Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co si určitě musíte přečíst?

12.10.2009   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co si určitě musíte přečíst?Nejnovější hit mezi čítankami pro žáky dávno dostudované, konečně doráží do výloh knihkupectví. Nepočítáte-li se mezi náruživé knihomoly, ušetří vám doma místo. Jen považte: Místo sta knih vám stačí jediná!

Co má společného Homér, Hitler, Hašek a Heller? Ano, všechna jména začínají od H. Podstatnějším kritériem ale je, že na svém pisatelském kontě mají knihu, která ovlivnila svět. Nebo alepoň ten náš malebný kousíček země. Autorkou výběru světových knih je totiž Češka a jak sama říká: "Kdyby žebříček sestavoval někdo v jiném státě, jistě by vypadal o poznání jinak." Radujme se, veselme se, tenhle je šitý Čechům přímo na míru!

Nemá smysl vyjmenovávat tu celou stovku přelomových publikací sahajících od antiky, přes romantismus, až po úplnou modernu. Autorka nám je roztřídila nedogmatickým úsudkem do několika kapitol: Díla kanonická, seznamující nás například s Biblí, Platónem, Kantem i Shakespearem, díla lásce zasvěcená, od Tisíce a jedné noci přes Dekameron k velké lásce Romea a Julie. A to jsme teprve na začátku! Kvanta, převážně odborných spisů, skrývají objevy a myšlenky, kůže na zádech se nám zježí u knih ve složce nepříjemné pravdy (Zola, Irving, Orwell a další) i lidského svědomí, které k sobě na první pohled staví nesourodá díla jako Husovo O církvi, Mein Kampf vedle Deníku Anne Frankové a Marxova kapitálu. Oddechnout si můžete vzápětí u fantazijních krajů Alenky v říši divů, Robinsona klasických pohádek. Do lidské duše se zaboříte s Jekyllem alias Hydem, provokovat můžete s Erasmem Rotterdamským i chlípným markýzem de Sade, abyste se chvíli před závěrem popadali za břicho jako o život. Kupodivu i s Markem Twainem. Úsměv vás neopustí ani u poslední z kapitol bláznivého světa. Nakouknete do Nostradamových proroctví, Harryho Pottera (u něhož se podivíte, pročpak není u fantazijních děl) i Guinnesovky. No, snad některá spojení knih vyznívající poněkud kontroverzněji autorka Hana Primusová nezaplatí několika výhružnými dopisy v poštovní schránce.

Přehledná publikace ztrácí jen nedotaženým seznamem knih. Můžete si jej přečíst v rámci roztřídění pod tématické celky. Nebylo by však přehlednější ještě učinit seznam autorů a děl abecedně? Hledáte-li totiž konkrétní kus, musíte znovu a znovu listovat zdlouhavým seznamem. Výběr sám je od začátku pojat dosti subjektivně, a tak mu rozhodně nelze nic vyčítat. Naopak. Informační pall mall neunaví omšelým poučováním, ale naservíruje vám stručně vše, co potřebujete vědět, často přidá i ukázku a několik perliček. Autorka chtěla celý koncept pojmout jako určitou literární hru. A trochu s odstupem - záměr se zdařil! Publikace na první pohled připomíná učebnici /ovšemže čítanku literatury pro střední školy má ambici nahradit a navíc, letargické žáky zaujmout/. Ostatně, její volné pojetí z ní dělá souhrn, kterého se může chopit vážně každý (snad vyjma literárních vědců, kteří beztak všechny shrnované tituly četli v celé délce a laický souhrn by jim navodil jemné uzívnutí). Ať školák, pracující, kojícící, či třeba důchodce, třeba se pod vlivem Sta nejvýznamějších knih pustíte do Platóna i Homéra!

Hana Primusová: 100 nejvýznamnějších knih světové historie
Vydalo nakladatelství XYZ

Ikona: http://www.xyz-knihy.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0284 s