Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mezi Ježíškem a Silvestrem

31.12.2009   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mezi Ježíškem a SilvestremTen týden má svůj esprit. Gregoriánský kalendář, používaný valnou částí našeho světa hovoří o nástupu slunovratu. Ale jedním dechem říká, že je prožíván silně rozjímatelsky a mnohdy kalkulačně. Konec jednoho a nástup dalšího roku k tomu  vybízí. My víme, že je to i skvělá příležitost otevřít dveře pospolitosti.

Nejen Panna Maria Ježíška v Betlémě do jesliček položila. Pojďme se podívat, kdo se stačil narodit na konci svého roku, kdo nestačil &Stědrý den, ale předběhl Nový rok.

25. prosince 1901 se narodila Milada Horáková. Jméno, spojené s nechvalně známými procesy v 50.letech minulého století snad nejvíc. Mezi hrůzami ta největší.

V roce 1971 se ten den narodila Dido. Britská zpěvačka, u nás dostatečně známá. Vzpomeňte nezapomenutelný „výkon“ české Aničky Dido v první sérii soutěže „O českou Superstar“. Neměli bychom zapomínat, že skutečné Dido pomohl na výsluní další holomek Eminem, když nasamploval jednu její věc, jež pak v originále prorazila rovněž.

Na přelomu 19. a 20. století se ten den vyklubal Humphrey Bogart. Věčně živý herec. Vzpomeňme snímek Africká královna. Oscar a chuť vidět film zas a zas.
 
26. prosince 1969 vykoukl do světa Jiří &Slitr. Ovlivnil vývoj české písničky a tvář malých divadel. Po právu je dnes v učebnicích, po právu k němu vzhlíží další muzikantské generace.
27. prosince 1920 se narodil borec Jiří Sovák, český herec. Člověka, jenž nezná s ním jediný film jsem nepotkal. Dokázal oslovit lidi v celém spektru sociální šíře společnosti.

Víte, že 28. prosince 1975 se narodila ve Varech Lenka Dusilová? Jedna z nejvýraznějších zpěvaček současnosti, s ohromně flexibilním projevem, schopná zazpívat vše, počínaje folklórem, přes šanson až k tvrdému rocku a nikdy to nebude nuda a nikdy se člověku neotevře pověstná kudla v kapse. Na krk si dokáže pověsit kytaru a ví si s ní rady.

Už dávno 29.prosince 1721 spatřil svět světoznámou Madame de Pompadour. Vlastním jménem Jeanne-Antoinette Poisson. Slavná milenka krále Ludvíka XV. Slavná i po smrti. 

                                   

Patti Smith se narodila už 30. prosince 1946. Významná americká zpěvačka, hudebnice, spisovatelka, textařka a básnířka. Patří k hlavním protagonistům amerického punku a new vave. Jestli underground měl svou královnu, pak kapela Velvet Underground i svou star.

Proslul precizní prací s barvou a kreslířským uměním zejména. Henri Matisse, 31.prosince 1869.Věnoval se i výrobě uměleckých tisků a sochařství, zejména byl ale malíř. Jeden z nejznámějších umělců dvacátého století. Barevnost v malířství lze podle něj učit.

Než bouchnete rychlé špunty, na horské chatě nebo střepy pokrytém náměstí, v klidu rodinného zázemí či se svou partičkou kdekoliv jinde, vězte, že i v těchto dnech přichází nový život. A přicházel, jak vidno. Je dobře, že se svět rozjímání nepodřídí úplně.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0221 s