Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Cembalistka Edita Keglerová slaví úspěch za úspěchem

31.07.2009   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Cembalistka Edita Keglerová slaví úspěch za úspěchemEdita Keglerová spolupracuje s předními českými komorními orchestry jako sólistka i jako komorní hráč. Je členkou několika komorních ansámblů zaměřených na interpretaci staré hudby (Pražský barokní soubor, Capella Regia, Hipocondria), se kterými koncertuje v ČR i v zahraničí. V roce 2004 založila spolu s flétnistkou Julií Branou soubor Ensemble Accento. Účinkuje na mnoha českých i zahraničních festivalech (Smetanova Litomyšl, Festival komorní hudby Český Krumlov, Mezinárodní hudební festival Mitte Europa, Festival de Musique Ancienne de Hyeres...) Spolupracuje s Českým rozhlasem i Českou televizí.

Vynikající česká cembalistka, absolventka pražské Akademie Múzických Umění, Královské konzervatoře v Den Haagu a stipendistka Královské Akademie hudby v Londýně, se v minulých dnech vrátila z Mezinárodní letní školy staré hudby ve Valticích a z Letní školy staré hudby v Prachaticích, kde působila jako lektorka. Tyto hudební školy jsou zaměřeny zejména na interpretaci staré hudby, která je pro cembalovou tvorbu zásadní a jejíž interpretace je Editě Keglerové velmi blízká.

Na Mezinárodní letní škole staré hudby ve Valticích působila Edita Keglerová jako korepetitor, převážně ve třídě barokních houslí. Tyto kurzy byly letos zaměřeny na hudbu 18. století, a to zejména na tvorbu G. F. Händela a J. Haydna, jejichž výročí si letos připomínáme. Působila zde s mnoha světovými lektory jako jsou například Michael Brüssing – viola da gamba, Robert Hugo – varhany, Christian Leitherer – klasicistní klarinet, Dagmar Zárubová – barokní housle a další.

Edita Keglerová vystoupila spolu s dalšími profesory na koncertě lektorů (7. července 2009), kde představila skladby J. Duphlyho pro sólové cembalo, za jejichž výrazové a technické provedení sklidila zasloužené ovace nejen od studentů, ale také od svých kolegů. Krom toto pedagogicky působí na Gymnáziu Jana Nerudy pro třídy s hudebním zaměřením v Praze. V říjnu roku 2007 vydala unikátní CD se čtyřmi koncerty pro cembalo a orchestr J. A. Bendy.

Hudební školy v Prachaticích na jihu Čech se zúčastnila Edita Keglerová jako lektorka již po několikáté a práci se studenty si nemůže vynachválit. Tradičně zde vystoupila na dvou koncertech lektorů jednak se sólovými skladbami J. Duphlyho a L. N. Clerambaulta a také v doprovodu svých kolegů Alana Davise, Julie Brané, Petera Holtslaga a dalších. Kladný ohlas u posluchačů, studentů i ostatních lektorů vypovídá o vysoké kvalitě nejen hráčské, ale i interpretační. Kromě Edity Keglerové vyučovali v Prachaticích další světové hudební špičky jako například Rebecca Stewart – historický zpěv, Jostein Gundersen – zobcová flétna, Liselotte Rokyta – panova flétna a další.


Foto: Agentura J+D - MgA.Roman Janků


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0496 s