Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


(Ne)pochybně sladká pomsta

01.06.2009   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

(Ne)pochybně sladká pomstaTotalitní (čti absurdní) doba rodí extrémně absurdní myšlenky, potažmo činy. Tuto rovnici, definici, obtáčí bolestná pravda. Člověk se stává nevýznamným bezcenným pěšákem na nevyzpytatelné šachovnici života.

Není valného rozdílu mezi černými a bílými políčky, figurka se potácí bez vůle a přičinění z jednoho na druhé... ztrácí vru v sebe, to nejhorší, co člověka potká. Upadá do strnulosti, život se scvrkává a jeho cílem je pouhé přežití. Uvnitř však neznatelně doutná třaskavá rozbuška...

Nová próza Jiřího Kratochvíla právě takovou prázdnou dobu mapuje. Brněnský architekt Modráček snil o své životní funkcionalistické stavbě, podnikatel Modráček navrhl několik výnosných, ale pochybných domů a nyní Modráček úředník u rýsovacího prkna pouze skřípavě obtahuje kóty a čáry. Profesní pád? Přerušený příběh? Tragedie? Absurdita? Život?

Příběh s nádechem existencionalismu, jemuž se brněnská architektura stala reálnou kulisou, se rozbíhá poněkud klikatou, ale zatím ještě sjízdnou silničkou. Modráček v pravidelných intervalech dochází k výslechům na STB. S vyšetřovatelem Láskou ho začíná spojovat klidná nenávist, která se chystá přerůst v stejně klidnou lhostejnost. Tak se alespoň Modráčkovi zdá...

Jednoho dne je však zatčena jeho sestra Eliška, která zakrátko za nevyjasněných okolností ve vazbě umírá. Z flegmatické, odevzdané a nečinné skořápky, maskující a chránící podstatu, se zrodí běsný démon a kondenzuje se ve smrtelně vážnou přísahu, slib.

Název Slib evokuje knihu F. Durennmatta, který sleduje pohnutky policisty vyšetřujícího vraždu dítěte. Plnění povinnosti postupně přeroste ve vášeň, slepou posedlost. Podobně i dosud spořádaný Modráček se mění v antihrdinu, aniž by si uvědomil, kde sjel z té klikaté, ale pořád ještě sjízdné silnice. Nyní se dere strmou, křivolakou stezkou, plnou padajícího kamení a ničeho nedbá, šplhá a drásá se přes výmoly dál. Za svým slibem, jež se proměnil v jediný smysl života. Za slibem, který složil do rukou mrtvé sestry: pomstít se poručíkovi Láskovi a tím zjednat spravedlnost.

Na jeho cestě se cosi láme, hrubě vystupují prvky víceznačnosti. Autentičnost vyprávění vyprchává, napětí se stupňuje, lidi mizí a znovu se vynořují  prostřednictvím vypravěče, nebo vzpomínek lámaných kaleidoskopem dětské naivity. Až absurdní zápletka se v samém závěru sice částečně vyjasňuje, ale to vůbec neznamená, že příběh skončil. Fikce a sen stále dutě zní a cloní realitu. Nebo naopak?

Jiří Kratochvíl velice čtivý a napínavý příběh záměrně příliš nezatížil hodnotícími prvky. Jím naznačený příběh, jakkoli fiktivní, jsme několikrát prožili ve svých snech či dokonce bdělých představách. Jen postavy měly jiná jména, stejná příjmení. A pouze realita z nich umlela úděsný materiál na mnohdy zapáchající karbanátky.

Protože vývoj příběhu se ubírá poněkud překvapivým, nečekaným a trošku záludným směrem, nesluší se prozrazovat další podrobnosti, aby se (ne) očekávané nerozplynulo. Jen takovou malou noticku, z jiné mísy: pokud chcete vědět, kde Nabokov poprvé spatřil svou Lolitu, začtěte se do románu Slib.

Český romanopisec, dramatik a novinář Jiří Kratochvil (1940) pochází z Brna. Vystudoval filosofickou fakultu UK, pracoval jako učitel a archivář, psaní se profesionálně věnuje od roku 1989. Je nositelem Ceny Toma Stopparda (1991), Ceny Českých knihkupců (1993), Ceny Egona Hostovského (1996), Ceny Karla Čapka (1998) a Ceny Jaroslava Seiferta (1999). Mezi jeho nejznámější díla náleží např. romány Medvědí román, Uprostřed nocí zpěv, Avion, Siamský příběh, Nesmrtelný příběh, Noční tango, Truchlivý Bůh, Lady Carneval nebo Herec.

Kratochvíl Jiří: Slib
Vydalo nakladatelství druhé město v roce 2009
obálka
www.druhemesto.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 1.4152 s