Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na zdraví! Nepostradatelnou vodou.

28.02.2009   Jindřiška Kodíčková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na zdraví! Nepostradatelnou vodou.Z vody život vzešel, bez vody dlouho nepřežijeme... s vodou je úzce spjata i naše tělesná schránka. Tvoří až dvě třetiny hmotnosti dospělého


Voda je pro organismus, pro každičkou buňku nezbytná. Rozpouští minerální prvky a vitamíny, odvádí odpadní látky, podílí se na celkovém metabolismu a ovlivňuje stav krve.



Nedostatek vody způsobuje i některá onemocnění, zejména ledvin. Při bolesti hlavy stačí jako první pomoc vypít sklenici vody. Většinou ustoupí a zároveň se lépe soustředíme.

Vodu by měly zejména ženy zařadit do pomyslné kosmetické taštičky. Dostatek tekutin pozitivně ovlivňuje pružnost a vláčnost, pleť získá lepší samočistící mechanismy. Neslazené tekutiny, tedy hlavně voda, jsou základním článkem odtučňovacích kúr.



A kolik vody tedy máme vypít?
Názory se různí, ale množství dvou litrů je dostatečné. V podstatě tolik ztratíme stolicí, močí, dýcháním a potem a stav musíme vyrovnat. Během života tak přijmeme přes 55 000 litrů vody. Nezapomínejme, že vodu přijímáme i v pevných potravinách: ovoce a zelenina se podílí asi z 20 %, mléko a jogurty asi z 10%, kolem 10% dodají obilniny, maso, luštěniny a vejce. Zbytek musíme vypít v podobě neslazených bylinkových čajů, ředěných džusů nebo polévky. A voda z kohoutku nemusí být odstrčenou Popelkou.

Léčivá voda
Voda se stala i základním léčebným prostředkem, u nás ji znovuobjevil Vincent Priessnitz. Léčil pramenitou horskou vodou a položil tak základy moderní vodoléčby. Navázal, byť nevědomky, na hydroterapii, již prováděl Hippokrates, Galénos a další. Poznal, že studená voda odvede krev z povrchu a způsobí druhotný pocit tepla, když se vrací zpět do tkání a cév, z nichž byla předtím chladem vytlačena. A tím léčí.

Pro naše domácí potřeby je třeba princip vodoléčby znát, můžeme tak ledovou vodou podpořit léčbu horečnatých onemocnění, zmírňovat záněty a chladit popáleniny, otoky, otužovat se.



I teplá voda má v našem životě léčivé místo. Horké koupele vyvolávají pocení, zvyšují průtok krve a umocňují tak odchod škodlivin z těla. Střídavé koupele posilují krevní oběh.



Při nachlazení zkuste horkou koupel nohou, zlepší krevní cirkulaci a uleví. Tuto terapii by neměli zkoušet pacienti s cévními onemocněními a diabetici.

Jak na to?
Do nádoby dáme horkou vodu – 40°C. nohy ponoříme do vody. Pokud nemocného bolí hlava nebo má zánět dutin, je možné na krk a čelo přiložit ledový obklad. Celá procedura trvá nejméně 10 minut (musíme přilévat horkou vodu), nejdéle 20 minut, podle snášenlivosti. Na závěr nohy osprchujeme studenou vodou, oblékneme vlněné ponožky a ulehneme do postele. Většinou se dostaví i blahodárný spánek.




foto: archiv autorky


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0293 s