Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tak to je PECH

25.06.2009   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tak to je PECHMladé liberecké trio PECH vydává debutové album. Představuje vlastní autorskou tvorbu, s písněmi pevně zakotvenými v přístavu punku. „S originálními texty“, říká Avik, studio, kde album vzniklo. Muzika? Je to nářez. Zpěv? Adekvátní věku. Pojďme nahrávku rozklíčovat.

Věčná naštvanost na svět je průvodním znakem punku. Stará vesta. Nekompromisně vyvalené hudební figury na publikum ovšem nezaručují jeho omámení novotou. Zdá se mi dokonce, že některé jsem ve stohu podobné muziky slyšel. S heslem „punk isn´t dead“ se tady nemohu zcela ztotožnit. Od nové kapely jedoucí na staré vlně očekávám nejmíň novum v práci s nástrojem. To zůstalo zatím utajeno. V posteli, za rohem, v prstech, kdo ví kde?

V textové rovině se ode mě dá očekávat nejvíce postřehů. Úmyslná rytmická arytmie v úvodních věcech je pro kočku. Nadbytečná kadence slov rozptyluje při poslechu víc než dost a odvádí posluchače do horoucích pekel, z kterých jej ale nikdo nevyvede. V tom tempu dostává na frak i zpěvákova artikulace, v které se posluchač plácá jak neplavec na hluboké vodě a při přemýšlení nad jedním slovem lehce uniká celkový obraz textu, protože nějaký přece musí být, ksakru. V neposlední řadě se musím zastavit u slovníku. Už zmíněný nekompromisní postoj k současné situaci je tomuto žánru vlastní. Jiný bych ani nečekal. Jde o frekvenci vulgarismů. Nadměrné užívání pokleslého slovníku bere posluchači moment překvapení. Po ucelené sérii písniček se z toho stává stereotyp a může dokonce vadit.

Před čtrnácti dny jsem navštívil koncert dinosaurů této muziky v Česku, skupiny Jasná páka, potažmo Hudba Praha. Při srovnávání obtisku do posluchačovy duše není o čem … V případě alba skupiny PECH chybí „sranda“. Je zajímavé, že zmíněné kapely, soustředěné kolem Ivana Wünsche, určitě prošlé obdobím „nechtěnosti“, si tenhle nadhled zachovaly bez úhony a textové obraty jsou vtipné dodnes. Včera jsem zhlédl dvouhodinovou předváděčku hudebních klipů zpč. provenience. Kromě jiných i klipy kapely ZNC, tedy té, které (kromě jiných) děkuje PECH na obalu svého alba. A úsměvy se usadily na tvářích zúčastněných spolehlivě opět. Prostě kapela hozená tímto směrem by arsenál vtipu ze svého batůžku vyhazovat neměla. Bez ohledu na společenskou situaci. Dopřát číst mezi řádky. O to jde.

Kapela PECH uvádí svůj posaz přísně pod utajeným kódem, tedy přezdívkami.
Volt – zpěv kytara
Hrošák – basa, zpěv
Tony – kytara
Medin – bicí
Autorský tým je na tom stejně.
Jméno najdeme pouze u hosta: Romana Kohoutová – sax
Zajímavé. V záznamech Aviku čteme tři, na albu čtyři, s hostem pět. Počítáme stejně?

Za zmínku stojí nihilistický pohled interpretů na svět obecně. Máme jej vnímat generačně? Signalizuje totiž obrovské zklamání světem a pocit „nepotřebnosti“ vůbec. Absence humoru je v tu ránu vysvětlena a mohu jen vyslovit lítost, že tomu tak je. Ale ten spodek pod tím řinčí jako o život. I když se slůvkem "původní" opatrně.Všimne si toho někdo?

PECH: &Sance na změnu tuňáka (cd)
Vydal Avik, hudební vydavatelství v roce 2009

obal www.avik.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: hnyk - 3.8.2009 - 16:59

Hledám neustále tu vulgaritu a pokleslý slovík....mužu se zeptat kde???


Od: Noslah - 4.8.2009 - 17:44

Hmmm, tak koukám, že recenzent je hvězda a všechno ví, všechno zná...přístav punku, stará vesta, vyvalené hudební figury...tahle recenze mě pobavila :D


Od: Jaromír Komorous - 5.8.2009 - 12:55

Promiňte opožděnou reakci, nebyl jsem u toho pořád.
hnyk: Já ji slyším v písničkách "Občas vstříc" "rnr" a "Nehrajou -nehrajem". Může to být jen rozdílně nastavená laťka pohledu. S tím se netrapte. Kostrbatost textů je cítit prakticky všude.
Noslah:No, holé věty se ode mne asi čekat opravdu nedají. To je dané slohem a mně zbývá se za něj omluvit. Aspoň jste se pobavil. Já při poslechu alba moc ne. To bude mít určitě své posluchače a já mu to i přeji. Ale já mezi nimi nebudu.
P.S. Když vstupuji někam do diskuse, většinou se představím plným jménem.


Od: anonym - 6.8.2009 - 15:57

Teda musím říct, že jestli jsem zaznamenal nějakou kostrbatost textu, tak jedině v téhle „rádoby slohově náročné“ recenzi, kterou spíše považuji za nečitelnou. Počty pan recenzent zřejmě také nezvládá, což je patrné již v první větě kritiky. Nevím jak je tomu v rodném kraji mistra Komorouse, ale v tom našel lidé s klasickým vzděláním nenazývají složení 4 hudebníků jako trio, ale jako kvartet. Ale možná tento "překlep" způsobil zmiňovaný utajený kód. Což mi připomíná, že v hudební branži je především důležité uvádět celé jméno na obalu, což Pechu také vytýkám. Nemohu jinak, než souhlasit s hnykem ve věci výskytu vulgarismů. Sám jsem si všiml dvou a to ne v jedné skladbě, ale dokonce na celém albu. Leda by snad měl autor nastavenou laťku tak nízko, že by za vulgarismy považoval nespisovnou mluvu. V tom případě,… žijeme v sakra sprostém světě. Nutno však říct - špatná kritika, taky kritika. Alespoň je o čem mluvit a koho drbat ;-)


Od: Volt - 6.8.2009 - 23:13

Teď sem do dočetl....Nic neříkám,je to prostě věc názoru a nikomu ho neberu.Každopádně je vidět že p.Komorous to opravdu slyšel když sem do diskuze napsal přímo i písničky konkrétně...Každopádně sem i za tento názor rád a chyby v Pechu jsou opodstatněné...
...díky


Od: Jaromír Komorous - 7.8.2009 - 2:00

anonym: V té první větě uvádím, že označení "trio" je z materiálů studia. Disproporci jsem tedy nevnesl já. Nakonec schválně o tom píši níže, ale to není podstatné. Tím je tady vzniklá situace, že se tím vůbec zabýváte.
Volt:někde nashle, rád si to poslechnu naživo


Od: Miro - 12.8.2009 - 14:45

Mě se teda tahle nahrávka líbí a musim říct že si rád poslechnu i jiný texty než Anglickou svahilštinu českých rádoby-hvězd a nebo "humor" v podobě občas i celkem trapnejch, ale hlavně hrozně ohranejch textů,který český punkový kapelky volej.A protože ten styl textů volej skoro všichni tak se každá i nová kapela stává už ohranou a dosti řadovou.Vyčítáte že kapely Jasná páka nebo Hudba Praha mají vtipné a dobré texty,ale takové texty už tu od té doby co tyhle kapelky hrajou byli 1000x, a už tak trochu zakořeněly a zevšedněli. Ano, od nich je to ještě možná ještě vtipně,ale o další stovek českých kapel to už zase tak vtipné nepřijde. No a pak tu jsou i party který se snažej tvořit "nasraný" a "strašně vážný" texty ale prostě nejsou tak slohově obdařený takže je celej ten text tak trochu k smíchu než k zamyšlení:-) No ale co se týče Pechu tak po poslechu novýho CD (Šance na změnu tuňáka) je nemůžu zařadit naštěstí ani mezi jednu tuto negativní skupinu. Já nevim,mě se Tomášovi texty prostě líběj,má to hlavu a patu,sedí to tam a je to chytlavý. No,co se týče slovní aritmie (skladba IDIOT),popravdě musim říct že mi na první poslech vůbec neseděla ale po druhý-potřetí se mi začala líbit a teď už mi to přijde jako fakt pecka:-D No a pane Jardo Kritiku, když začínali kapely které řadíte mezi dinosaury této hudby,taky je hodně lidí odsuzovalo,protože to bylo něco jiného.Pech je taky něco jiného a proto se líbí a má úspěch,proto začíná hrát více než hudební dinosauři, a za pár se sami stanou hudebními dinosaury, a vy budete opět s lítostí vzpomínat v nějaké recenzi na novou mladou punkovou kapelu jak jste byl na koncertě Pechu, a jaká je to škoda že nehrajou jako Pech a jak vás ten jejich koncert pobalvil.Kdo ví,možná to tak vážně dopadne a to bych klukům přál. Neberu vám váš názor,vy si o tom mém taky budete myslet svoje,ale prostě s ním jen nesouhlasím (a nepřijde mi ani zrovna objektivní) Nicméně kdo dočetl recenzi a názory,ale Pech ještě neslyšel,ať se přesvědčí sám jak na tom vlastně je http://bandzone.cz/pech


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0378 s