Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


AVATAR: Cameronova bomba pohltí svět!

17.12.2009   Michaela Wilhelmová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

AVATAR: Cameronova bomba pohltí svět!Filmoví kritici ohryzávají kraje poznámkovým bloků, celebrity obdivně áchají a v posledních dnech nejčastěji skloňovaný režisér James Cameron si mne ruce. Avatar měl být revoluční film, časovaná kinematografická nálož. A to také je.

James Cameron začínal kariéru jako řidič kamionu. Kdo by do něj jen tenkrát řekl, že kluk bez filmařského vzdělání natočí legendu v podobě Titaniku s tržbami 115 milionů dolarů a nachytanými 11 Oskary. A to se ještě nezmiňujeme o Vetřelci a Terminátorovi. Jenže od dob Titaniku jako by se po tom úžasném, báječném a dokonalém Cameronovi slehla zem. Až do teď. Celé ty roky si totiž brousil zuby na perličku na dortu své kariéry. Film, který položí skutečné základy 3D filmům bez toporných animovaných postaviček. Jenže počítače dlouho nezvládaly náročné animační úkony a máte-li čekat několik dní, až se vám jeden pohyb hrdiny spočítá, ztratíte brzy trpělivost. Ano, Cameron celé ty roky čekal, aby mohl natočit Avatara. A čekání se vyplatilo.

¨

Když na planetě Pandora přistane nová posádka složená z několika vědců a bandy ostřílených mariňáků, nikdo by v nehostinném prostředí nečekal kluka na vozíku. V kartě má navíc minulost více než militární a teď se hlásí k vědcům. Vždyť ani neumí jazyk zdejších obyvatel, modravých Na'vi! Háček je třeba hledat jinde. Ochrnutý Jake Sully (Sam Worthington) je náhradou za svého geniálního bratra, náhodou zastřeleného v hospodské potyčce. Na Jakea by se nikdo ani nepodíval, kdyby nebyl jediným člověkem, který díky shodným genům dokáže ovládat Avatara, genetického uměle stvořeného hybrida z DNA Na'vi, který vypadá přesně jako oni. Stačí jen přenést vědomí z člověka a dokonalá loutka se stane druhým tělem. Jake konečně chodí, pomalu špicluje u modrých domorodců a zjišťuje, že existuje i něco víc, než honba za majetkem, který potřebuje pro spravení lidských nohou. Jenže těžařská společnost je neúprosná, na city není čas a ohled na životy brzy přetne vidina snadného zisku. Válka začíná a Jake si musí vybrat stranu.

Zní-li vám obsah nepříliš originálně, trefujete do černého. Skládačka deseti jiných filmů ale zapadá do sebe jako dokonalé puzzle kořeněné nejlepšími efekty. Najdete v něm odvahu, lásku, humor, akci i pořádnou dávku science-fiction kloubeného fantasy s filozofickým podtextem, prstem vypichující poselství o Gaie. Někdo se Cameronovi posmívá, že natočil ekologický trhák. Jak je to doopravdy? Ano i ne. Cameron se vehementně brání, že s ekologií nemá Avatar pranic společného. Ovšem popřít se nedá ani to, že civilizace snoubící se s přírodou tím nejužším způsobem takový dojem zkrátka zanechá. Je na tom snad něco špatného, když lyrika nenarušuje děj, netluče se ani s válečnými scénami a naopak se v nich staví jako zdatný protipól lidské zabedněnosti?

"První natáčecí dny byly opravdovým peklem. Točilo se 16 hodin za den!", stěžuje si Cameron a přiznává, že tak drsné natáčení, jako bylo tohle, ještě nezažil. Film dostřihával ještě dva dny před světovou premiérou a špitá se, že si nad "odpadem" málem pobrečel. Animátoři museli nad Avatarem nechat mozek a pravděpodobně i srůst s počítačem, neboť snad poprvé v historii lze říct, že podívaná je dokonalá. O to více, zvolíte-li si projekci ve 3D. Pokud někdy něco skutečně stálo za připlacení si Imaxu, pak je to právě Avatar. Poklepat na rameno se s uznáním musí i hlavním herecké trojici v podobě Sama Worthingtona, Sigourney Weaver a Michelle Rodriguez.
 
Nezbývá, než se začít bát. Nevíte čeho? Přeci, že ostatní filmy ještě nějakou dobu nebudou Avatarovi sahat ani po lem ponožek, a tak budeme preventivně chodit jen na alternativní snímky bez sebemenší stopy po trikových efektech. Klobouk dolu, pane Camerone.


Osobní hodnocení: 90%



AVATAR
Režie: James Cameron
Hrají: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Zoe Saldana, Joel Moore, Wes Studi, Laz Alonso, CCH Pounder, Stephen Lang, Dileep Rao, James Pitt, Amy Clover, Peter Mensah, Matt Gerald
Premiéra: 17.12.2009 

Fota: Bontonfilm


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0262 s