Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Písně Kryla a Hutky zapomenuty, kultuře vládne mainstream

29.04.2009   Lucie Hajduková   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Písně Kryla a Hutky zapomenuty, kultuře vládne mainstreamPokud mám z úspěšně zvládnuté tour Karavana tour Missa 2009 něco vypíchnout, pak právě toto. A že samotný fakt provokuje nemalé zamyšlení snad dodávat nemusím. Po shlédnutí koncertu neoplývám jiným než pocitem pozitivním. Kvituji zpracování písní Karla Kryla prokládané hojnými komentáři, ať už těmi ilustrujícími dobu o níž se zpívá, či těmi, jež přímo narážejí na Krylův život.

A aby se náhodnou nestalo, že posluchači upadnou do spánku provokovaného stereotypem skladba - povídání (či ti méně zainteresovaní prohlížením promítaných Krylových fotografií, které doprovázejí celý koncert) dočkají se i krátkého promítání věnované samotné kapele Missa.

V druhé půli pak vystoupí legendární a stále charismatický Jaroslav Hutka. Pokud něco umí (vyjma již všeho časem prověřeného, co se jeho uměleckému projevu rozhodně upřít nedá) tak zaujmout publikum.

Pokud kapelu Missa neznáte, nabízím v následujících řádcích její skromné představení. A osobně dodávám -rozhodně si ji nenechte ujít.

Skupina Missa vznikla v květnu 1999 jako sedmičlenné seskupení začínajících (což za dobu její existence již téměř neplatí pozn. autora) hudebníků a zpěváků. Vychází z působení některých jejích členů ve Spirituálové schole, dřívějším to místním hudebním tělesu. Sedm let dále působí ve farnosti sv. Václava v Praze-Vršovicích jako chrámová kapela. Každou druhou neděli v měsíci můžete slyšet v kostele sv. Mikuláše ve Vršovicích při mši svaté od 19:00 h kytarové písně v jejich podání. Téměř od počátku hraje Missa písně Karla Kryla (folkově upravené pro více nástrojů), které členy kapely oslovují stále. Připravuje se však již VLASTNÍ AUTORSKÝ REPERTOÁR skupiny. Název Missa má kromě jiného původ v latinském "Ite, missa est" neboli: "Jděte, jste posláni".

A co o svých koncertech či pořadech říká kapela sama?

Vystoupení jsou komponována z písní, básní, aktuálních glos a vtípků. Občas je doplní nějaké to překvapení, v poslední době promítáme naše krátké filmy a během koncertu tematické obrázky na pozadí jeviště. V programu se často kromě notoricky známých a zlidovělých "pecek"objeví i méně známé autorovy songy. Celá tato struktura umožňuje uceleněji nést Krylův odkaz. Folkové vícenástrojové provedení pak přibližuje jeho dílo i těm, kteří se s jeho tvorbou dosud nesetkali.(Uvádíme např. básně inspirované dílem K. Kryla, literární vložky, hudební díla v rámci předkapel, dramatická ztvárnění písní, tematické krátké filmy apod.)

Naprosto souhlasím se vším, již výše zmíněným a dodávám, že písně jsou navíc pro nástroje zdařile žánrově upraveny.

Rozhovor s kapelníkem Janem Tomsou k přečtení zde :(klikni)

Zdroj fotografie: www.kapelamissa.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 29.4.2009 - 10:22

Pěkné!


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0748 s