Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Oslní Váchalova Šumava Japonce?

19.08.2009   Stanislav Polauf   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Oslní Váchalova Šumava Japonce?Tvorba dvou svérázných českých umělců – malíře, dřevorytce, spisovatele, tiskaře a mystika Josefa Váchala (1884 – 1969) a současného plzeňského výtvarníka Jiřího Kornatovského (nar. 1952) představí připravovaná výstava v japonském městě Takasaki. Výstava je plánována na dny 26. září až 12. října a uskuteční se v “Takasaki City Galery” díky partnerství měst Plzeň a Takasaki. Projekt má název “HORY A SRDCE”. Přestože tvorbu obou výtvarniků dělí téměř sto let, spojuje je originalita a síla umělecké výpovědi.

Prvního z vystavujících Josefa Váchala (viz foto v záhlaví) zastupují na výstavě unikátní dřevoryty z knižního monumentu “&Sumava umírají a romantická” Kniha pochází z roku 1931 a umělec na ní pracoval plné tři roky. Váchal si sám vyřezal a odlil osobité písmo a knihu vydal v 11 exemplářích formátu 650x490 mm. Kniha kromě 276 stran textu obsahuje 52 celostránkových a 15 menších barevných dřevorytů. Ty jsou prakticky nereprodukovatelné – jsou totiž vytištěny v 544 barvách, což je v dějinách umění skutečným unikátem. Na japonské výstavě bude z “knihy” vystaveno 38 dřevořezů, zachycujících pomíjející duši světa staré &Sumavy a doplněny budou 9 pastely, oleji a kresbami.

Současný plzeňský výtvarník Jiří Kornatovský (zachycen při práci na přiložené fotografii) působí na Západočeské univerzitě v Plzni, Ústavu umění a designu. Vyjadřuje se rovněž unikátní hlavně velkoformátovou kresbou. Soustředěným nanášením a vrstvením linií a čar uhlem a grafitem vytváří monumentální plastické tvary, v nichž se snoubí niternost s meditativností, tajemno s obecně lidským pohledem.

“&Sumavu umírající a romantickou jsem pro reprezentaci v Japonsku vybral především proto, že v Plzeňském kraji a svým způsobem i v celé Evropě, nelze nalézt zásadnější a ucelenější dílo podobného charakteru,” říká kurátor výstavy Ivo Hucl, který věří, že v Japonsku, kde má dřevořez dlouholetou tradici, najde toto dílo ocenění. “Jiřího Kornatovského jsem zařadil pro jeho výjimečný meditativní přístup ke krajině, přírodě, člověku”, říká dále Ivo Hucl a opět se odvolává na černobilý svět svitků a tušových maleb, oblíbený mezi zenovými umělci, které jakoby Kornatovského kresby evokovaly. “První z autorů je příkladem hlubokého poetického vcítění se do pomíjející krásy přírody, druhý do krajiny našich vlastních duší”, dodává korátor Ivo Hucl.

Spolupráce Plzně s městem Takasaki trvá již dvacet let a bude pokračovat i v budoucnu. “V roce 2010 by japonské partnerské město uvítalo jak studenty plzeňské konzervatoře tak i Divadlo Alfa, které zde s velkým ohlasem vystoupilo již několikrát”, uvedla Milada Soukupová z Magistrátu města Plzně.

        

Fotografie Jan Dienstbier


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0513 s