Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Postavičky českého kresleného vtipu, z nichž „TOP 5“ sestavit nelze

15.04.2009   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Postavičky českého kresleného vtipu, z nichž „TOP 5“ sestavit nelzeShodneme se určitě na konstatování, že naše kraje a život v nich nabízejí dostatečně živnou půdou pro kreslíře všech možných figurek, vtipem sršících i lakonicky glosujících události, posbírané mezi námi. Nebo jen přinesou úsměvnou atmosféru a nemusíme je ani zastihnout v klíčovém okamžiku servírování kapitálního fóru. O něj v takových případech vlastně nejde. Podružné je i odkud přicházejí.  

Nejstarším ze všech a nejslavnějším je Josef &Svejk od Josefa Lady. Žádnou figurku jsem neviděl tak často vyvedenou rukama všech možných laických a přiznejme si, značně kýčařských ochotníků. Z drátu, z plechu, v dřevě. Prostě lidová tvořivost. Ladova jednoduchá linka tomu nahrávala. To nesporně. K nehynoucí slávě přispěl i Rudolf Hrušínský svým filmovým ztvárněním. A pochopitelně autor psané předlohy Jaroslav Hašek.

 
                                                

Přenesme se do současnosti. Petr Urban přivedl dozajista kultovní figuru. Ano, je to on, Ruda Pivrnec. Kdy ten chlap dostával obrysy? Tipnul bych si, že ještě za Urbanovy aktivní sáňkařské dráhy. Tam přišel na svět legendární výrok: „Forma není důležitá, hlavní je bejt  pořád trochu nalitej.“ Použil jej do své tvorby, ale patří lyžaři Martinu Petráskovi. Dnes oba v závodním důchodu, ale Ruda Pivrnec je vzorným šiřitelem této osvícené myšlenky.

           

Klasik mezi klasiky  se jmenuje Vladimír Renčín. Pamatuji si, že různé tisky jsem v osmdesátých létech 20.století otvíral jen kvůli jeho malůvkám. Sarkasmus, ironie, nadhled. Slovní vklad, který hýbá žlučí i dnešním potentátům. Zahuštěný, chytrý, snad vždy vyjadřující mínění mlčící většiny, dá se s ním ihned ztotožnit. Jako každý z dnešních jmenovaných se svými vtipy vydává knihy, kalendáře a já nevím, co ještě. Vskutku nezapomenutelná stopa.

 



Podobně na mě působí Vladimír Jiránek. I když kromě volné tvorby se věnují kreslenému filmu oba, u Jiránka tento vyhrává především. Miluji jeho figurky všechny, jednu dvojici tu chci však přece vyzdvihnout. Bob a Bobek, Králíci z klobouku. Jejich lenost a ohromná životní chuť na druhé straně, samozřejmé nasazení jeden za druhého, schopnost si ze sebe vzájemně vystřelit a hlavně to přijmout. Snový vztah. &Skoda, že jen ve Večerníčku.
 
                                               
 
                                                

A s filmovými okénky už dneska vydržíme. Když chci doplnit sestavu výtvarníků na pětici, z balíku možných figurek vypadne zase dvojice. Adolf Born vdechl život mnohým, jeho výlety za prapodivnými tvory jsou známé. Ale geniální a já věřím, že díky scénáristovi Miloši Macourkovi i nesmrtelní, jsou Mach a &Sebestová. Petr Nárožný jim propůjčil hlas a jiný si tam dnes už nedokáži dosadit. Dětská představivost, schopnost kombinace, nechápající zkostnatělost dospělých. Lidem bez fantazie ke koukání nedoporučuji. Přidá se totiž i pes Jonatán.

                                       


Kdybyste měli málo, jukněte na
www.rencin.cz; www.vladimirjiranek.cz; www.petrurban.cz;



Zdroj obrázků: www.memorialmatejekudeje.cz; www.ceskejvirval.cz; www.home.zcu.cz; www.img5.ceskatelevize.cz; www.nku.cz; www.fim.uhk.cz; www.cirkevnimajetek.cz www.bomba.cz;



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0355 s