Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nehumánně tragikomický višňový sad

24.03.2009   Lucie Hajduková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nehumánně tragikomický višňový sad"To by člověk nevěřil." Uslyší hned několikrát ucho diváka. Višnový sad napsaný Čechovem jako reakce na tehdejší události je plný situací, nad kterými je radno se zamyslet. Vdova Raněvská vracejíce se po pěti letech z Paříže na své panství, přijíždí s vědomím nesplacených dluhů pro které je panství odsouzeno k dražbě.

Než se tak však stane, skrz panství se přežene uragán, který diametrálně změní nejen postavy, ale i jejich ideály a cíle. Každou z osob pronásleduje její vlastní charakter a společné obavy o panství a jejich budoucnost. Marnotratná vdova Raněvská (Alena Sasínová - Polarczyk) si nedokáže naplno připustit zadluženost a stále žije nákladným životem, její bratr Gajev (Norbert Lichý) se ve snaze ubránit holé skutečnosti přimyká k dojemným ba nikoho nezajímajících proslovům



Zleva: Gajev, Firs (Pavel Cisovský) a Trofimov (Michal Čapka), jeho spřízněnou duší se stane dcera Raněvské Anna (Tereza Dočkalová)


a prohnaný podnikatel Lopachin se pokouší zachránit jejich panství.




Zleva: Gajev, Raněvská a Lopachin (Josef Kaluža)


Rodina však není schopna vzdát se panství, které jim odjakživa patří, sad vykácet a parcely pronajmout chatařům a tak dochází k nejhoršímu. Loapchin na dražbě panství zakoupí, rodina je odsouzena k vystěhování a Lopachin stejně udělá tak, jak předtím poradil jim. Teď však celou událost prostupuje hořskosladká chuť. Role se obrátily, panstvo už nemá žádnou moc a z Lopachina, jehož otec na panství tvrdě pracoval, se stává pán. O to hůř to nesou jak Raněvská a Gajev, tak i ostatní jejichž osudy jsou diametrálně změněny. Nebo zas až tak ne? Raněvská se opět uchýli do Paříže odkud přijela za doprovodu Jaši, který za své přítomnosti na panství okouzlil Duňašu, ta se ale po jeho odjezdu opět vrací k Jepichodovi.




Zleva: Jaša (Albert Čuba), Duňaša (Tereza Cisovská) a Jepichodov (Michal Moučka)


Gajev si najde místo v bance a Lopachin ač vše zpočátku nasvědčuje opaku, Varju o ruku nepožádá. A tak je nucena odjet do Jaševa za prací. Dům je vyklizen, zamčen a odsouzen k zániku. I když ne tak zcela, při všem tom spěchu a vyhrocených situacích se zapomnělo na starého sluhu Firse. Zůstane uvězněn mezi zdmi rozlehlého panství zcela sám. Odsouzen k čemu? Snad jakoby celý příběh jen z pozvdálí sledoval...

Celá inscenace působí velice sugestivně, ať za to může netradiční množství postav, netypické pro komorní představení či vysoká koncentrace špičkových herců. Nechyběla odpovídající scéna ani psychologizace postav. Každá si prožila svůj příběh a všechny je spojoval osud višnového sadu. S jeho koncem byly všechny vrženy do nového života. Višnový sad se kácí a spolu s ním i všechny dosavadní hodnoty a ideály.

Inscenaci Višňový sad uvedla Komorní scéna Aréna dne 21.března 2009


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: jindřiška - 24.3.2009 - 15:58

Višńový sad Na Vinohradech se mi moc nelíbil, tento ?


Od: Lucie Hajduková - 24.3.2009 - 16:11

Bohužel jsem neměla tu čest spatřit jej na Vinohradech, tento se mi však zdá jako dobré sousto pro oko divákovo, dolehne na něj atmosféra a přitom se upřímně pobaví, zvláště v oblibě měli diváci Jepichodova


Od: krejčík jiří - 14.4.2009 - 10:54

Vyšně
promiňte ale nemohu souhlasit s tímto názorem neb tento višňový sad je pouhý paskvil.Většina herců hraje inscenaci jako sólisté.Žádné situace ani život jen mrtvé divadlo bez života.Nechápu proč Duňaša působí jako třetí sestra,proč není rozumět slovům Gájeva,ale hlavně režie Ivana Krejčího žádná,každý hraje sám na sebe a inscenace plyne a v člověku nezůstane nic.Raněvská tam vůbec není" a o špičkových výkonech se dá mluvit jen u Michala Čapky a Michala Moučky.Aréna dělá špičkové představení jako například:Psí srdce,Panočka,Pohřbené dítě,Svatba ale toto k ním rozhodně nepatří.Višňový sad Oxany Meleškyny v Aréně byl skutečnou lahůdkou a zážitkem škoda že v nové aréně se naň nenavázalo.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0382 s