Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Stromy zabíjejí!

03.03.2009   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Stromy zabíjejí!Dopravní policie přišla s "originálním" nápadem. Protože stoupla úmrtnost řidičů automobilu po nárazu do stromu (loni to bylo údajně 177 osob), šéf dopravní policie Luboš Veselý sdělil v sobotních Událostech České televize (21.2.), že policie plánuje stromy u silnic vykácet: "Za každý poražený strom u silnice bysme sehnali síly k tomu, že bysme někde, například třeba v CHKO &Sumava, vysadili 10 nových stromů."

Česká inspekce životního prostředí (v reportáži ČT zastoupená Tomášem Maříkem) nesouhlasí a má k tomu pádné důvody, dokonce doporučuje poradit se se silničáři, viz:

http://www.ct24.cz/domaci/46420-policie-chce-kacet-podel-silnic-jinde-pry-vysadi-nove-stromy

Policie však už nesdělila, PROČ se řidiči o stromy zabíjejí. Chápu to dobře, že policie chce systematickým kácením stromořadí chránit řidiče, kteří nerespektují silniční zákon?

Vzhledem k tomu, že dopravní policie hodlá zprávu o tomto hromadném kácení vydat už do 14 dnů a pak se chystá konat, nabízím jedno urgentní, pro přírodu "lidštější" a pro státní pokladnu úspornější řešení: průměrná cena za pokácení jednoho stromu ve stromořadí se pohybuje okolo tří tisíc korun. Mnohem levnější by tedy byla výroba nové výstražné dopravní značky: "POZOR, STROMY!", která by byla před "krizovými" stromořadími instalována. Vypadala by podobně jako značka "Pozor, zvěř!", jen uprostřed červeně lemovaného bílého trojúhelníku by nebyl černý piktogram jelena, ale stromu.

Důkaz, že by výroba takové značky nijak složitá nebyla? Ministerstvo dopravy hned následujícího dne, v nedělních událostech ČT sdělilo, že schválit novou dopravní značku lze relativně hladce. Do konce března 2009 by totiž měla být schválena značka "MĚŘENÍ RYCHLOSTI", signalizující úseky silnic, kde (čtete správně) "rychlost kontrolují strážníci".

Nakonec tedy leží jedna nápaditá absurdita vedle druhé: místo toho, aby byli řidiči nabádání k pomalejší jízdě v krizových úsecích (např. značkou snižující rychlost), "oholíme za trest krajinu" a místo toho, aby byli rychlí jezdci překvapováni "mužem zákona", který nekompromisně řidiče oboduje a pokutuje, zaplníme krajinu poutači na policejní hlídky.

A napadá mě ještě jedna otázka - nechystá se čirou náhodou policie také vystřílet lesní zvěř? Hlavně jelena evropského, prase divoké a srnce obecného? Také ti jsou totiž pro řidiče životu nebezpeční! A na silnici
r o z h o d n ě nepatří...

Autorkou článku je herečka Lenka Novotná

Ikonka: depts.washington.edu


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0759 s