Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


6 vánočních pověr: Žádné praní a pozor na dopisy!

11.12.2023   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

6 vánočních pověr: Žádné praní a pozor na dopisy!Ke tradičním svátkům se váže celá řada pořekadel, zvyků i pověr. Podívejte se s námi na ty vánoční. Věděli jste třeba, že pletení svetru musí babičky na Štědrý den odložit?

Pověra 1 - Čarujte s chlebem!

Říká se, že chléb upečený na Boží hod vánoční má zazračnou moc. Dokáže prý uzdravovat a nekrájíte-li jej kvůli kůrce ze všech stran dokola, může i splnit přání. A krájíte-li jej "špatně"? Pak na všechny splněné sny i zdraví zapomeňte, je to podle tradice jako ukrajovat Ježíši kus paty, a tak vás štěstí nepotká! Hlavně si dejte pozor, aby se chleba povedl. Z dnešních hospodyň jej umí upéct jen každá čtyřicátá, tak aby vám z bochníku místo přílivu zdraví nebylo akorát zle...

Podobně mají působit i vajíčka snesená také 25. prosince. Raději si udělejte vajíčko na tvrdo, na tom se toho moc zkazit nedá. Zdraví tak máte pojištěné.

Pověra 2 - Od pračky dále!

Žádné odepírání ponožek či strkání prádla do pračky. Ano, na Štědrý den máte konečně volno a někdy i čas napravit resty v péči o domácnost. Ale praní z toho vynechte! Nosí prý smůlu a někdy se špitá, že kdo prádlo vypere a pověsí, způsobí smrt člena rodiny. Podobná brutální tradice se váže i k Novému roku. Automaticky se tato tradice převedla i na strojové praní, takže výmluvy, že přeci neperete vy, ale pračka, prý neprojdou...

Pověra 3 - Pletete páté přes deváté?

To by až tak nevadilo, hlavně, když nebudete plést. Svetry, ponožky, botičky pro mimina, zkrátka nic. Přivolali byste totiž na rodinu neštěstí - a nejvíc na toho, komu je pletená věc určena! Tradice se různě liší. Někde se nesmí vzít pletací jehlice do ruky celý den, jinde se schovávají až navečer, před půlnoční mší. Ani neštěstí není dáno jako přesně daná věc. Může to totiž znamenat jen to, že pletená věc před půlnocí nevydrží. Postaru jí sežerou myšky, nově by se vám mohla třeba zaseknout v bubnu pračky.

Pověra 4 - Princezna na hrášku

Obdoba pohádky o princezně na hrášku má své místo i ve vánoční tradici. Nejdříve den před Štědrým den, nejdéle přímo na něj, musí žena upéct vánočku. Zapeče do ní i jednu kuličku hrášku. Lahodný spletenec se uloží v chladu a načne až za pár dní. Rodina si krájí vánočku k snídani a na koho hrášek vyjde, je políben štěstěnou -peníze i úspěch má celý rok zaručeny.

Pověra 5 - Upalte Františka!

Zapalujete na Vánoce purpuru a Františka? To byste měli... Purpuru pálili na ohni o svátcích i Keltové (ostatně, Vánoce v dnešním slova smyslu jsou sice křesťanské, ale stojí i datumově na základech pohanských svátků) a František, který pravděpodobně zdědí jméno po světci Františkovi z Assisi, by se vám mohl přimluvit za více dárků. Tenhle vynálezce Betlémů má ve vzpomínce asociované vůní navodit atmosféru vánoc a přivolat novodobé mudrce (krále) i s dary.

Pověra 6 - Hlavně žádná srdíčka na dopisy

Traduje se, že se na Štědrý den nejen nesmíte koukat do zrcadla či začínat důležitou práci dlouhodobého charakteru, ale dokonce nemáte psát ani milostná psaníčka! V tomto případě by se dala pověra přenést i na moderní dobu a slečnám i mladíkům doporučit, ať se v tento den zdrží přílišných projevů lásky v smskách. Vztah by prý nemusel vydržet!

Ikonka:  bloggingexperiments.files.wordpress.com/2008/



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0565 s