Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ufouni přistáli u Bezdězu

06.08.2009   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ufouni přistáli u BezdězuZ letošního průběhu léta má každý našinec zaděláno na žaludeční vředy. Běžné nervozitě už nemá cenu ani věnovat pozornost. Jen se podívejte! Potoky schopné zvednout se za hodinu o 5 metrů! Změna teplot den ze dne až o 20°C! Spatřená tornáda na českém nebi. Rumunští Romové usalašení na chráněném území. Jen ti ufouni to letos nějak vypouštějí! Není čas či co?

Mnohde rozjeli žně, jel jsem už kolem strniště, sezóna u konce a ticho po pěšině. Těch pár výkřiků nestojí novinářům ani za zmínku. Inu v roce výše uvedených průšvihů se víceméně kratochvílím nedaří. A je jedno, kdo za tím stojí. Jenže tajemnost jejich vzniku přitahuje.

Jsou tu osmdesátá léta minulého století. Člověk létá do vesmíru, před patnácti léty skákal po Měsíci a vůbec se chová, jakoby mu tady všechno patřilo. Co takhle vyslat signál, že ve vesmíru není sám?!? Ufologové rozpínají svá křídla. Objevily první kruhy. V Anglii. Ono přistávat v zemi pana Shakespeara je dramatické už předem, nedivím se. Jenže došlo k fatální chybě. Kdyby kruhy vznikaly pořád ve své umírněnější podobě, tajemno by viselo nad anglickými blaty dál a svět by měl o čem diskutovat. Jenže, znáte to. John se potřeboval předvést Georgeově Mary, své obrázky v obilí začal vylepšovat a šlamastika je na světě. Hele, logické vysvětlení. Jenže se ukázalo, že jde o fešný mediální byznys a když se přidá slušný prostor i o zajímavou turistickou záležitost? Pár večerů špekulování a jde se na věc.

John se domluvil s Georgem, dali Mary kvinde a začali dělat spolu. Každé léto se s dozrávajícími klasy a začínajícími prázdninami objevují tajemné kruhy v obilí. A je to!

         

Dnes už po celém světě. Tahle často velmi povedená "přírodní grafitti" si zaslouží bezesporu naší pozornost. Nikoli jako připomenutí stop mimozemšťanů, projevy geomagnetických polí či jak se úkazy vysvětlovaly, ale jako zajímavá díla lidových umělců. Zůstávají v anonymitě. Ono vysvětlovat story o Mary nebaví donekonečna. Chápu.

Vzniklé obrazce jsou přímo filigránská záležitost. Nejenom přesnost provedení a důmyslnost. Zajímavá je technologie jejich vzniku a tím poskytnutý prostor pro záhadology. Klasy nejsou totiž zlámány a jsou tudíž stále živé. Není znatelně viditelný přístup umělců. Jejich práce je neuvěřitelně rychlá. Prameny uvádějí, že i ty složité obrazy vznikají dvě hodiny ve skupině tří takových borců. Jejich nářadí zůstává utajeno. Způsob pohybu v obrazci je rovněž zastřený tajemstvím. Virgule příchozích psychotroniků se mohou zjančit. Vědci nacházejí až nevysvětlitelné věci. No, vida!

                                        

Korunu všemu nasadili fandové na letošní Tour de France (mimochodem skvěle komentovanou Robertem Bakalářem). Na leteckých záběrech jsme mohli vidět obří kola (zde bycikly) sestavené na posekané louce z vlastních těl. A dle počtu zúčastněných usuzuji, že se tím bavila celá ves. A potažmo milióny u televizí.

Abychom nezatratili celý letošní rok. Ufouni u nás letos přistáli někde u Bezdězu a dali o sobě vědět docela důstojným způsobem. Jenže to spletli. Jejich agrotvorba je vitelná nejlépe shora či naopak zdola, když se jedná o svah. Chytře svůj obrazec umístili v dosahu dalekohledu z hradu, jenže ouvej. Ve směru možného pohledu překáží věž hradu. Já vám řeknu, už to není ono. Nezvládnou ani zaměřit souřadnice. K čemu jsou jim ty anténky?

Zdroj fotografií www.circlemakers.org


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0451 s