Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip: Smutné i povznášející Želary

23.10.2009   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip: Smutné i povznášející ŽelaryJeště než se film ŽELARY dostal do kin předcházela ho pověst filmové události roku 2003. Vynikající předloha, skvělé herecké obsazení a dramatický příběh plný napětí, psychologie i obecnější přesah. Co více si může divák přát? Po uvedení do kin zůstaly filmové ŽELARY kousek za očekáváním, ale mezi divácky atraktivní díla rozhodně patří.

Na počátku byla čtenářsky vděčná útlá novela JOZOVA HANULE a kniha povídek ŽELARY debutující (v době vydání osmdesátileté!!!) autorky Květy Legátové. Obě se okamžitě vyšvihly na přední místo v čtenářském zájmu. Možná by se tahle silně autobiografická díla nikdy nedostala ke čtenářům nebýt scénáristy Petra Jarkovského a režiséra Ondřeje Trojana, kteří se podle rukopisu neznámé autorky rozhodli natočit film.

Legátová vyprávěla “zemitě upřímným a dojemně prostým" způsobem příběh medičky Elišky z počátku 40. let. Ve filmu ji ztvárňuje vynikajícím a přesvědčivým způsobem Aňa Geislerová. Eliška je mladá městská dívka, živí se jako zdravotní sestra. Kvůli vyzrazené odbojové akci, do níž byla zapojena, musí okamžitě opustit vše čím dosud žila a změnit identitu - stát se jiným člověkem. Z Elišky je náhle Hana a ocitne se v zapadlé vesnici Želary kdesi v horách. Sem ji odvede jeden z jejích pacientů (jemuž pro záchranu života darovala krev), mlčenlivý horal Joza (geniálně zahraný Györgym Cserhalmim). Podle zvyků vesnice se musí stát jeho ženou a co je pro ni mnohem složitější – adaptovat se na neznámý způsob života a zvyknout si na “svého”muže a naučit se s ním žít.

Jak vše dopadne, a čím vším je tato prostá dějová linie naplněna, uvidí nyní diváci v České televizi, která film vysílá v neděli 25. října na prvním programu v hlavním vysílacím čase od 20 hodin. Film má mnoho kladů- jak atmosféra války ve městě, tak zázemí odlehlého venkova, kam válka “dochází” jen zprostředkovaně, jsou natočeny s citem pro míru bez zbytečné expresivity. Silná je i psychologie hlavní postavy a její herecké ztvárnění. Méně už vycházejí vedlejší postavy vesničanů – učitel Jaroslav Dušek z neznámých důvodů šikanující jednoho ze svých žáků, farář Miroslava Donutila, Jaroslava Adamová jako bába Kořenářka, osamělá matka Ivy Bittové či překvapivě obsazený Jan Tříska v roli starého Gorčíka. Někdy příliš košatý a rozvětvený děj filmu s množstvím postav je zajímavý a divácky vděčný – pro některé recenzenty “až moc.” Tam kde se čekalo drsné drama lidského osudu v kruté době (ve stylu třeba Adelheid či Kočáru do Vídně), konfrontace městského prostředí s drsností horské samoty, rozpor mezi měkkými měšťáky a “tvrďasi” odkojenými nelehkými starostmi o živobytí (a vlastně i životy) – tam čeká diváky spíše romantické vyprávění o “zrodu lásky” mezi radikálně odlišnými lidmi, film “velkolepě rozmáchlý ale příliš idylicky učesaný.” K požadované drsnosti snímek dovede až závěrečná apokalypsa, rozpoutaná opilými ruskými vojáky. Jako silně nadprůměrné dílo toho ŽELARY nabízí hodně, ale k mimořádnosti mu ještě kousek schází.

A ještě dovětek: Pokud byste Želary hledali na mapě pak to bude marné úsilí. Název je vymyšlen, film je situován kamsi do valašských a slováckých kopanic na hranici se Slovenskem. Vymyšlené je i “želarské” nářečí, jímž se ve filmu mluví. Vlastní natáčení probíhalo celoročně a klíčové exteriéry vznikaly ve slovenské obci Zázrivá u Malé Fatry.

Želary (ČR, SR, Rakousko, 2003)
Režie: Ondřej Trojan 
Hrají:
Aňa Geislerová (Eliška, Hana), György Cserhalmi (Joza), Miroslav Donutil (kněz), Ivan Trojan (Richard), Jaroslav Dušek (učitel); Jaroslava Adamová (Lucka), Iva Bittová (Žeňa), Jan Tříska (starý Gorčík) ad. 
 
V České televizi v neděli 25. 10 2009 od 20 hodin na programu ČT 1.


Zdroj foto: http://dokina.tiscali.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1208 s