Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Domácí kurz pro začínající švadlenky

23.03.2009   Aneta Šimonková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Domácí kurz pro začínající švadlenkyTu něco zaštepovat, jinde zase přešít overlockem, na sukni udělat sámky a ještě sehnat šambrej na nové kalhoty. Pokud vám některé pojmy v předchozí větě nic neříkají nebo je považujete za místní nářečí, pak se v knihkupectví poohlédněte po knize Základní techniky šití od Wendy Gardiner. V ní totiž najdete „překlad“ pojmů zmíněných v úvodní větě, protože, jak název napovídá, jedná se o termíny z krejčovské oblasti.

Jak známo, za minulého režimu se k nedostatkovému zboží řadily i oděvní artefakty a pokud ženy chtěly originální model, musely samy přiložit ruku k dílu. Proto skoro v žádné domácnosti nechyběl šicí stroj, ke kterému ovšem dnešní mladší generace nějaký výjimečný vztah nemá. Na první dobrou si řekneme: proč ztrácet čas a šít si, když regály v ochodech přetékají hotovými výrobky? Ale máme tu jedno ALE. Pokud spatříte opravdu nápaditý model (a nemyslím teď nutně někdy i bláznivé fantazie módních návrhářů), tak zjistíte, že si ho nositel/ka vytvořil/a sám/sama anebo se jedná o kousek, který s precizností zhotovil oděvní designér, tudíž ho seženete v pár provedeních, pokud vůbec. Proč si tedy nevytvořit pár originálních exemplářů, které si vymyslíte a které tak budou odrážet vaši osobnost? Stačí si vzít k ruce průvodce šitím – Základní techniky šití – od nakladatelství Metafora, který vás také zavede i do tajů bytového designu.

Podobně, jako jiné hobby výtisky od tohoto nakladatelství, vás Základní techniky šití nejprve seznámí s materiály a příslušenstvím, které ke krejčovině patří. Můžete tak objevit i jiné typy jehel (zakulacené, navlékací na korálky, dvojité, spirálové apod.) než klasické rovné a špičaté, poznáte vhodné typy nití (na vyšívání, ke zpružení oděvu atd.) nebo konečně přijdete na to, který stroj použít, aby se vám netřepila látka (a propos – jednotlivým typům látek autorka věnovala celých šest stran, přičemž se jedná o základní typy tohoto materiálu) nebo s jakou patkou vytvoříte neviditelný steh tzv. slepý.

Praktické rady pak přináší následující návody, které vás naučí pracovat s papírovými střihy, poznáte, které stehy existují (a jejich vhodné využití) a postupně se přenesete k samotnému zhotovení základních střihů či jednotlivým krejčovským technikám jako např. zhotovení saka, kalhot, skládané sukně nebo zašití kapes do oděvu. S přibývajícími stránkami se postupně propracujete ke složitějším variacím, které zanedlouho budete zvládat levou zadní.
 
&Sití ovšem nespadá jen do oděvní tvorby, ale svoji kreativitu můžete také uplatnit i v bytové kultuře. Autorka, mimochodem výtvarnice s více jak dvacetiletou praxí v oděvním a dekoračním průmyslu, představuje názorně, jak si zútulnit prostředí, ve kterém žijeme a naučí nás např. spočítat, kolik látky zakoupit, chceme – li si vytvořit netradiční závěs.

V závěru knihy pak přichází na řadu ukázka prací pokročilých kreativců, kteří se ale také kdysi prali se zašitím zipu, úpravou lemů nebo všitím podšívky. Vy se jejich výtvory můžete inspirovat a postupně nacházet svůj vlastní rukopis.

Publikace Základní techniky šití provádí své čtenáře opravdu krok po kroku jednotlivými krejčovskými technikami a i když zrovna netoužíte stát se švadlenou/krejčím nebo oděvním designérem, tak i přesto vám kniha poslouží jako příručka k jednodušším úpravám vašeho oblečení. Autoři k pracovním postupům přiřadili i bohatou fotodokumentaci, takže se případně nebudete utápět ve slovních formulacích jednotlivých kroků. A aby autoři knihy čtenáři usnadnili práci co nejvíce, připojili k některým postupům i pár rad, které nerozpoznáte pouhým prozkoumáním oděvu nebo si jej nepřečtete u každého pracovního návodu v časopise, protože se jedná o triky, na které krejčí přicházeli postupně a které si mezi sebou sdělují po dlouhá léta ověřená praxí.

Wendy Gardinerová: Základní techniky šití
Vydalo nakladatelství Metafora, Praha 2009
Obálka Metafora (www.metafora.cz)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0371 s