Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hrají s Evou Urbanovou i José Carrerasem

11.10.2009   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hrají s Evou Urbanovou i José CarrerasemKoncert filharmoniků, pokud jsou hodni toho jména, je zážitek. Zvlášť konaný v Rudolfinu, v nádherné Dvořákově síni. Dne 7.10. si tam rozložila notové pultíky Pražská komorní filharmonie a zahájila Cyklus výjimečných projektů ve své již 16.koncertní sezóně. Když je na programu Haydn a jeho oratorium Stvoření, není co řešit.

Joseph Haydn hodil za hlavu baroko a jeho alegorii, vsadil na prosté libreto Thomase Lindleyho z Londýna, vyprávějící biblické svědectví o vzniku světa, pevně svázal text se svými tóny a hudební romantismus měl svou ikonu. Oratorium Stvoření pro sóla, sbor a orchestr náleží do klenotnice žánru od svého prvního oficiálního uvedení ve vídeňském Dvorním divadle v roce 1799. Nadšené ohlasy doteď neumlkly a stálost díla jen potvrzují.

Skladba má tři díly a přestože zpěvností ani hudebními nápady Haydn neškudlí, největší perly jsou hned v té první. Letící roztrhané mlhy, chmáry jakési, jež při zavřených očích dokonce studí, nepříliš zaplněné cosi, čekající na svůj zrod. Při prvních slovech „ … a bylo světlo …“ šokující výbuch tónů celého orchestru a získání si publika na celý večer. Vykreslení prvního východu slunce je přirozenou katarzí dramatických prvních dnů na Zemi nejen podle textu bible, ale i vyslechnuté hudby.  Logika díla je impozantní. A jsme teprve na začátku.

Filharmonie postavila před sebe trojici anglických pěvců s renomé přes půl stránky. Mary Nelson - soprán, Mark Le Brocq – tenor, Matthew Brook – basbaryton. Všichni tři zaujali velmi jemným přednesem, i když zrovna tato poloha překvapila zejména u basbarytonisty Brooka. Řekněme si rovnou, neměli to snadné. Z balkonu nad orchestrem se snášely girlandy mohutných tónů sborového zpěvu. Český filharmonický sbor Brno, sbormistr Petr Fiala. Všichni jmenovaní sejmuli z mých uší averzi vůči zpívané němčině.

Dirigoval s velkým přehledem a nasazením mladý Jakub Hrůša. Bělohlávkův žák na AMU (zakladatelem jmenované filharmonie) vytáhl přednesené oratorium k závěrečnému mohutnému aplausu publika a dokázal, že řada jeho mezinárodních uznání není náhodná.

Radost je poslouchat skupinu prvních houslí. Pod vedením koncertního mistra Jana Fišera podává ruku hudební mistrovství ženské atraktivitě. Přiznávám se k nevšednímu zážitku. Cembalista František &Sťastný sypal Haydnovy (skoro) trylky v překvapivých momentech skladby, a jeho dialogy s violoncellem koncertního mistra Lukáše Pospíšila patří pozlatit.
Orchestr je pravidelným partnerem pěvkyň jako jsou Magdalena Kožená, Eva Urbanová, Dagmar Pecková, ale i José Carreras a třeba José Cura, abychom uvedli aspoň hvězdy. 

                                      

Haydn dokázal oratoriem vystřílet do oblak axióm: Hudbou maloval jako jiný štětcem.

Středa 7.října 2009, Rudolfinum
Joseph Haydn: Stvoření
Zdroj fotografií www.culture.hu; www.pkf.cz


                                


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0413 s