Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Estráda Evy Holubové a Zuzany Bydžovské

08.12.2009   Renata Šindelářová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Estráda Evy Holubové a Zuzany BydžovskéS divadelní hrou "Baronky" vystoupily tyto dvě herečky před týdnem v Klášterci nad Ohří. Jedinečné a přesvědčivě podané výkony se líbily divákům natolik, že při děkovačce povstali.

 

Kolem divadla, stejně jako kolem jiných lidských činností koluje mnoho pověr. Jednou z nich přímá úměra zábavy počtu herců. Čím méně herců, tím méně zábavy. Tuto pověru se snažilo již mnoho herců více či méně úspěšně vyvrátit, komu se to ale povést musí, hře Baronky, v níž své umění předvádí Zuzana Bydžovská a Eva Holubová.

Hru napsal autor Michael Mackenzie, který stvořil k obrazu svému postavu baronky převychovávající svou služku. Příběh vychází z pedagogického díla Emil čili o výchově kontroverzního autora J. J. Rousseaua, jenž zdůrazňoval divokost člověka a tvrdil, že dítě vyrůstající mimo civilizaci je nezkažené a v jádru dobré. Tím se nechá inspirovat postava baronky Eva Holubová, když se rozhodne z dívky vyrůstající v chlévě oddanou bytost, jež by splňovala všechny dobové společenské normy.

Obsahově nám hra připomíná nejen fakt, že přátelství může vzniknout mezi lidmi zcela odlišného ražení, ale také že právě ona nezkaženost civilizací má své kouzlo. Kdo neprahne po majetku a nemanipuluje s lidmi, skrývá v sobě určitou duševní čistotu, jakou jinak vídáme jen u dětí či mentálně postižených – a to ještě ne u všech.

Díky roli divoké dívky tak dostala Zuzana Bydžovská nádhernou příležitost projevit naplno svůj herecký talent a nutno říct, že se jí chopila "rukama nohama". Pochybuji, že by to samé dokázala s takovým elánem docela každá herečka. Přesvědčivý výkon, jenž by v americkém filmu jistě vysloužil Oskara, působil tak přirozeně, že si diváci mezi sebou šuškali, že by Zuzana při děkovačce měla dokázat, že je skutečně normální. Role Emílie padla Zuzaně do noty mj. také pro její typicky drsný hlas, jenž dodal celému vystoupení grády. V obráceném obsazení by to prostě nebylo ono.

Představení uděluji z pomyslných deseti bodů plných deset, přestože malou výtku bych poslala zvukaři, který jako by nás chvílemi chtěl zbavit sluchu nebo minimálně hodně polekat. Herecká estráda dvou žen však měla takový náboj, že tuto maličkost mohu jako spokojený divák, jenž si ten svůj večer báječně užil, velkomyslně opominout.

 

Název hry: Baronky

Autor hry: Michael Mackenzie

Režie, scénografie: &Simon Caban

Obsazení: Eva Holubová, Zuzana Bydžovská

 

Zdroj foto: kulturniportal.cz 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0715 s