Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Letem světem – New York

20.08.2009   Lucie Holcnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Letem světem – New YorkFascinující, monumentální, různorodé, multikulturní, uspěchané... Takové je město New York. Kdo do největšího a nejlidnatějšího města Spojených států už někdy zavítal, jistě mi dá za pravdu, že právem patří mezi nejvyhlášenější světové metropole.

Navštívit Spojené státy americké byl můj velký sen. Proto když jsem loni v létě seděla s kamarádkou v letadle směřujícím na letiště J. F. Kennedyho, těžko byste hledali na palubě šťastnějšího člověka, než jsem byla já. Po osmihodinovém letu konečně dosedáme na americký kontinent. U pasové kontroly to naštěstí šlo bez několikahodinové fronty, o kterých jsem všude četla, vše proběhlo bez problémů a překvapivě rychle. Během pár minut jsme byly z letištní budovy venku. Sehnaly jsme si taxíka a ten nás za padesát dolarů odvezl do Čínské čtvrti na Manhattan. Dnes jsem už o něco chytřejší a taxík bych vyměnila za metro (tedy v případě, že bych jela v denních hodinách), které stojí dva dolary. To totiž mělo zastávku poblíž našeho hostelu a vedlo přímo až na letiště. V New Yorku jsme strávily necelý týden.

LIDÉ

Někteří o Američanech tvrdí, že jsou velice přátelští, jiní, že namyšlení. Nerada bych je soudila právě já a to na základě mého krátkého pobytu. Myslím si, že stejně jako jinde na světě, i zde narazíte na lidi přívětivé, lhostejné i arogantní. Ve většině případů si vás nikdo nevšímá, obzvlášť v New Yorku. Tam se můžete klidně promenádovat oblečení jako klaun, nikdo se nad tím nepozastaví. Pokud jde do tuhého a vy potřebujete pomoc, někdo ochotný se najde. Tedy většinou. Samozřejmě, že jsme měly tu čest se ženou, která každou z nás v Pittsburghu, v Pennsylvánii, obrala o dvacet dolarů. Korunu nasadil bezdomovec v Denveru, ve státě Colorado. Ten nás málem napadl za to, že jsme mu nechtěly dát peníze. Na druhou stranu jsme poznaly i pár lidí, kteří - když zjistili, že jsme z Čech - se s námi dali do rozhovoru a vyptávali se, kde že to vlastně ta Česká republika leží.

POZORUHODNOSTI

Vzhledem ke stáří (mládí) Ameriky, vyloženě historické památky zde nenajdete. Většina budov pochází z 19. a 20. století. Největší symbol New Yorku, potažmo Ameriky jako takové (snad už jen kromě americké vlajky) představuje Socha Svobody (Statue of Liberty) na ostrově Liberty Island s Deklarací nezávislosti v levé ruce a pochodní svítící na cestu ke svobodě v ruce pravé. Dnes už snad každý ví, že socha byla darována Francouzy na důkaz přátelství. Lodě, které vás dovezou na Liberty Island a poté na Ellis Island, kde se nachází muzeum přistěhovalectví, vyplouvají z Battery Parku. Lístky, jehož cena byla v loňském roce 12 dolarů, lze zakoupit v nedalekém Castle Clinton. Tehdy se dá po schodech vystoupat pouze do podstavce sochy, přičemž u sebe smíte mít jedině fotoaparát. Veškeré osobní věci, batohy a tašky se musí odložit do úschovných schránek, které byly jištěny vaším otiskem prstu. Letos se opět můžete dostat až do koruny sochy, ale musíte si předem zařídit rezervaci. Troufám si však tvrdit, že dlouhé fronty a věčné bezpečnostní kontroly ani tento rok nebudou jiné. Na střechu Empire State Building (448 m vysoký), která je proslulá scénou z filmu King Kong, se můžete nechat vyvézt za 19 dolarů. Díky nekonečným zástupům výhleduchtivých turistů ale počítejte s několikahodinovým skluzem. Neuvěřitelná podívaná na nedaleký Chrysler Building a na celé New York City ale opravdu stojí za to. Další celý den si vyčleňte na Central Park a pokud ještě nebudete unaveni proplétáním se mezi davy Newyorčanů, můžete procházku doplnit o Carnegie Hall, Radio City Music Hall a Rockefellerovo centrum, jež jsou (s ohledem na newyorské vzálenosti) nedaleko. Za pozornost jistě stojí i Brooklyn Bridge a Manhattan Bridge s krásným výhledem na celý Manhattan. Oba dva mosty, které od sebe nejsou daleko vzdálené, si můžete projít pěšky.

NÁKUPY

Co se týká oblečení, kosmetiky a všeho možného i nemožného, není divu, že zrovna sem jezdí provětrat peněženky lidé z celého světa. Je zde tolik obchodů, že by vám zabralo měsíce projít je všechny. Nehledě na ceny, z kterých vám vypadnou oči z důlků. Některé kousky známých značek můžete ve výprodeji koupit takříkajíc za babku. Nejlepší místo pro nákupy je například Broadway, Fifth Avenue či Madison Avenue.

KRIMINALITA

Stejně jako je město krásné, je zároveň nebezpečné. Těžko říct, jak je to s násilím ve městě dnes. Nebezpečí číhá v Harlemu, kde údajně došlo k velkému poklesu kriminality. I přes to se ale nedoporučuje vyrážet tam na vlastní pěst, nýbrž s  místním doprovodem a ve větší skupince lidí. Základní rada jak neutrpět újmu v New Yorku, kterou vám udělí v kterémkoli průvodci, je chovat se naprosto neodlišně, splynout s davem, nijak nevyčnívat. Tím jsme se řídily a vyplatilo se. Domů jsme se vrátily v pořádku. I když vím, že je občas velice nesnadné splynout s davem, obzvlášť, když jste ve večerních hodinách například v San Franciscu, ve čtvrti plné bezdomovců, s velkým batohem na zádech a marně hledáte ubytování. To vám už pak každý jejich pohled naznačuje, že mezi ně nepatříte.

DOPRAVA PO NEW YORKU

Prvních pár dní jsme se pohybovaly po New Yorku pouze pěšky – nepočítám-li plavbu lodí k Soše Svobody a taxi z letiště. Chtěly jsme si vše prohlídnout, nic nevynechat, ale téměř půldenní cesta z Čínské čtvrti na Times Square nás natolik vyškolila, že nazpět jsme už jely raději metrem, v jehož systému tápu dodnes. Má velká rada pro vás, pokud budete cestovat newyorským metrem, zní: mějte po ruce dostatek drobných dolarů (rozměnit padesátidolarovku, pokud si zrovna nechcete něco koupit, je úkol často velice nesnadný) a bedlivě sledujte plánek trasy. Může se vám totiž lehce stát, že některou stanicí projedete bez zastavení. Tak abyste nevystoupili třeba až v proslulém Harlemu. Další možností jak se dostat do cíle je pomocí taxi. Jejich ceny ale nám, studentkám, nepřišly nijak výhodné, tak jsme tuto možnost hned po cestě z letiště zavrhly. "Po svých" je nejlevnější variantou poznávání města. Ale poněkud zdlouhavou. Samotné vyhýbání se masám lidí proudících po ulicích je vyčerpávající. Tedy nic pro sociofoby. Vždyť samotné centrum města má osminásobně větší množství obyvatel, než Praha.

Toť pár mých vzpomínek na New York. Ať už se tam chystáte letos nebo příští rok, věřte, že budete unešeni a rádi se budete vracet, nebo alespoň budete poté s radostí vzpomínat. A těm, kteří nehodlají město navštívit, jsem se alespoň pokusila přiblížit výjimečnou atmosféru tohoto živoucího města.



fota: autorka


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0251 s