Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Michal Viewegh: Povídky o lásce

09.11.2009   Monika Dobešová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Michal Viewegh: Povídky o lásceMáte rádi lásku? Tak mám pro Vás tip!

S knihami od Michala Viewegha zkušenosti nemám, ale po tom, co mě uchvátily filmy  Román pro ženy a Líbáš jako bůh jsem si Povídky o lásce nemohla nechat ujít. Kniha samotná nemá souvislý ucelený příběh. Obsahuje zhruba šestnáct na sebe nenavazujících příběhů.

Jak už název napovídá, všechny příběhy se týkají lásky. Lásky jednostranné, lásky nenaplněné, šťastné, nešťastné. V jednom příběhu je tím „špatným“ muž, ve druhém příběhu žena a ve třetím oba.


Hned první příběh je laděn spíše negativně, láska je tam definována jako maximálně jeden šťastný den v týdnu. Podvádění s nečestností jsou v celé knize. Autor je ale kompenzuje svým humorem, takže situace vážná jeho zásahem vážnosti pozbývá.

Musím ale dát dva plusové body. První za nepředvídatelnost. Někdy už na začátku knihy přesně vím, jaký bude konec, tady ne. U prvních třech příběhů jsem se to snažila  uhodnout, ale autor mě vždycky nachytal. A druhý za esprit života. Není to u tohohle autora ničím výjimečné. I tady platí, že se nejedna žena v knize najde.

Četbu bych určitě doporučila všem dívkám a ženám. Láska v knihách, filmech a podobně je, jak známo, určená převážně ženám. Takže myslím, že muže by tahle kniha moc neoslovila. I když i to může být samozřejmě relativní. 


A přesto jsem byla, svým způsobem, trochu zklamána. Čekala jsem asi něco víc. Sem tam na mě působila kniha až moc pesimisticky a nereálně, ale mých devatenáct let života mi asi nedaly ještě ty zkušenosti, které nalézám u dam v knize. Proto si myslím, že se názor na tuhle knihu bude lišit u každé čtenářky, ale věřím, že své příznivce si určitě najde.

Michal Viewegh: Povídky o lásce
Vydalo nakladatelství Druhé město v roce 2009
Obálka www.druhemesto.cz

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: anonym - 16.8.2013 - 15:57

Pro ženy a dívky?
To snad ne! Úplně by ztratily radost ze života.Stačí si uvědomit, že pan Viewegh opustil svou ženu a syna po dvanácti letech manželství jen proto, že se mu jednoho rána zdálo, že žena má velký nos - to je normální? A jeho představy o lásce jsou nejlépe vyjádřeny v knize Oskar. Psal hodně autobiograficky - na každé stránce knihy je jedna postelová scéna, ovšem pokaždé s jinou holkou. Pán, který odešel od manželky s nosem, vyváděl jako psisko utržené ze řetězu - na filmy nelze dát.Jsou to protekční díla, upravená desítkami filmových činovníků do konečné podoby - všichni pak shrábnou nějaké prachy - a divák nyje a slzí? Kdyby byl život zhruba takový, stál by za pěkné ......


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0717 s