Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Romance u moře

26.05.2009   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Romance u mořeMístní smetánka, nudící se na procházkách a odpoledních čajích, přece jenom něco skrývá...

Sanditon, ospalé přímořské městečko, které má ambice stát se známými lázněmi, přivítalo skupinu hostů z lepších rodin, výstižně charakterizujících obraz tehdejší anglické společnosti: znudění nebo nesmělí šviháci, po vdavkách toužící mladé dívky, arogantní a se sebou velice spokojení šlechtici, nebo své zdraví nadmíru pitvající hypochondři. Někteří ale své pravé pohnutky dokonale skrývají a tak se jejich prozrazení v závěru postará o trochu vzruchu.

Této tajemně intrikánské společnosti se vymyká Charlotta, kritická vypravěčka a bystrá pozorovatelka. Postupně se prokousává přetvářkami a pečlivě tajenými cíli, ale nakonec se dočká (a nejen ona) zajímavého happaendu – ten je již v plné režii Marie Dobbsové (autorky, která román dokončila).

Charlotta v Sanditonu poznává sira Edwarda, žvanivého seladona se šlechtickým titulem, krásnou a tajemnou dívku Kláru, která dělá společnici pohádkově bohaté a vrtošivé lady Denhamové, hypochondrické sourozence Parkerovy, podivína Henryho, jenž se přijel léčit do Sanditonu z nešťastné lásky... a mnohé další postavy a postavičky. A protože je Charlotta vybavena neobyčejnou inteligencí, pozorovacím talentem a smyslem pro ironii, dokáže pod slupkou nudných lázeňských dní vidět strhující dramata. Jedno z nich se rozpoutá přímo v jejím srdci, když se objeví muž, díky němuž Charlotta pozná dosud neznámý cit – lásku“

Zajímavá a brilantně napsaná knížka realisticky vykresluje anglický venkov prostřednictvím charakterů jednotlivých postav. Význačným bonusem je čtivost, která překlenula již dvě staletí. Navíc přechod mezi oběma spisovatelkami není vůbec patrný, pokračování se nese plně v duchu Austenové (snad až na závěrečnou smršť událostí).

Anglická spisovatelka, Jane Austenová ( 1775 – 1817) navzdory předčasně ukončenému životu, náleží mezi velice plodné tvůrce. Asi dnes nejznámější jsou romány Rozum a cit, Pýcha a předsudek, dále Mansfieldský park, Emma, Northangerské panství a Anna Elliotová. Mezi další prózy spadají brzká díla Henry a Eliza, Tři sestry, Láska a přátelství, Dějiny Anglie, Krásná Kasandra. Poslední román Sanditon již nestihla dokončit.

Napříč všemi se jako poznávací nit táhne základní téma: výjevy ze života středních a vyšších venkovských vrstev a emancipovaná hlavní hrdinka, jak se dnes říká. Dá se předpokládat, že Austenová motivy čerpala z vlastního života a bystrého sledování okolí. Narodila se jako sedmé dítě v rodině reverenda George Austena a dostalo se ji značného vzdělání ( krátce Oxford, pak Southampton a nakonec dívčí internátní škola v Readingu). Inteligenci a jemnou ironii projektovala do svých hrdinek, které nechala zápasit s lidskou malostí, pošetilostí a konzervativními manýry.


    Portrét Jane Austenové namalovala její starší sestra

Její životopisci tvrdí, že trpěla Addisonovou chorobou (selhávání produkce hormonů kortizonu a aldosteronu nadledvinkami), která ji během dvou měsíců neúspěšného léčení zabila. Je pohřbena v katedrále ve Winchesteru.

Když si uvědomíme, že autorka psala v tradicionalistické Anglii přelomu 18./19. století, v době, kdy Evropou dusala napoleonská vojska a ještě předtím zabíjela gilotina, kdy ženám byla přisouzena podstatně jiná role, nelze než smeknout


Austenová Jane; Dobbsová Marie: Sanditon

Vydalo nakladatelství DARANUS v roce 2009
obálka www.daranus.cz; foto: www.obrazky.cz 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: kamila - 30.10.2010 - 17:45

sanditon
Chtěla jsem se jen zeptat na to, jestli jsou v českém jazyce vydány i jiné verze Sanditonu (od jiných spoluautorů než od Marii Dobbsové). Moc děkuji


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0358 s