Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Druhá světová den po dni: Září v duchu polského utrpení I.

23.09.2009   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Druhá světová den po dni: Září v duchu polského utrpení I.V novém seriálu Rozhledny se můžete podívat pořádně dopodrobna na nejsmutnější událost novodobých dějin - druhou světovou válku. Nebude to radostný pohled, ale kdo se chce z historie poučit, znát jí musí... Vítejte v událostech krvavého září 1939

Pátek – 1. ZÁŘÍ 1939

Pod záminkou reakce na události z předchozí noci v Glivici zahájí ve 4 hodiny ráno stará německá bitevní loď Schleswig-Holstein první námořní útok války. Ostřeluje polskou pevnost ve Westerplatte v Gdaňsku, kde kotví od 25. srpna, kdy připlula na přátelskou návštěvu.
V 5.10 vysílají v rádiu Hitlerovu zprávu z Říšského kancléřství, ve které nařkne polská vojska z narušení suverenity Německa a oznámí, že Německo odpoví silou. V 5.20, aniž by byla oficiálně vyhlášena válka, zahájí 1.500 letadel Luftwaffe vzdušné válečné operace proti Polsku.

Heinkelům 111, Dornierům 17, Messerschmittům 109 a 110 a obávaným bombardérům Junker 87B Stuka se podaří na zemi zničit polovinu polského letectva, zasít mezi obyvatelstvem paniku a naplnit zemi uprchlíky.

V 5.45, o hodinu později než bylo naplánováno, začala válečná operace pod krycím názvem Bílý plán - Fall Weiss. 53 divizí Wehrmachtu a milión vojáků s tisíci obrněnými vozy v čele překročilo německé a slovenské hranice s Polskem. Uplatnili zde novou vojenskou taktiku zvanou Blitzkrieg – Bleskovou válku, dokonale sladěnou kombinaci útoků vzdušných a pozemních sil.

Sobota – 2 ZÁŘÍ 1939

Polský ministerský předseda Felician Slawoj Skladkowski sdělí parlamentu, že má naprostou důvěru v ozbrojené síly svého národa a očekává, že nepříteli uštědří porážku, která skoncuje s tím arogantním Hitlerem. Ale polská armáda si nedokáže poradit se silou spojených leteckých a pozemních armád Třetí říše a její novou metodou vedení války.

Ze severu, západu a jihu rychle postupují německé ozbrojené oddíly, zvláště Guderianovy tanky, se záměrem dostat do kleští a obklíčit Varšavu.

Námořní pěchota z bitevní lodi Schleswig-Holstein a polovojenské oddíly německé páte kolony obsadí město Gdaňsk, zatímco vlády Británie a Francie vyhlásí pohotovost svým ozbrojeným silám a povolávají záložníky a pošlou Hitlerovi ultimátum, ve kterém žádají okamžité stažení jeho vojsk z Polska.
Nacistický vůdce odpoví tím, že nařídí lodím a ponorkám Kriegsmarine zahájit blokádu Velké Británie a zaútočit na Royal Navy a obchodní lodi, zásobující ostrov. V celém Německu je zakázán poslech zahraničního rádiového vysílání a jsou uzavřeny hranice.

Itálie zatím vyhlásí neutralitu a katolická část světa čeká na odpověď Vatikánu. Ve Spojených státech je do funkce náčelníka štábu jmenován generál George Marshall, a zatímco někteří Američané německého původu vyzývají německý lid k povstání proti Hitlerovi a jeho vládě, jiní jsou zapojeni v pro-nacistických aktivitách.

Neděle – 3 září 1939

Bomby Luftwaffe přerušily komunikaci v polské armádě. Její nejvyšší velitel, maršál Edward Smygly-Rydz po předchozí tragédii jezdeckého pluku hulánů v oblasti Krojanty, ztrátě Jablunky a porážce u Mlawy nařizuje svým vojskům ustoupit na druhou obrannou linii: na severovýchodě k řece Visle, na severu k řece Narew a na jihu k řece San.

Hitler britské a francouzské ultimátum odmítl. Poté obě vlády vyhlásily nacistickému Německu válku, což Poláci přijali s jásotem, ale Hitlera to šokovalo, protože byl přesvědčen, že rychlé vítězství nad Polskem a dohoda se Sověty znemožní intervenci těchto dvou západních demokracií.

Londýn se začne připravovat na nepřátelské vzdušné útoky, zatímco ministerský předseda Sir Neville Chamberlain nově rozdělí funkce ve svém kabinetu a přivede do něj lidi, kteří kritizovali jeho politiku ústupků. Jedním z nich je Winston Churchill, který je jmenován prvním lordem admirality.

Sovětský svaz varuje, že v případě rozšíření konfliktu bude muset změnit své hranice.

V 19.30 ponorka U-30 pod velením kapitána Fritze Juliuse Lempa potopí 200 mil od severozápadního pobřeží Irska transatlantický parník Athenia. Mezi 118 ztracenými pasažéry je 28 Američanů. Německá propaganda se pokouší rozšířit zprávu, že je to promyšlený plán Churchilla jak vtáhnout Spojené Státy do války. Válka o Atlantik začíná.

Pondělí – 4.září 1939

Bojové letouny a brigáda bombardérů polského letectva statečně udeří na letadla Luftwaffe, zatímco pozemní síly se pokoušejí o protiofenzívu proti divizím Wehrmachtu na sever od Wroclawi.

V mnoha městech ve Francii demonstrují tisíce občanů v obavách, že se jejich země stane účastníkem konfliktu. Mají plakáty a transparenty, na kterých je napsáno: „Nebudeme první, kdo začne střílet.“

Neobvykle opatrný Hitler s ohledem na přístup Francouzů nařizuje U-Bootwaffe, ponorkovému loďstvu, aby neútočilo na lodi plující pod francouzskou vlajkou. Nacistický lídr ví, že kdyby francouzská armáda zahájila ofenzívu ze západu spolu s podporou Britů, přicházejících na pomoc Polsku, jeho dny by byly sečteny.

V Británii se poprvé schází válečný kabinet, jehož členem je i Winston Churchill. Rozhodne, že ozbrojí obchodní lodi a nařídí jim plout v konvojích. Churchill varuje, že pokud Německo poruší všechny mezinárodní konvence, Británie je také nebude dodržovat. O několik hodin později německá ponorka U-33 potopí britskou obchodní loď Oligrove.

V odpovědi na stupňování válečných akcí ponorek posílá Královské letectvo velký počet letek bombardérů Blenheim a Wellington do útoku na německé základny ve Wilhelmshavenu a Brunsbüttelu a na lodi, které tu kotví, včetně bitevní lodi Admirál Scheer.

Úterý – 5.září 1939

Spojené státy a Japonsko vyhlásí neutralitu. Francie varuje, že nebude tolerovat jakékoli narušení svých hranic a generál Maurice Gamelin, velitel generálního štábu, silný obhájce obranné strategie, nařizuje jako preventivní opatření transfer devíti divizí na hranice s Německem, což je gesto podpory Polákům, které však neznamená žádnou skutečnou pomoc.

Na polské půdě generál Heinz Guderian, hnací síla strategie Blitzkriegu převálcuje severní část země, zatímco Walter von Brauchitsch, velitel německých pozemních sil, zodpovědný za celou operaci navrhne Hitlerovi, že by měli urychlit výzkum a vývoj rakety A-4, lépe známé pod názvem V-2.

Když jsou vojska Třetí říše pouhých 40 km od Varšavy, polská vláda opustí město a přesune se do Lublaně na jihovýchodě země. Nacistický vůdce, přesvědčený, že Francie a Británie ponechají Polsko jeho osudu, veřejně vyjádří přání dosáhnout dohody s Británií.

Britská vláda odmítne s Hitlerem a jeho režimem vyjednávat a admiralita mezitím posiluje systém atlantických konvojů s doprovodem křižníků a torpédoborců, aby je chránila před nebezpečnými německými ponorkami.

Ponorka U-48 pod velením Herberta Schultze potopí 300 mil severovýchodně od Mysu Finisterre obchodní loď Royal Spectre a pošle nekódovaný vzkaz, ve kterém Brity informuje o poloze lodi, aby mohli zachránit ty, kteří přežili.

Středa – 6. září 1939

V Polsku vojska generála Wilhelma von Lista okupují město Krakov na jihu země a SS provádí masové vraždění obyvatelstva, židovského i nežidovského. Hitler je stále ještě přesvědčen, že se mu podaří dosáhnout dohody s Brity, protože věří, že Británie nepůjde do války proti Německu, když bude Polsko okupováno německými a sovětskými vojsky.

“Ke světové válce nedojde, protože Britům a Francouzům k tomu chybí odvaha,“ řekne svým generálům, kteří se obávají útoku ze západu. Británie neodpověděla bombardováním velkých německých měst a lodi Královského loďstva se používají hlavně jako doprovod konvojů nebo se, dosud nesměle, pokoušejí posílit blokádu Německa.

To vše vede nacistického lídra k přesvědčení, že k žádné závažné konfrontaci s Britským impériem nedojde. Francouzi se mezitím ukázali jako pasivní, bez jakýchkoli strategických plánů na odpověď akcím Třetí říše a Hitler nařídí Kriegsmarine, aby nadále neútočila na lodi plující pod francouzskou vlajkou.

U-Bootwaffe, Ponorkové loďstvo, spustí na moře U-38, ponorku typu IX-A, která se stane její vlajkovou lodí. Je vyzbrojena šesti 533mm torpédovými hlavněmi, 102mm dělem a 20mm protiletadlovým kanónem. Královské letectvo v Británii zavádí nové stíhačky Spitfire, které se v průběhu války stanou nejpoužívanějšími letadly Britů. Vyrobí se jich přes 20 tisíc.

Čtvrtek – 7. září 1939

V časných ranních hodinách, po sedmi dnech bojů, obsadí německé oddíly pevnost Westerplatte v přístavu Gdaňsk, který hrdinsky bránili polští vojáci a dobrovolníci. Mezitím bombardéry Luftwaffe, doprovázené stíhačkami útočí na Varšavu a napadají zastaralé polské letectvo, které bojuje statečně a houževnatě.

Pět armád, které tvoří vojsko Třetí říše, pokračuje v postupu na Varšavu. Dostanou ji do kleští a obklíčí polské ozbrojené síly, které jej brání.

Hitler nařídí veliteli této operace von Brauchitschovi, aby jeho oddíly nezasahovaly do akcí SS v Polsku. Reinhard Heydrich dostane rozkaz zlikvidovat inteligenci, střední a vyšší vrstvy, Židy, politiky, příslušníky vojska a kohokoli ve vyšším politickém postavení. Přežít mají pouze nižší společenské vrstvy, které budou Hitlerovu Německu sloužit jako otrocká pracovní síla.

Francouzskou armádu pod velením generála André Pretelata pronásleduje duch roku 1914. Generál překročí německou hranici a vede potyčky s Hitlerovými oddíly u Saarbrückenu, Saarlouisu a Zweibruckenu v oblasti Siegfriedovy linie.

Členové Dolní sněmovny se hlučně dožadují leteckých útoků na strategické body v Německu, ale letadla Královského letectva prozatím omezují bombardování na ostrov Sylt severně od Kielu.

Pátek – 8. září 1939

V časných odpoledních hodinách se německé armády a jejich divize obrněných vozů přiblíží k periferii Varšavy a srovnají se zemí vše, co jim stojí v cestě. Von Reichenau a jeho 10. armáda vnikne na předměstí polského hlavního města. Von List a jeho 14. armáda dorazí k řece San a oddíly Heinze Guderiana k řece Bug.


Edward Rydz, nejvyšší velitel polských ozbrojených sil se obává nadcházející tragédie, protože Francie a Británie nepřicházejí Polsku na pomoc, jak slíbily. Přesto odsouhlasí návrh generála Tadeusze Kutrzeby, aby poznaňská armáda provedla protiútok.

Francouzská vláda, znepokojená špatnými zprávami z Polska si neuvědomuje, jaké historické chyby se dopouští. Jako gesto pomoci Polákům pokračuje generál Pretelat v nesmělé ofenzívě v Sársku. Je přesvědčen, že Hitler sem přesune vojska z východu, aby hrozbě čelil, ale nacistický vůdce se tím vůbec neobtěžuje.

V odpověď na události v Evropě nařídí americký president Franklin Roosevelt nábor do armády, aby zvýšil počet mužů v záloze pro různé sekce ozbrojených sil.

Vilém II Hohenzollernský, poslední německý císař, zasílá z holandského exilu Hitlerovi varování, že Německo stojí před tragédií větší, než byla První světová válka.
Sobota – 9. září 1939

Tři divize pěchoty, z boku chráněné dvěmi brigádami dělostřelectva polské poznaňské armády pod velením Tadeuse Kutrzeby, zahájí v časných ranních hodinách protiútok, který má překvapit 8. německou armádu, ležící u řeky Bzury. Záměrem je zadržet její postup a prolomit její řady, aby polské oddíly mohly řádně ustoupit do Varšavy a k řece Visle.

Na jihu padne do rukou německých a slovenských oddílů město Lodž. Znovu tak získají oblast, obsazenou po několik let Poláky. Maršál Edward Smigly-Rydz, nejvyšší velitel polské armády, vidí, že se blíží katastrofa a zoufale prosí západní mocnosti o intervenci. Ale Britové nevidí žádnou možnost vojenské akce proti Německu a generál Maurice Gamelin, velitel francouzského generálního štábu, pokračuje v nesmělé ofenzívě proti německým obranným liniím na takzvaném Západním valu, aniž splní sliby dané Polákům před válkou. Argumentuje tím, že takto jeho armády zaměstnávají velkou část Luftwaffe.

V Berlíně pronese Göring řeč, ve které prohlašuje, že nacisté jsou muži míru a že nikdy nevstoupí do války s Ruskem. Pro ty, kdo nesouhlasí s excesy Třetí říše se stává téměř nemožným opustit zemi, protože hranice jsou zavřené a volný pohyb omezený.

Neděle – 10. září 1939

Polský protiútok na řece Bzura začíná váznout a Němci zahájí operace, jejichž výsledkem je obklíčení polské armády.

4. armáda Wehrmachtu bojuje na západ od řeky Bug. Tanky a další obrněná vozidla 10. armády pronikají z jihu a tlačí na polské divize v oblasti Radomu. Mezitím Hitler, který přicestoval do Polska svým vlakem Amerika, sleduje, jak ohromná vojenská moc Třetí říše uzavírá obklíčení Varšavy a filmová režisérka Leni Riefenstahlová zachycuje kamerou tuto událost pro budoucí generace.

V polském hlavním městě, které bombarduje Luftwaffe, se polský generální štáb rozhodne sloučit vojenské jednotky z pevnosti Modlin se zbytkem pluků, bojujících okolo hlavního města a vytvořit tak Varšavskou armádu pod velením plukovníka Waleriana Czumy.

Generál Franz Halder z generálního štábu armády a admirál Canaris, velitel německé zahraniční výzvědné služby, s hrůzou sledují zločiny SS proti civilnímu obyvatelstvu.

Tisk ve Velké Británii kritizuje vládu za to, co jeden ze členů parlamentu označil za válku konfet, shazování letáků na německá města, zatímco nacisté pustoší Polsko. Ve Spojených státech deník New York Times poprvé nazve konflikt Druhou světovou válkou.

Pondělí – 11. září 1939

První oddíly britské expediční armády se vylodí ve Francii. Velí jim generál John Vereker, Lord Gort.

V Polsku se mezitím začíná obrana rozpadat a v Radomu na jih od Varšavy se část armády vzdá Němcům. Do rukou nacistů padne 68,000 mužů a stovky děl.

Zbytek polských vojsk se opevní v modlinské pevnosti a v okolí Varšavy. Ačkoli armádní velitelé se přesunuli do Brestu, generál Walerian Czuma se rozhodne proměnit město v obrovský bunkr s mnoha obrannými valy.

Hitler ví, že vítězství je na dosah a snaží se dosáhnout míru s Británií. Ale Britové nejsou ochotni vyjednávat s Německem, pokud je u moci Hitler a jeho zločinný režim.

Co se týče Stalina, ten odvolává sovětského velvyslance ve Varšavě, protože připravuje invazi svých vojsk z východu.

V námořní válce ponorka U-48 pod velením Herberta Schultze potopí obchodní loď Firby. Schultz podle svého zvyku pošle nešifrovanou zprávu, tentokrát adresovanou Prvnímu Lordu admirality Winstonu Churchillovi, ve které udává polohu lodi a žádá Královské loďstvo o záchranu těch, kteří přežili. Toto jednání mu vyslouží postavení jakési celebrity, jak v Německu, tak v Británii.

Úterý – 12. září 1939

V Kutnu mezi řekami Visla a Bzura na východ od Varšavy divize německých tanků obklíčí polskou armádu. V Kaluszynu, ležícím na východ od hlavního města, porazí polská vojska 44. pěchotní pluk německé armády.

Ve Slezsku, které je teprve krátce okupované nacisty, pokračují deportace židovské populace. Wilhelm Canaris by chtěl hovořit s nacistickým vůdcem o masovém vraždění, které se odehrává na okupovaných územích, ale Wilhelm Keitel, náčelník nejvyššího velení ho od toho odrazuje, protože rozkazy přicházejí od samotného Hitlera. Canaris se vrací z fronty otřesený brutalitou, které byl svědkem.

Hitler se setká s Göringem a generály Brauchitschem a Keitelem a oznámí jim, že vpádu francouzské armády na německé území se nedostane rozhodující odezvy, dokud nebude dokončena invaze do Polska. Svému pobočníku Rudolfu Schmundtovi sdělí, že po skončení polského tažení bude Francie rozdrcena.

V Abbeville ve Francii se poprvé schází Nejvyšší válečná rada Spojenců a maršál Gamelin nařizuje stažení svých vojsk z německého území. Smlouva, kterou podepsali s Polskem 19. května 1939 a ve které se v případě německé invaze do Polska zavazují k totální ofenzívě ze západu, je zapomenuta.

Středa – 13. září 1939

Divize SS Totenkopf (umrlčí lebky) pokračuje ve svém tažení smrti, zkázy a naprostého zpustošení polského národa.

Wehrmacht zapojí všechny své ozbrojené síly do boje s polskou armádou, milicemi a hnutím odporu, devastuje města i vesnice. Polská protiofenzíva u řeky Bzury selže, když Německo do boje zapojí svou první a čtvrtou tankovou divizi, které odříznou poznaňské armádě ústupovou cestu do Varšavy. Tisíce polských jednotek uvíznou ve smyčce a octnou se pod nepřetržitým ostřelováním z děl a bombardováním nepřátelských letadel.

Ve Francii sestaví ministerský předseda Edouard Daladier válečný kabinet a osobně si vezme na starost ministerstvo zahraničí, poté co zbavil funce George Bonneta, který měl v úmyslu vyjednávat s Německem bez vědomí Británie. Po schůzi nejvyšší válečné rady schvaluje prezident republiky Albert Lebrun příkaz ke stažení francouzských jednotek, které obsadily Sársko, aby nevyprovokoval Německo k agresi. Hitlerovi se jeho risk vyplatil: Polsko zůstalo bez pomoci.

V Bitvě o Atlantik německé ponorky bez přestání potápějí obchodní lodi, plující do Británie. Válka předešla Hitlerův Plán Z o několik let a Dönitzovy Vlčí smečky používají všechny dostupné metody ke zničení britského loďstva. Oblasti kolem britských přístavů jsou zaminované a Kriegsmarine používá své kapesní bitevní lodi k pirátským akcím ve vzdálených mezinárodních vodách.

Čtvrtek – 14. září 1939

Německá vojska dokončila obklíčení Varšavy. Převážná část polské armády je rozdrcena. Generální štáb Wehrmachtu navrhne Hitlerovi, že armáda bude obléhat město, dokud hlad nedonutí jeho obyvatele kapitulovat, ale nacistický vůdce se rozhodne pro rychlé zlomení jeho odporu a nařizuje intenzivní bombardování letadly Luftwaffe.

Přístavní pevnost v Gdyni se vzdá a 17 000 polských vojáků padne do zajetí. Německá letadla ničí zbytky polského letectva, zatímco tanky generála Guderiana se utkají s polskými pěchotními pluky v oblasti Kobrynu, kde Poláci nemohou dobře koordinovat své vojenské akce, protože je zde zastaralý systém komunikací.

Na moři nepřestávají útoky německých ponorek. Jedna z nich, U-39 pod velením kapitána Gerharda Glattese zaměří letadlovou loď Ark Royal na severozápadě Irska v oblasti Royal Bank. Glattes nařídí vypálit tři torpéda, ale ta explodují, ještě než se dostanou k nepřátelské lodi. Doprovodné torpédoborce sledují dráhu torpéd a potopí U-39, první ponorku, kterou ztratí Třetí Říše. To je začátek takzvané torpédové krize.

V Sovětském svazu Stalin nařizuje odvod miliónu nových vojáků v přípravách na bezprostřední invazi na polské území z východu.

Ve Vatikánu Papež Pius XII volá po míru, který má ochránit základní lidská práva a zachovat integritu všech národů.

Pátek – 15. září 1939

Hitler se svým generálním štábem sleduje v Jaroslavi vojska Třetí říše, překračující při pronásledování prchajících polských oddílů řeku San. Nacistický vůdce trvá na tom, že Varšavu musí dostat co nejrychleji.

Poláci v Bzuře kladou zuřivý odpor, navzdory pokračujícímu bombardování letadly Stuka a tlaku tankových divizí. Polští velitelé vkládají všechny své naděje do přeskupení svých armád a prolomení německého obklíčení, aby se dostali k lesu Kampinos.

Protiofenzíva jim poskytla čas na posílení varšavského opevnění, ale i když muži bojují statečně, nedostatek vojáků a účinných zbraní spolu se špatnými manévrovacími schopnostmi a špatným stavem komunikací naznačují blížící se katastrofu.

Polský nejvyšší velitel, maršál Edward Smigly-Rydz opustí polské hlavní město a přeruší tak řetězec velení, právě když se Poláci pokoušejí ustoupit za řeku Vislu, zatímco Němci na ně neustále útočí ve vzduchu i na zemi.

A přesto čeká polský lid ještě další nepříjemné překvapení. Konflikt mezi Sovětským svazem a Japonskem na mongolské hranici skončil příměřím. Japonci jsou donuceni přijmout porážku poté, co ztratili více než 20,000 mužů. Tato situace napomůže plánům Rudé armády na invazi Polska z východu.

Sobota – 16. září 1939

Varšava je obklíčena německými vojsky. V 8 hodin ráno obdrží polští velitelé ultimátum, aby se v několika hodinách vzdali, spolu se slibem, že jak s vojáky, tak s civilisty budou vítězové zacházet dobře.

Poláci ultimátum odmítnou a 120,000 jejich bojovníků, uvězněných v obklíčení 180,000 německými vojáky a početnými tankovými divizemi, statečně čelí neustálým útokům letadel Luftwaffe, které kromě bomb shazují tisíce letáků, vyzývajících civilisty k opuštění Varšavy.

Plukovník Walerian Czuma přeměnil Varšavu ve skutečnou pevnost. Napříč ulicemi nechal vykopat zákopy a umístit okolo nich ostnaté dráty. V budovách jsou ukrytá kulometná hnízda a ostřelovači. Vzdálené části města spojují tunely a přístupové cesty blokuje protitanková technika, dělostřelectvo a minomety. Ale německá armáda postupuje stále vpřed. Jednotky generála Heinze Guderiana okupují Kutno a tlačí dále na Poláky podél břehů řeky Bzury.

V námořní válce potopí ponorka U-29 pod velením Otto Schuharta 200 mil jihozápadně od Irska britskou letadlovou loď Courageous [kereidžes]. Tento první velký úspěch německé flotily ponorek má významný dopad, protože v Německu podnítí diskusi o využitelnosti letadlových lodí, díky které Hitler pozastaví stavbu německé letadlové lodi Zeppelin. Co se týče Churchilla, ten vydá z bezpečnostních důvodů rozkaz, aby se všechna britská plavidla v Atlantiku dočasně vrátila do přístavů.


Neděle – 17. září 1939

Ruský ministr zahraničí Vjačeslav Molotov předá polskému velvyslanci v Moskvě nótu obsahující okamžité vyhlášení války jeho zemi. Ve dvě hodiny ráno obdrží velitelství Wehrmachtu zprávu od vojenského atašé německé ambasády v Moskvě s informací, že Rudá armáda zahájila sérii vojenských operací, jejichž význam a důvod není jasný.

Ve čtyři hodiny ráno, ve shodě s tajným článkem nacisticko-sovětského paktu o neútočení a pod záminkou ochrany ukrajinských a běloruských zájmů v Polsku překročí 800.000 vojáků Rudé armády hranice ve směru linie, vyznačující rozsah oblasti, která má spadat pod sovětskou správu.

Němečtí generálové, kteří neznají onen tajný článek, jsou překvapení. Ale pro polské nejvyšší velení, které doufá v zahájení francouzské ofenzívy na západě, je zpráva o tom, co se děje na východě naprosto zdrcující, obzvlášť proto, že Polsko podepsalo v roce 1932 se Sovětským Svazem pakt o neútočení. Sovětská invaze je nesmírnou zradou.

Hitler se narychlo schází s armádními veliteli ve svém vlaku Amerika, aby je seznámil se situací, protože obdržel zprávu o tom, že nepřítel zaútočil výbušninami na velitelství Luftwaffe.

Poláci v obklíčení mezi řekami Bug a Vistulou kladou zuřivý odpor, zatímco členové vlády včetně prezidenta Ignacya Mosziczkého rezignují a uprchnou do Rumunska, kde jsou pod německým nátlakem internováni.

Pokračování v pátek 25.9.09

Článek uveřejněn ve spolupráci s www.presstone.net ku příležitosti uvedení na trh série DVD o druhé světové válce. Více se dozvíte zde: (klikni)

Ikonka:
http://www.fpp.co.uk


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1133 s