Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Filmové rozhledy: Štvanec IRA

17.01.2010   Anna Burdová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Filmové rozhledy: Štvanec IRAToto je skutečný příběh člověka, který riskoval vlastní život, aby zachránil nevinné.

Kanadská režisérka Kari Skogland, která si v uplynulých letech vyzkoušela hned několik filmových žánrů (např. horor Kukuřičné děti 6: Návrat Izáka, thriller Bílé lži či komediální drama Hokejová máma) se tentokrát pustila na opravdu tenký led; natočila adaptaci autobiografické knihy Martina McGartlanda, který na konci 80. let přijal nabídku britských tajných služeb proniknout do militantní organizace IRA. Stejně jako u Skoglandové předchozích filmů je i hodnocení &Stvance IRA poněkud rozpačité.

Děj se odehrává v Belfastu v letech 1987-1991. Dvaadvacetiletý Martin McGartland (Jim Sturgess) je zajat britskou tajnou službou a dostává nabídku od agenta Ferguse (Ben Kingsley), aby pronikl do IRA a stal se mu informátorem. Martin nabídku přijme a díky jeho práci se daří zachránit životy lidí, které si IRA vybrala za oběti. Sám přitom denně riskuje, že bude prozrazen a nemilosrdně popraven.


Téma občanských nepokojů v Irsku se stalo předlohou již několika filmovým scénářům. Také biografie McGartlanda sama o sobě vybízí ke zfilmování, ovšem nemusí zaručit úspěch. Tvůrci se dopustili hned několika chyb, které snímku ubírají na kvalitě.

Už začátek filmu je předzvěstí jeho konce. Hlavní hrdina Martin McGartland usedá do svého vozu a vzápětí je zastřelen maskovaným mužem. Takto syrově podaná scéna sice slibuje napínavou podívanou, avšak už po pár minutách, kdy se příběh vrátí o deset let zpátky v čase a představí nám McGartlanda jako mladého výtržníka, začne děj místy stagnovat. Ne zcela dobře vystavěný scénář navíc pomíjí některé detaily a divákovi tak unikají souvislosti. Nabízí se otázky, jako například proč byl pro roli informátora vybrán právě McGartland, jak se do IRA vůbec dostal a čím si získal důvěru teroristů, když se chová tak podezřele? Kýžené odpovědi nám ale film nedá.

Snahou tvůrců zřejmě bylo i dokonalé vykreslení psychologie postav a vztahů mezi nimi. V případě hlavního hrdiny se snažili až příliš - občas se totiž zdá, že to není jeden člověk, který žije dvojí život, ale že jsou to dvě různé osobnosti. Jeden McGartland v roli informátora prožívá psychická muka, druhý je šťastný a bezstarostný po boku své těhotné přítelkyně. Příběhu to bohužel ubírá na věrohodnosti.

Ani přes uvedenou kritiku ale &Stvanec IRA není špatný film. Naopak, kvalitní herecké výkony, skvěle navozená dobová atmosféra a dobrá hudba určitě dokáží do děje vtáhnout nejednoho diváka. Poslední půlhodina filmu navíc případné předchozí rozčarování utlumí...


Zdroj obrázků www.ofilmu.com ; www.filmografie.cz

                 

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0212 s