Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Filmové rozhledy: Násilí jako umělecké dílo

13.12.2009   Zdeňka Brychtová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Filmové rozhledy: Násilí jako umělecké dílo,,Mírně“ kontroverzní film se zcela nepochopitelným názvem od ,,mírně“ kontroverzního režiséra. Dnes takřka nic neobvyklého. Stačí vzpomenout na Antikrista od Larse von Triera. V sedmdesátých letech to ovšem obvyklé téměř nebylo a film Mechanický pomeranč od Stanleyho Kubricka se stal výjimkou, která zaskočila nejednoho diváka.

Mechanický pomeranč, film, který je dodnes v Anglii zakázán, v nás, filmových nadšencích, i po skoro 40ti letech, zanechává neuvěřitelnou řádku pocitů a jistou nostalgii, která nás při zpětném připomenutí snímku doprovází.

Mechanický pomeranč patří mezi filmy, jimž jsou připisovány snad všechny existující žánry od krimi až po sci-fi. Kultovní Kubrickův film natočený v roce 1971 podle námětu knihy Anthonyho Burgesse působí pochmurným dojmem a ne zcela se ztotožňuje s knižní předlohou. Podle uznávané americké filmové kritičky Pauline Kaelové, která se pustila do srovnání knižní předlohy a filmu, je snímek pouhou ódou na násilí. Kaelová tvrdí, že skeptické Kubrickovo pojetí nám předkládá názor, že zlo se bude neustále vracet a opakovat, kdež to Burgess chce, aby člověk zlu nepodlehl a aby se naučil odmítat negativní společenské postoje. Možná však právě díky kubrickovskému pojetí filmu jsme ochotní vydržet až do konce a zamyslet se nad otázkou zla a jeho zahubení. To, že film vyvolával též násilné sklony k brutalitě, je věc druhá.


Film Mechanický pomeranč rozhodně nepatří mezi tuctové snímky, u kterých bychom si byli vším tak dokonale jistí, až by nás sledování přestalo během několika úvodních scén bavit. Koneckonců, ani v Pomeranči se nejedná o nic mimořádného. V reálném životě najdeme několik možných typů násilí, že podoba partičky mladých mužů s brutálními sklony scházející se v mléčném baru nás nijak nezaskočí. Ne každý si však troufne násilí převést na filmová plátna v této podobě a především v době, která na to není dostatečně připravená. Potemnělá atmosféra s živými barvami, nejistota visící ve vzduchu, psychodelická hudba a klasické městské prostředí. Atributy, které se násilí jen nabízí. V neposlední řadě i partička imbecilů v čele s Malcolmem Mcdowellem. Mladým hercem, který dal celému filmu dokreslující násilný výraz.
Alex DeLarge. Vůdčí postava čtyřčlenné party, která se baví neobvyklým způsobem. Sex, ultranásilí, rvačky a loupeže. Jak je libo. Postava v podání Malcolma McDowella, který jako by se pro tuto roli zrodil. Jeho šibalský úsměv, soustředěný výraz modrých pronikavých očí, komičnost, jistota v každém svém pohybu, ale především dokonalé ztotožnění se s postavou ústředního Alexe DeLarge. Ztvárnění, jež si zaslouží víc než jen obdiv.


Filmy tohoto druhu se zkrátka nezavděčí každému. Ovšem i ti, kteří filmem opovrhují jsou svým způsobem důležití, jelikož právě oni jsou nuceni nad smyslem a zpracováním snímku přemýšlet, i když se ztvárnění naprosto vymyká jejich představám. Co může však tvůrce potěšit víc než negativní ohlasy diváků nad svém negativně laděném díle?!

Zdroj foto: dokina.tiscali.cz

 


     
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Michaela Wilhelmová - 13.12.2009 - 14:27

Kultovni
Svata pravda, ze Mechanicky pomeranc patri mezi dila, ktera s casem nesedivi. Jak na kvalite, tak na kontroverzi. Kubrickovo dilo co kus, to perla. A k nazvu, nekdo mi kdys rikal, ze je to nejaka slangova alegorie, nicmene jiz jsem uspesne vypustila, ceho. Vedel by nekdo?


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0223 s