Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Když blíženci tančí, tají se dech

22.04.2009   Jindřiška Kodíčková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Když blíženci tančí, tají se dechHvězdná dvojčata, tanečníci světového formátu, Jiří a Otto Bubeníčkovi, se představí v Národním divadle!

Oba bratři fascinují publikum svými postavami blížícími se antickému ideálu i absolutně synchronizovaným pohybem a technickou dokonalostí, takže se zdá, jako by se pohybovala jediná zdvojená bytost: „Několik minut, v nejvyšší rychlosti, je jeden odrazem toho druhého... Na jevišti zrcadlově přesně tančí a nás tento pohled nutí k úžasu – ale zároveň nás zaráží, neboť vidíme dva identické tanečníky, kteří se od sebe snaží násilně a bolestivě odtrhnout. Je to metafora pro skutečný život dvojčete?“

Zároveň jsou jedinečnými tvůrčími a talentovanými osobnostmi. Jiří Bubeníček, ověnčený mnoha cenami za tanec, je sám také autorem mnoha choreografií pro velké světové scény. V mezinárodních soutěžích získaly ceny jeho choreografie Made on Earth (Vytvořeno na Zemi, Ze Země) a Prisoners of Feelings.



Otto Bubeníček se kromě tance specializuje na komponování hudby k baletům, navrhování kostýmů a scénografii. V roce 2006 ve spolupráci s Janou Pulkrábkovou debutoval jako režisér krátkým filmem Nocturnal Ecstasy, pro který vytvořil partituru a byl také hercem a vedoucím střihu. Působí též jako pedagog v rámci světových Masterclasses pro mezinárodní soutěže.

Charismatické hledání vlastní jedinečnosti dotváří hloubku prožitku jejich i publika. Napětí, které tak vzniká, využívají opět pro tvůrčí objevy. V Praze se objeví ve spolupráci s dalšími skvělými tanečníky ze souborů Hamburg Ballett, Zürich Ballett, Dresden Semperoper Ballett či Bayerisches Staatsballett München.



Jiří a Otto Bubeníčkovi se narodili roku 1974 ve starobylé cirkusové rodině, která tehdy právě putovala Polskem. Životní dráha dvojčat se zdála jasně narýsovaná – stanou se také artisty. Obrat nastal v jedenácti letech, kdy učitelka tance rozpoznala jejich talent a doporučila dvojčata ke studiu na pražské Taneční konzervatoři. A když šokovali svým výkonem na soutěži v Lausanne a obdrželi svá první prestižní ocenění, nabídl jim studium na hamburské baletní škole význačný choreograf John Neumeier, bratři však odmítli. Teprve po absolutoriu na konzervatoři do Neumeierova hamburského souboru vstoupili.



Otto působí v Hamburku jako první sólista. Jiří je zase od roku 2006, kdy se dráhy bratří poněkud rozešly, prvním sólistou v Semperoper v Drážďanech. Tím vzácnější bude jejich společné pražské vystoupení: http://www.bubenicek.eu/ .

Slavnostní galavečer nazvaný Bubeníček and Friends proběhne 15. a 16. května 2009 na jevišti Národního divadla v rámci festivalu Pražské jaro.

Foto: www.2media.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0227 s