Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 17.4.2024, svátek má Rudolf 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jiří Schmitzer s Etc …? Nehrabe mi. Fakt.

24.07.2009   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jiří Schmitzer s Etc …? Nehrabe mi. Fakt.Zach´s pub v Plzni je voňavé muzice zaslíbené místo. Uvnitř hudební artefakty po zdech, na dvoře, obklíčeném domy do tří pater, scéna a sezení pro hosty. Důsledná dramaturgie a výběr účinkujících majitele podniku Karla Zacha. Jen tak na okraj, věrná spolupráce s městem od prvního ročníku festivalu „Na ulici“. Dne 22.7. koncert s unikátním posazem.

No, považte. Slyšet na společném vystoupení Jiřího Schmitzera a Etc. Vladimíra Mišíka není zdaleka samozřejmé. Překvapivé, ale ne nepravděpodobné, zjistil jsem. Vítané v každém případě. Z okolních oken se vykláněli i ti, co je jindy důsledně utěsňují.

Pěti kousky, v ryze folkovém provedení, jen se svou kytarou, zahájil produkci Jiří Schmitzer. Nikdy nevím, zda se raději bavím jeho průvodním slovem či důsledným městským folkem, který normálně provozuje. Pecky jdou vyjmenovat všechny. Zahrál …, …, … a …. V závěru pochopitelně Kaluž. A pak přistoupila kapela. „Nebojte se, já jsem taky hrál bigbít,“ zahlásil z pódia Schmitzer a pokračoval ve svém nenapodobitelném vystoupení. Bez přídavku ho publikum nepustilo. „Ale víc přidávat nemůžeme,“ řekl protagonista. „Nechtějte to. Nemáme co,“ ukončil rázně set. „A teď se jdu natáhnout,“ uvedl ještě hlavní důvod. Vystopovat vliv prostředí Divadla Ypsilon je snadné. A jak už jsem někde řekl, tam hrají a zpívají i kulisy.

Po bleskové pódiové přestavbě tedy Vladimír Mišík a Etc. Hudba každému „bíťákovi“ notoricky známá. Čeho si všimnout speciálně? Všudypřítomné rutinérské dynamiky celé kapely v dobrém slova smyslu. Vzrůstající zpěvákovy jistoty po zdravotní indispozici. Nejsilnější byl Vladimír Mišík při chvilkách poezie, jak tomu sám říká. Vladimír Holan, Ivan Wernisch, Josef Kainar, jak jinak. Jejich zhudebněné básně jsou známou pochoutkou a publikum to dávalo značně najevo. Někdy mě napadá, zda to nemá být hlavní cesta, jak dostat poezii k publiku. Ne každá poezie je však tak rytmická, jako ta jmenovaná.

Ozdobou koncertu musely zůstat osvědčené pecky. &Smájdák a ploužáky jako otvírák. (Jak snadno se dá získat publikum na svou stranu!) &Spejchar blues nemůže chybět. Láska je jako Večernice. To jsem byl skoro jako námořník, co se mu třesou ruce. A co kapela?

Na spoluhráče má Vladimír Mišík obzvlášť štěstí. Jmenujme aspoň dva. Houslista Jan Hrubý je osvědčená jednička na nástroj v zemi a z pódia je to neustále cítit, kytarista Pavel Skála jako domácí dostal samozřejmě prostor i k zazpívání písničky. Instrumentálka Hudba pro nalezené a harmonium řekla všechno nejlíp. Motiv jednoduchý, vyhrnutý rozvíjením a vrstvením jednotlivých nástrojů do všeobecné euforie naplněného dvoru. Pěkné. Moc pěkné.

                                
                                                               Vladimír Mišík u mikrofónu

Zdroj fotografií www.ypsilonka.cz; www.beerfest.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0388 s