Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ať žije francouzský film!

17.11.2009   Zdeňka Brychtová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ať žije francouzský film!12. ročník Festivalu francouzského filmu se blíží. Pojďte s námi nahlédnout do menu letošních francouzských dobrot...těch filmových, samozřejmě.

Účastníci tiskové konference, Joël Chapron z Unifrance, Déborah Benattar z Francouzského velvyslanectví v České republice, Radka Ondráčková – vedoucí produkce festivalu a Tereza Jiravová – tisková mluvčí festivalu, představili program letošního ročníku a seznámili novináře s očekávanými hosty.

Festival, jež v minulém roce navštívilo přes 17 000 diváků, potrvá od čtvrtka 19.listopadu do středy 25. listopadu. Diváci navštíví nově zřízené sekce programu a setkají se s významnými tvůrci francouzského filmu. U zrodu festivalu stála společnost Unifrance, jehož zástupce, Joël Chapron, zdůraznil, že festivaly jsou směřovány především do Maďarska a České republiky. Díky českým i maďarským distribucím se pak francouzské filmy dostávají do většího povědomí tamějších diváků.

Díky jednomu z pořadatelů festivalu, Francouzskému institutu v Praze, byla letos do programu zařazena i sekce s názvem Soutěž – Výběr české kritiky. Čeští filmoví novináři vybrali deset současných francouzských filmů, které nebyly doposud v České republice uvedeny. Snímky se utkají o Cenu diváka a film, jež návštěvníci zvolí jako nejlepší a který poté zakoupí český distributor, získá finanční podporu 10 000 Euro pro jednodušší distribuci do českých kin.

Mezi soutěžními filmy se mimo jiné představí &Sachová královna, první režijní debut od Caroline Bottaro, Lehké zachvění země, též první celovečerní film vystudovaného výtvarníka Philippe Fernandeze, Soukromé hodiny Joachima Lafosse či Séraphine režiséra Martina Provosta.


Kromě sekce české kritiky program zahrnuje několik dalších, již standartních sekcí. V sekci Předpremiéry festival uvede pět vynikajících filmů. Film Galimatyáš režiséra Jean-Pierra Jeuneta, který se proslavil též filmem Amélie z Montmartru. Do českých kin vstoupí snímek 3.prosince. Druhý film, Mikulášovy patálie, od režiséra Laurenta Tirarda, bude premiérově uveden 10.prosince. V pořadí třetí předpremiérový film, tentokrát animovaný, Panika v městečku, jež se ukázal i na letošním festivalu v Cannes, bude předveden 26.listopadu. Animáku se zhostili režiséři Vincent Patara a Stéphan Aubiere. Jeden z nejočekávanějších filmů, Antikrist, jež přinesl Cenu za nejlepší ženský herecký výkon v Cannes 2009 Charlottě Gainsbourg, distributor Artcam uvede do českých kin 26.listopadu. Film kontroverzního režiséra Larse von Triera bude jako jediný představen ve všech osmi festivalových městech, v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Poslední předpremiérový film režiséra Jacquese Audiarda, Prorok, který je mimo jiné nominován v šesti kategoriích na Evropské filmové ceny, uvede Aerofilms 3.prosince.


Sekce nazvaná Panorama bude věnována koprodukčním snímkům. Seznámíme se zde s filmy Boží úřad režisérky Claire Simon, Jaffa režisérky Keren Yedaya, Na chvíli svobodní režiséra Arashe T. Riahiho, Simon Konianski režiséra Michi Walda a dokumentární film La Vida Loca v režii již zesnulého Christiana Povedy. Dokument z prostředí Latinské Ameriky se režisérovi stal bohužel osudným a během natáčení snímku byl zavražděn.


Sekce Filmové hity, jež bude zahrnovat deset filmů považovaných za největší francouzské filmové hity, se nám představí v multiplexu Palace Cinemas Slovanský dům v Praze a Velký &Spalíček v Brně a v multikině Cinestar v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Mezi známějšími hity nalezneme filmy Coco Chanel, který doposud vidělo již přes 80 000 diváků, Muž a jeho pes s nezapomenutelným Jean-Paul Belmondem, JCVD či filmy Veřejný nepřítel č.1 a Veřejný nepřítel č.1: Epilog. Ostatní filmy jako Home, Ricky nebo 35 panáků rumu, které patří mezi méně známé, na kvalitě rozhodně neztrácejí.


Předposlední sekce s názvem Večer krátkých filmů, se letos ukáže nejen v Praze, ale i v Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové. V rámci této sekce se představí 14 snímků z nichž můžeme jmenovat například Zátoku lišek od Grégoire Colina, Oheň, krev, hvězdy od Caroline Deraus nebo Salomonovo tajemství od Davida Charhona. Tyto snímky spolu s ostatními krátkometrážními filmy budou moci diváci shlédnout za jednotnou cenu 89,-Kč.


Ciné Classique, tak se jmenuje poslední sekce, která nabídne klasická díla dvou režisérů Nové vlny, Francoise Truffauta a Alaina Resnaise. Filmy Hebká kůže, Konečně neděle, Rodinný krb od Francoise Truffauta a snímek Život je román od druhého z režiséru, se promítne v malém sále kina Světozor. Resnaisův film Chci domů se představí též i v kině Centrál v Hradci Králové.


Česká republika přivítá neobvyklý počet významných hostů francouzského filmu. Kromě režiséra filmu Galimatyáš, Jean-Pierra Jeuneta, a hlavní aktérky filmu, Julie Ferrier, kteří se zúčastní slavnostního zahájení festivalu, či herce Tahara Rahima z filmu Prorok, jež svojí přítomností zakončí festivalové klání, se zde objeví též režiséři Laurent Tirard, Caroline Bottaro nebo Philippe Fernandez. V neposlední řadě nás uctí svou návštěvou i herec Grégoire Colin, jež tentokrát jako režisér uvede svůj první film Zátoka lišek. S ním dorazí i herečka a režisérka Caroline Deraus a předvede zde svůj krátkometrážní snímek Oheň, krev, hvězdy. Do Prahy zavítá také generální ředitelka společnosti Unifrance Régine Hatchondo a ředitel produkční společnosti Les Films au Long Cours Olivier Berlement.


Vstupné na festival je jednotné ve všech městech i kinech a činí 89,- Kč. České publikum bude moci shlédnout na padesát snímků během 162 představení. Všechny uváděné filmy jsou v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem. Přijďte se tedy pokochat francouzskou kinematografií a podpořte tvůrce francouzských filmů svojí přítomností.


Více informací o programu festivalu naleznete na stránkách www.festivalff.cz
Zdroj foto: www.festivalff.cz, Zdeňka Brychtová



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0393 s