadu.

Všichni jsme trochu ekologičtější a vlídnější na tu naši modrozelenou planetu. Nicméně v tomto výčtu zbývá ještě téma, o němž se moc nemluví ani neuvažuje.
Každý z nás je ze sedmdesáti procent tvořen sloučeninou dvou atomů vodíku a jednoho kyslíku. Bez ní nevydržíme více než tři dny. Ohledně vody nás zajímá jen její tvrdost a jak nám bude vodní kámen ucpávat pračku. Pokud nežijete někde v horách u pramenu, netřeba tuto vlastnost řešit. Voda je více či méně tvrdá všude. Napadlo vás někdy se při otočení kohoutku zamyslet nad tím, co všechno voda obsahuje? Divili byste se čím jsme si sami vodu zamořili.

Zatím asi nejméně známý problém ohrožující kvalitu vody se nazývá hormony. Ty  sice odjakživa patřily do vodních toků, ale s objevem hormonální antikoncepce a jejím masivním rozšířením, se z magické pilulky stává problém. V současné době si zhruba 900 tisíc českých žen a dívek před spaním nebo ráno po probuzení vezmou prášek ochraňující před nechtěným těhotenstvím. Většina z těchto tablet obsahuje poměr dvou hormonů (estrogen a gestagen) a tyto látky se v těle nijak nehromadí a při průchodu organismem se ani výrazně nezmenší jejich intenzita. Vyloučením z lidského organismu močí se dostávají tyto látky do odpadních vod a dále směřují do čističky. Tady by si každý mohl hlasitě oddechnout. Jenže na hormony  čističky nestačí a v souvislosti s nimi škodí vodě ještě víc. Pro bezpečné odbourávání organických látek se zde používají enzymy a bakterie. Část hormonů po jejich působení odchází téměř v nezměněné podobě a u části se naopak ještě zesílí účinek oproti původnímu v hormonální antikoncepci.

Sami zaměstnanci čističek v současné době tento problém nikterak neřeší. Neblahý vliv to má na citlivé živočichy, k nimž patří různé druhy menších ryb a žab. V zamořených oblastech dochází u těchto druhů ke změně pohlavního ústrojí na ženské nebo se rodí tzv. hybridní formy s obojím pohlavím. Zní to sice jak ze šíleného sci-fi filmu, ale tohle si nevymýšlím. Zatím jsou nejvíce ohroženy oblasti okolo velkých měst, ale díky proudění vodních toků do moří se z hormonů stává globální ohrožení.

Do vody a vodních toků pronikají i další látky, jež stojí za zmínku. Patří sem takové, do kterých bychom to ani neřekli, ale svými účinky v životním prostředí se podobají následkům působení hormonů. Souhrnně se označují jako endokrinní disruptory a jedná se o chemikálie, které mohou narušit rovnováhu přirozených hormonů v tělech organismů. Z veškerých člověkem vypouštěných chemikálií do prostředí lze podle vědců minimálně tisíc z nich označit jako endokrinní disruptory. Do této kategorie patří například pesticidy, herbicidy, fungicidy, běžné výrobky v domácnosti, těžké kovy (olovo, rtuť, kadmium).

Kromě hormonů se do prostředí naším zaviněním dostává rovněž velké množství látek z léčiv. Dostávají se do odpadních vod vyloučením moči z těla. Mezi léčivy vedou přípravky známé jako antidepresiva. Ty mají na živočichy dvojí účinek. Buď je uvedou do stavu naprostého nezájmu a nicnedělání nebo se jejich aktivita naopak nepřirozeně zvýší. Ovšem na některé organismy mohou opět působit jako antikoncepce. Další zamořující látkou, pro většinu z nás ovšem samozřejmou drogou, je kofein, ať už obsažený v kávě nebo v čaji.

Rozhodně si nemyslím, že se na nás řítí apokalypsa, ale svojí zhýralostí a nedomýšlením následků k ní rozhodně spějeme. V souvislosti s vodou jsem chtěl upozornit na velmi závažný problém. Podle mého je to problém rozhodně řešitelný, jen je potřeba o něm mluvit a lidé si ho musí začít uvědomovat. Voda se týká nás všech.

Zdroj foto: www.nazeleno.cz 




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0282 s