Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tip na výlet: Klášter sv.Jiří na Hradčanech

11.03.2009   Jaromír Komorous   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tip na výlet: Klášter sv.Jiří na HradčanechKlášter sv.Jiří na Hradčanech je v současnosti baštou umění 19.století a jeho největšího mecenáše. Kumštovní pokladnice je tam situována nastálo. Josef Hlávka, protože on je ten mecenáš vědy a kultury, má v klášteře výstavu. Půldenní výlet jako vystřižený.

Výstava "Odkaz Josefa Hlávky"
Všimněme si Hlávky v době, kdy se rozhodně nenechal zlomit svým handicapem.

Nadaný architekt a stavitel v osmatřiceti letech zkolabuje z přepracování a ochrne. Pohybuje se na invalidním vozíku. Okamžitě ví, co dál. Stáhne se z Vídně, vrhne se do Lužan na tamní zámek mezi Přeštice a Plzeň a přestaví jej do současné podoby inspirované italskou neorenesancí. Umění i věda si cestu do zámku našly rychle.

Antonín Dvořák pro novou kapli zámku zkomponoval pozoruhodné hudební dílo známé jako Lužanská mše. Měl jsem to štěstí a skladbu jsem slyšel na zámku v obnovené premiéře někdy v roce 1995. Zmiňme právě teď Hlávkovu nadaci, v jejíž péči tamní Hudební slavnosti probíhají. Je tak skvěle vymyšlena, že ji nedokázal zrušit fašista ani bolševik. Smekám. Nejstarší kontinuálně působící nadace v zemi.

Výstava ukazuje architektovy vztahy se dvěma předchůdkyněmi dnešní Národní galerie, v jejíž režii se ostatně obě výstavy odvíjejí. Představuje se zde několik desítek uměleckých děl, odkázaných Josefem Hlávkou v roce 1904 Obrazárně Společnosti vlasteneckých přátel umění a připomene jeho působení v kuratoriu Moderní galerie Království českého, kde také s jeho pomocí byly formulovány principy, podle nichž tato první sbírka moderního umění u nás byla spravována. A vězme ještě, že v roce 2008 uplynulo sto let od Hlávkova úmrtí.
Výstava trvá do 9.8.2009

Stálá expozice "Umění 19.století"
Expozice českého malířství, sochařství a užitého umění 19. století je koncipována, jak jinak, jako názorná přehlídka všech důležitých výtvarných směrů a jejich představitelů. Přinášet veřejnosti krásu měli asi jako motto.

České umění se vyvíjelo a úspěšně vyrovnávalo se všemi hlavními dobovými myšlenkovými a slohovými proudy, expandujícími i v jiných zemích Evropy. Početné autorské celky, na kterých je výstava založena, přesvědčivě doloží, že ve svých vrcholech a svým specifickým způsobem je české výtvarné umění 19. století srovnatelné se vším, co tehdy vznikalo.

Jestliže umění je formováno pod tlakem doby, tak si záhy uvědomíme, jak plodné období nahlížíme. Měnící se kulturní, společenské i ekonomické poměry působí na české umění jako lis na víno a my máme to štěstí, že s koštýřem přes rameno můžeme ze zdrojů ochutnávat. Navnadím vás jmény. J. Mařák, M. Aleš, F. Ženíšek, V. Brožík, V. Hynais, J. V. Myslbek. Dodávat ještě něco mi připadá zbytečné.

Literatura, hudba, architektura, sochařství, malířství nebo umělecké řemeslo s nástupem 19. století vyjadřovaly přání, pocity a potřeby nastupujícího a formujícího se měšťanského stavu. Podnikající buržoasie bohatla, z jejích řad vycházeli nejen podnikatelé, ale také představitelé české inteligence, a tak se postupně stávala hlavním objednavatelem a mecenášem umění. A tímto dějinným pojítkem jsme zpátky u největšího z nich, u Josefa Hlávky. Hezký výlet, přeji.

Vstupné: 150,- Kč základní; 80,- Kč snížené, otevřeno denně
Spojení: metro A, Malostranská; tram 22 Pražský hrad
Zdroj obrázků
www.ngprague.cz

                                          


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0378 s