Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


České pohádky pro všechny zadarmo

24.12.2009   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

České pohádky pro všechny zadarmoJak je to možné? Jsou přeci Vánoce! Stylově, v čase předvánočním, zpřístupnila Městská knihovna v Praze na adrese volně ke stažení výběr klasických českých pohádek. K nejznámějším z dvaceti šesti, které zde návštěvníci najdou, patří například Čert a káča, O dvanácti měsíčkách, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, Pohádka o perníkové chaloupce, Princ Bajaja, Sůl nad zlato či Sedmero krkavců.

„Část je vybrána ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna vydané v roce 1945. Tato kniha v současné době není již v podstatě ve fyzické podobě k dispozici. Druhá část je pak především dílem Boženy Němcové,“ říká koordinátorka webových projektů Městské knihovny v Praze Kateřina Bajo. Texty je možné si stáhnout nejen v klasických formátech pdf, rtf, txt pro tisk či čtení na monitoru, ale i ve speciálních verzích pro některé mobilní telefony a čtečky typu PDA. „Rodiče si například na cesty s dětmi nemusí brát objemné knihy, stačí si pohádky nahrát do telefonu či iPodu a pak z těchto zařízení předčítat,“ uvádí Kateřina Bajo jeden ze zatím méně tradičních příkladů použití. Elektronické texty doplňují omalovánky s pohádkovými postavami a další hry určené ke stažení a vytištění. Všechny ilustrace na internetové stránce jsou dílem výtvarnice Městské knihovny v Praze Evy Petržílkové. Pohádky ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna včetně stejnojmenné úvodní básně, jsou zveřejněny s laskavým souhlasem paní Jany Seifertové. Více informací na www.e-knihovna.cz a www.mlp.cz/pohadky .

Zpřístupnění textů pohádek z fondů Městské knihovny v Praze na internetu volně navazuje na podobné projekty s dílem Karla Čapka (www.mlp.cz/karelcapek), Boženy Němcové (www.mlp.cz/bozenanemcova) a naposledy s detektivkami A. C. Doyla o Sherlocku Holmesovi (www.mlp.cz/holmes). Za Karla Čapka získala letos knihovna Cenu Ministerstva kultury Knihovna roku 2009 v kategorii Významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb. „Jelikož jsou stránky provázány s našimi katalogy, projekty podporují i návštěvnost Městské knihovny a čtenářství obecně," uzavírá Kateřina Bajo.

Návod, jak využít texty v pokročilejších modelech mobilních telefonů, pokud nechcete stahovat speciální software:
Ze stránek jednotlivých elektronických projektů Městské knihovny v Praze si stáhnete text ve formátu html. Přes infračervený port, bluetooth či kabelem přetáhnete html soubor do paměti telefonu, pak ho již stačí otevřít a ponořit se například do děje napínavé detektivky se Sherlockem Holmesem nebo číst dětem pohádku  ve vlaku.

Zveřejněné pohádky:
Ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna: výbor českých pohádek:
Kouzelná lucerna - báseň od J. Seiferta
Jabloňová panna - K. J. Erben
Ospalý Janek - Matěj Mikšíček
O Pánu Bohu - Božena Němcová
Čertův švagr – Božena Němcová
Divotvorný ubrousek - V. B. Třebízský
Kovář Paška - Václav Říha

Z knihy Václava Říhy Zvířátka a Petrovští:
&Sípková Růženka – Václav Říha

Pohádky Boženy Němcové:
Čert a Káča, Chytrá horákyně, Mahulena krásná panna, Neohrožený Mikeš, O dvanácti měsíčkách, O hloupém Honzovi, O Popelce, O princezně se zlatou hvězdou na čele, O ptáku ohniváku a mořské panně, O Dlouhém, &Sirokém a Žárookém, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, O Smolíčkovi, O Zlatém kolovrátku, O Zlatovlásce, Pohádka o kohoutkovi a o slepičce, Pohádka o perníkové chaloupce, Princ Bajaja, Sedmero krkavců, Sůl na zlato.

            

zdroj: mlp.cz

Za redakci jen noticku: Klidné a příjemné Vánoce všem, nejen našim čtenářům.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0385 s