Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Výstava nejen s vůní dřeva

10.12.2009   Anna Burdová   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Výstava nejen s vůní dřevaBetlémy ze dřeva, z vosku, perníku, kukuřice, slámy, betlémy pletené, háčkované... Nejen tyto, ale i další unikátní artefakty jsou v současné době k vidění v Betlémské kapli. Tradiční předvánoční výstava betlémů a lidových řemesel je v plném proudu.

Nejprve budete muset sestoupit po strmých schodech do historického sklepení Betlémské kaple. Možná vás překvapí zdánlivá prázdnota a ticho, ale nenechte se odradit. Až dorazíte do tlumeně osvětleného historického sklepení, dýchne na vás ta pravá vánoční atmosféra.

I přesto, že se výstava za posledních třicet let stala tradiční, nabízí stále něco nového. Poprvé je zde k vidění např. pražský betlém Zdeňka Vondry, pohyblivý betlém Bedřicha &Silara nebo zimní betlém Vladimíra Cejnara. Svou premiéru tu ale letos má mnoho dalších krásných a zajímavých betlémů ze všech koutů naší vlasti i ze zahraničí. Dominují jim hlavně ty dřevěné.

Právě dřevo je hlavním symbolem letošní výstavy. Cílem pořadatelů je připomenout návštěvníkům, jak byl život našich předků na dřevě závislý a jak jim tento materiál usnadňoval život, když sloužil jako zdroj tepla a světla, k výrobě zbraní a loveckých nástrojů či jako stavební materiál.

Letošní výstava není věnována pouze betlémům, ale i tradičním řemeslům. Proto jsou v jejím rámci uskutečňována setkání řemeslníků. Pokud jste ve dnech od 30. listopadu do 5. prosince nestihli sympozium řezbářů, pak se ještě můžete podívat na práci krajkářek a poslechnout si libozvučnou píseň jejich dřevěných paliček. Krajkářky budou svou práci na výstavě prezentovat 12. a 13. prosince.

Ať už půjdete do Betlémské kaple kdykoliv, určitě nebudete litovat. Kde byste například ještě dnes měli možnost spatřit opravdové mlýnské kolo? Na této výstavě se takové točí a je navíc doplněno o kolo palečnicové.

V podzemních prostorách Betlémské kaple také probíhá prodej originálních vánočních drobností. Kromě nevšedního zážitku si tak můžete odnést i upomínkový předmět nebo dárek pro někoho blízkého.


Výstava Vánoce s vůní dřeva byla ve sklepení Betlémské kaple zahájena již 28. listopadu a potrvá až do 3. ledna 2010. Otevřeno je denně od 9.00 do 18.00 (pouze na &Stědrý den a na Silvestra jen do 14.00 a 25. 12. 2009 a 1. ledna 2010 od 13.00 do 18.00).

Zdroj obrázků: www.vanocnivystava.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0459 s