Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pár NEJ z ptačí říše

09.03.2009   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pár NEJ z ptačí říšeKdyž se to vezme kolem a kolem, ptákům lze závidět jen schopnost letu. Tu a nesmlouvavost při uplatňování potřeb. V žrádle, v pití, v bydlení, vlastně hnízdění. Ve vymáhání dědických práv pro svá holátka, pokud je k nim vytvořen genetický klíč tradicí a vývojem. Tak nevím. Nestačí to i ke skromnému životu lidskému? Nestačí, odpovídám si. Reflexy mě neuspokojí.

Tak si na ně posviťme, na kujóny. Umí jen nezřízeně štěbetat? Mnozí se bez toho obejdou.

Největší žijící pták na Zemi je Pštros dvouprstý. To se učí ve škole. Poslední dobou se i u nás chovají na maso. Až 155 kg váhy, 2,7 m výšky. Pták běhavý, nelétavý. Silné nohy. Kopnutím dokáže zabít. Zakrnělými křídly se samci frajeří před samicemi. Na jejich místě bych raději mrkal. Jejich očí si všimnete nejdřív. Největší pecka ovšem přichází s potomky. Mladí pštrosi rostou první rok 25cm za měsíc. Kamašky a botičky bych jim kupovat nechtěl.

Nejmenší ptáček je kolibřík. To taky víme. Kalypta, tak se jmenuje prcek mezi prcky, je menší než 6 cm a váží 3g. Jediný pták, co létá pozpátku. 90x v sekundě mávne křídly. Zkuste to! Ten totiž nemá čas vyrůst. Jeho až 15 cm dlouhý zobák je mu pro kočku. Saje s ním jen nektar z květů. Jeho vajíčka kupodivu nejsou příliš ohrožena. Nejdou zřejmě najít.

S největším rozpětím křídel se může chlubit albatros stěhovavý. Ověřených 4,25 m, jedna paní povídala až 8 m. Překvapující je jeho poměrně silný zobák. A pilnost. Nalétá až 1000 km za den. Dožije se 80 let. Kdy chodí do penze nevím. Létat takhle do smrti, položím lžíci ještě ten den, co se to dozvím. Hnízdo má jako košík na prádlo. 0,5 m vysoké, 1 m široké.

Nejrychlejší je sokol stěhovavý. Udělá 250 km/hod. Nelze se divit vzniku sokolnictví. Mít na rukou tak rychlou a lačnou zbraň, přitom svým způsobem nehlučnou, muselo být vábné vždy. A právě proto nepovažuji tento lovecký způsob za korektní. Ale, který je, viďte.

Za nejkrásněji zbarveného ptáčka u nás je považován, jak jinak, ledňáček říční. 15 cm dlouhý, smaragdově zelený frajer si to zaslouží. My nemáme tak čisté řeky, jež potřebuje, aby nemohl být považován za vzácného hosta. Jsem venku celý život a spatřil ho dvakrát.

Velikonoce. Jedeme svůj oblíbený dvojboj. Fotři a syni. Zhruba 30 km na běžkách, v Bayrischer Einsenstein přejezd hranic, v Regenhütte dolů k řece, cíl první půldenní etapy, převléknout, popadnout připravené malé lodě, pádla a davaj dolů do Zwieselu. Po Regenu neboli po Řezné, chcete-li. Krásná plavba, už jen ten start... Zaklekáme do singlů na břehu! Upravit kravatu, nutnou pro vstup na sváteční řeku a sklouznout po sněhu do vody. Má jí dost, bílé břehy jsou vzácně tiché, kaskádovité peřeje vzorně plní první jarní představy vyhladovělých vodáků po zimě. Vplouvám na jakousi lagunu. Vysoký hlinitý břeh, v něm ledňáčkem vyhloubené nory k hnízdění. Pokládám pádlo na palubu a za mnou jedoucím singlířům ukazuji ukazovák na rtech. A už je tu. Není sám. Nahání mladou, jak mu velí geny. Tancují nad hladinou a zase odlétají, vrhají se střemhlav k vodě, aby u ní ostře zase nabrali výšku. Po pár minutách zapadnou do jedné z děr. Konec představení. Jedeme, synci, jedeme. Vyhřátá chata čeká.

Určitě se má čím pochlubit tučňák. Určitě má svá nej takový kondor alpský. Mají jen jednu chybku. Znám je jen ze zoologické zahrady. Ale venku, tak říkajíc live, jen ty borce předtím. A já ten nikým a ničím sešněrovaný život uznával a aspoň trochu uznávám pořád.

Zdroj fotografií:
www.kristin100world.blog.cz; www.naturfoto.cz; www.albatros.navajo.cz; www.mezistromy.cz;
 
         
                               zmínění "fořti" seřazeni tak jako v článku, na titulce ten poslední


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: zuzana - 21.12.2012 - 11:33

drop
drop:ptak zijici v australii


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0209 s