Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Standard? Ale hodně vysoký!

09.11.2009   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Standard? Ale hodně vysoký!Zpěv a capella! Zcela zaplněné DJKT v Plzni. Vokální skupina TAKE 6. Na poslední vrchol vyšplhala vloni vydáním dalšího CD s názvem The Standard. A ten je hodně vysoký. Přesvědčili se o tom nadšení návštěvníci koncertu, jenž se stal bezesporu vrcholem letošního festivalu Jazz bez hranic. Vokální mistrovství jednotlivců i celku se hned tak nevidí. Bravo!

Vedle mě doslova křepčí 4 Valentýnky z Mnichova. Psal jsem o nich nedávno (klikni).  Hodně kvalitní soubor, ale i je „vcucla“ atmosféra koncertu a koukal jsem , i prostoru.

Desetkrát Grammy Avard, desetkrát Dove Award, jednou Soul Train Award, nominace na NAACP. Gospely, na kterých vyrostli, nechali tentokráte doma a přivezli plnokrevnou show s přitažlivou jevištní prezentací. „Bude to určitě bomba,“ vyhrožovali pořadatelé. Oprávněně.

Objevili se v devadesátých letech na Oakwood College v Huntsville v Alabamě. Vyučili se na standardech své hudby, ale chtěli víc. Cesta, po které se vydali je výsostně ta pravá. A my můžeme děkovat okolnostem, že jsme je mohli vidět naživo a hlavně slyšet hlasy, jež by na české scéně s přehledem obsadili horní příčky žebříčku mezi jednotlivci. Přikládám hezké story: Budoucí tenor skupiny Mark Kibble slyšel skupinu (tehdy kvarteto) cvičit na záchodu před akcí a přidal svůj hlasový rejstřík a skupinou používané texty. Ještě tentýž večer s nimi stál na jevišti. Po doplnění na sextet a završení studií podepisují smlouvu s Warner Brothers a už to jede na plné pecky. Okamžitě vzbudili zaslouženou pozornost. Nahrávali s celebritami jazzu, jakými bezesporu byli, jsou a je (v případě posledně jmenovaného) Quincy Jones, Ella Fitzgerald nebo Stevie Wonder. A sbírka cen narůstá! Řada spolupracovníků rovněž.

Předvedli něco neslýchaného. Konzervativní plzeňské publikum dostali prvním songem, druhým jej přivedli k mohutnému tleskání na druhou a v třetí písničce už zpívalo forte do sloganů v refrénu a luskalo prsty do taktu. Úžasnými vokály se bavili všichni přítomní, včetně těch šesti na jevišti. Komediálními vlohami a anglickou konverzací přes rampu hlavně diváci.

Respektované těleso nastupuje před své posluchače v následujícím složení: Mark Kibble, Claude V.McKnight III., Dr.Cedric Dent, David Thomas, Alvin Chea A Joey Kibble. Po koncertech se už pár let prodávají cédečka, na požádání s podpisy protagonistů. Takovou frontu jsem ještě neviděl. I když německé Valentýnky jsou soubor jako fík, zde si museli připadat jako v Jiříkově vidění. Ostatně, nejen ony. Všichni zmámí se usmívali. Velkolepé!

Divadlo J.K.Tyla, v Plzni, koncert skupiny TAKE 6 dne 7.11.
Zdroj fotografií
www.soul-sides.com

                          


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0488 s