Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Lépe nežít, než žít bez slávy

07.05.2009   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Lépe nežít, než žít bez slávyOschly kapky krve, otupily se spory a zášť a zůstalo svědectví i možný vděk. Svědectví o koncepčním vojevůdci a lidech, kterými se obklopil. Respektoval je, ale nikdy jim nedovolil, aby ho přerostli.

Výškou malý Napoleon Bonaparte vstoupil do vysoké politiky. Podporou občanské společnosti, ale i jako diktátorský monarcha. Jako válečník s puncem vítěze i uzurpátor cizího území, kde zažehl nebývalý vlastenecký požár.

Již méně známe osoby, jimiž se obklopoval a které mu dopomohly k výsostnému postavení více, než k pozdějšímu pádu. Včas jim dokázal vyrazit meč z ruky a zároveň využívat jejich schopností. Těch si finančně i společensky cenil. Oni často dobře odhadli, kde končí realita a začíná chiméra. Převládali mezi nimi ti se správným politickým odhadem, válečnickým uměním, přesvědčením a určitým svědomím. Tyto vlastnosti bývají dvojznačné, hlavně v dobách převratů. Dokáží zradit nebo zavčas opustit politicky umírajícího. I takoví byli Napoleonovi maršálové a ministři. Bez sentimentu lze říci, že na své nejbližší měl spíše štěstí, našel mezi nimi i několik opravdu dobrých přátel.

Stanislav Wintr po knize Napoleon Bonaparte a jeho soupeři, si nyní posvítil do nejbližšího císařova okolí a popsal dramatické osudy těch, kteří šli část života s Napoleonem. V knize Napoleon Bonaparte – jeho maršálové a ministři najdete medailonky 26 nositelů maršálské hole a 12 ministrů. Na jejich osudech souběžně promítá historii Francouzské revoluce, dobu konzulátu a císařství až po opakovanou restauraci Bourbonů.... v kontextu kulis evropského vývoje. Vzácně vyvážený a čtivý text přináší mnohé poznatky, aniž by se opakoval v líčení stejných událostí (což je velice přínosné a nekomplikovaně přispívá k plynulému chápání náročného textu i těm, kteří se příliš neorientují).

Příjemně působí emotivní citace, zejména Napoleonových pamětí, které ho ukazují jako člověka, jenž ani ve vyhnanství nezahořkl a své souputníky objektivně hodnotil. Zda bylo záměrem autora, těžko odhadnout, ale vytvořil mozaiku příběhů více statečných, méně podlých, skoro přátelských osobností. I Napoleon působí jako citlivý pozorovatel, který se sice nenechá lehce oklamat lidskými mimikry, ale pro viníky najde často i odpuštění. Z této knihy vychází jako schopný manažer, s pečlivou koncepcí a lidským porozuměním. Zdali takový skutečně byl, zůstane otázkou.

K lepšímu vstřebání dramatických událostí přispívá nespočet ilustrací, reprodukcí i fotografií, map a chronologická tabulka.

Slavný pařížský hřbitov Pere – Lachaise je živou kronikou zapomenutých příběhů.
Náhrobky s funerálními plastikami a espritem dávné energie slavných tiše vyprávějí. I někteří Napoleonovi hrdinové zde spí svůj sen, někteří možná zpytují svědomí, jiní odpočívají klidně. Bílý klasicizující náhrobek se zdobnými hlavicemi střeží ostatky ministra Emmanuela Francoise Sieyese. Je zde pochován i popravený maršál Michel Ney, mimořádně statečný, charismatický a impulsivní. Pouze jméno a datum úmrtí je vytesáno na náhrobku slavného Francouze, maršála Pérignona. Pochován je tu i republikán a maršál Joseph Lefebvre.

Wintr Stanislav: Napoleon Bonaparte, jeho maršálové a ministři
Vydalo nakladatelství LIBRI v roce 2009

obálka
www.libri.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0224 s