Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dámská rytmika bigbandu sluší

05.05.2009   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dámská rytmika bigbandu slušíZ nadšené Reduty přijel do Plzně European jazz orchestra řízený Peterem Herbolzheimerem. Mladický elán korigovaný rozšafnou zkušeností. Maximální nasazení po celou dobu koncertu. Dvacetičlenná kapela plná perspektivních muzikantů mi rezonovala v hrudníčku ještě dlouho.

Pro pana Herbolzheimera, jazzovou legendu z Rumunska žijící v Německu, to musí být hezká práce. Podotknu, že do mezinárodního hudebního povědomí vešel již v roce 1960 a od té doby míří pořád vzhůru. Jen na první pohled ta dnešní profilace vypadá sysifovsky. Každý rok sestavovat kapelu znova, neustále vybírat vhodné typy pro vskutku mezinárodní ansábl, z možných hudebních kompozic sáhnout po té pravé. Jenže jazzoví hudebníci jsou zvyklí na zásadní posuny ve své prezentaci. A pak pravidlo „number one“. Do kapely přicházejí již hotoví muzikanti, reagující promtně na hudební filozofii kolegy. Pan kapelník si to užívá.

Píšeme rok 2009 a festival Jazz bez hranic, jehož hlavní termín přijde na podzim, právě odstartoval. A do výstřelu vpadl sympaticky a hlavně až symbolicky. Dokládajíc, že hudba opravdu nezná hranice. Stylově mladické aranže, schopnost rezolutně uchopit nejsložitější bigbandovou hudební literaturu, samozřejmost s jakou jednotliví hudebníci ze svých sekcí přistupují ke svým sólům, to vše lze přiložit na misku pozitiv. Není malá ani mělká.

Vždy cítím málem nadšení, když na netradičních postech v kapele uzřím ženu. Tentokrát jsem měl příležitost dvojnásobnou. Rytmika je zde zcela v rukou něžnějšího pohlaví. Brandi Disterheft, devětadvacet let, subtilní Kanaďanka, sjíždí elegantně kontrabas a díky aranžím jej často mění za baskytaru. Aby toho nebylo málo, stabilní duo zpěvaček rozšíří klidně na trio. Pro zajímavost, v loňském roce získala „Canadian Grammy“ za své poslední hudební album. Uznání sklidila i od Oscara Petersona. Velmi zajímavým se mi zdá její zdvih pravé ruky nad strunami. Charakteristické. Jako kdyby hrála harfu. V pomalejších pasážích se mazlí s každým tónem. Sedmadvacetiletá Finka Hanne Pulli ovládá bicí. Narodila se hudebním učitelům a bubny začala strkat velmi brzy. V šestnácti nastoupila k jejich studiu na Sibelius Junior Academy of Jazz Music. Naposled si přidala ještě konzervatoř na Helsinki Polytechnic a její hra je už nyní nezaměnitelná. Jemná, přesná, navozující napětí. Její sóla přivedly výkřiky z publika. Z muzikantské rodiny je i jediný Čech v kapele, Jan Jirucha. Vede zde pozounovou pětičlennou sekci a zpívá.Má za sebou konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze a jeho sóla patřily k vítaným explozím večera. Ze všech instrumentalistů sklidil největší aplaus a chce se mi věřit, že to nestálo pouze na etnickém souznění. Dočkal se uznání svého profesora na konzervatoři, jímž nebyl nikdo jiný než Svatopluk Košvanec. A těžko u nás mezi trombonisty hledat větší kapacitu. Určitě chci zmínit obě zpěvačky ansáblu. Maaike den Dunnen, Nizozemsko a Marina Satti, Řecko. To nejsou dvě sólistky a kapela. To je vokální součást orchestru a za jejich stoprocentní ukázněnost jim patří můj dík. Zejména v závěru koncertu „těžce“ úřadoval kytarista Max Frankl z Německa. Jeho ve fortissimu nasázené riffy a shozené přes forbínu do publika...pěkné. Pěkný i nedělní večer.

                       
                                            Brandi Disterhef
                                                     
                                                                                                       Hanne Pulli

                                       
                                                                   Max Frankl

Neděle 26.4.2009, DJKT v Plzni, letošní úvodní koncert festivalu Jazz bez hranic.
zdroj fotografií
www.brandidisterheft.com; www.hannepulli.com; www. maxfrankl.de; www.swinging-europe.dk



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0695 s