Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nohavica i Dalibor se představí v novém

22.02.2009   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nohavica i Dalibor se představí v novémBohatou kulturní nabídku metropole rozšíří ve dnech 21. února – 17. března 2009 již 9. ročník Festivalu hudebního divadla Opera 2009. Do Prahy opět zavítají operní soubory z celé republiky, aby předvedly inscenace, které samy zvolily ze své současné repertoárové nabídky. Hlavním pořadatelem festivalu je Jednota hudebního divadla.

Její předseda, přední český divadelní historik, publicista a pedagog Josef Herman uvedl: „Festival patří od 1993, kdy se uskutečnil jeho první ročník, k nejvýznamnějším kulturním projektům svého charakteru na území České republiky. Každé dva roky má česká veřejnost možnost v rámci festivalu porovnat úroveň jednotlivých operních souborů. Ty se v Praze mnohdy prezentují s pozoruhodnými tituly, které nefigurují na repertoárech pražských operních domů.“

Při letošním 9. ročníku se v roli oficiálního spolupořadatele poprvé objevuje pražské Národní divadlo, na jehož třech scénách – v historické budově Národního divadla, ve Stavovském divadle a v Divadle Kolowrat – se uskuteční většina festivalových představení. Národní divadlo festival zahájí představením Janáčkovy opery Věc Makropulos, které se uskuteční 21. února. Dílo Leoše Janáčka, geniálního hudebního dramatika, se poté na festivalu objeví ještě dvakrát: nejprve plzeňský soubor představí svoji inscenaci Její pastorkyně (v hudebním nastudování Ivana Paříka) a poté ústecký soubor zavede diváky do melancholického světa Káti Kabanové (v titulní roli s podmanivou Valerií Vaygant).

Pod dvěma nejúspěšnějšími inscenacemi minulého ročníku festivalu (olomouckým Attilou a ostravskými Řeckými pašijemi) byl podepsán režisér Michael Tarant. Na 9. ročníku budou k vidění dokonce na tři jeho inscenace! Tarant dnes právem patří k nejvytíženějším operním režisérům. Vychází z tradičního divadla, zároveň velmi poutavě rozehrává lidské příběhy. Jeho efektní, emotivní inscenace oslovují velmi široké spektrum publika. Bude to jistě platit i o libereckém Simonu Boccanegrovi (v titulní roli s Anatolijem Orlem, který na festivalu v minulých letech zazářil jako Jago ve Verdiho Otellovi nebo jako Macbeth), olomouckém Daliborovi (v titulní roli s mexickým tenoristou Rafaelem Alvarezem) a ostravském Potrestaném prostopášníkovi aneb Donu Giovannim (v titulní roli s vynikajícím basistou mladé generace Martinem Gurbaľem). „Opera oper“ ve Stavovském divadle zazní v novém českém přebásnění známého písničkáře Jaromíra Nohavici! A také Dalibor bude znít nezvykle: olomoucké divadlo si totiž zásadní přepracování libreta objednalo u Pavla Drábka.

Konzervativnější festivalové publikum jistě potěší další dvě inscenace italských titulů – českobudějovická Síla osudu Giuseppe Verdiho a opavská Lucie z Lammermooru Gaetana Donizettiho (v titulní roli s Katarínou Jorda Kramolišovou, která na minulých ročnících uspěla jako okouzlující Amálie ve Verdiho Loupežnících a Belliniho Norma – za tuto roli obdržela i Cenu Thálie).
V rámci festivalu se uskuteční dvě premiéry: Brittenova Smrt v Benátkách ve Státní opeře Praha a Křičkovi Ogaři v provedení Dětské opery Praha. Festivalový program opět doplní novinky mladých českých autorů – tentokráte Víta Zouhara (Noci Dnem) a dvojice Ondřej Kyas / Pavel Drábek (Společná smrt milenců v &Sinagawě). Program dále doplňuje operně-muzikálovou recese souboru Kytka – Revival 1980 (Opera ještě nezemřela, Tajemný listonoš).

Půl hodiny před každým představením se mohou diváci při úvodním slově k inscenaci setkat s operními šéfy a inscenátory, Jednota hudebního divadla chystá v rámci festivalu také setkání s Jaromírem Nohavicou, s legendárním basistou Richardem Novákem a s několika pěvci z východních zemí, připravuje také odbornou konferenci na téma Jak inscenovat českou klasiku.

Festival není soutěžní přehlídka, ale také letos budou výjimečné festivalové výkony oceňovány tzv. Libuškami – čestnými cenami festivalu. Autorem skleněného artefaktu je významný sklářský výtvarník a designér Václav Hanuš. Ceny budou předány 17. března na závěrečném Galakoncertu Opera 2009 – Mistři italského belcanta, na kterém sopranistka Simona Houda-&Saturová zazpívá známé i méně známé árie z oper Gioacchina Rossiniho, Gaetana Donizettiho a Vincenza Belliniho.

Ceny festivalových vstupenek jsou i letos takové, aby si mohli milovníci opery v krátkém čase dovolit navštívit více představení. Jednota hudebního divadla navíc přichází se speciální nabídkou pro nejvěrnější festivalové diváky: při zakoupení vstupenek na čtyři a více představení mimopražských souborů na scénách Národního divadla mají nárok na slevu 30%! Vstupenky se slevou lze zakoupit přímo v pokladnách Národního divadla. Vstupenky na další festivalová představení je možné zakoupit v pokladnách příslušných divadel.

Více informací o festivalu naleznete na www.festival-opera.cz



Zdroj: TZ Daniel Jäger, produkce festivalu OPERA 2009


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0385 s