Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - Bratříčku, kde jsi?

26.02.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - Bratříčku, kde jsi?Takovouto porci inteligentní, vtipné, parodické zábavy s bluegrassovými peckami, s množstvím až neuvěřitelných situací a s hrdiny, kteří si získají vaše sympatie - to se hned tak nevidí. Ale i televize občas (bohužel jen občas) sáhne po senzaci, kterou byste si neměli nechat ujít.

Mississippi, třicátá léta minulého století, období hospodářské krize. Tři nevábně vyhlížející trestanci prchají z vězení v naději na svobodu a na nalezení pokladu ve výši 1 200 000 dolarů. Vedoucím party je Everet (George Clooney), který za sebou táhne Peteho (John Turturro) a Delmara (Blake Nelson) a to proto, že jsou vzájemně spoutáni řetězem. Pokud si nyní myslíte, že půjde o tuctovou komerci, pak si znovu přečtěte jméno režiséra. Ano, Joel Coen (spolu s bratrem Ethanem) je ten, kdo nám dal tak skvělé filmy jako ZBYTEČNÁ KRUTOST, FARGO, BIG LEBOVSKI nebo z poslední doby LUPIČI PANÍ DOMÁCí, TAHLE ZEMĚ NENÍ PRO STARÝ či PO PŘEČTENÍ SPALTE. Film BRATŘÍČKU, KDE JSI? byl natočen v roce 2000 a je dobrodružnou komedií s humorem Coenům vlastním - tedy trochu černým, trochu bizarním.

Vězeňští uprchlíci, k nimž se cestou přidá ještě bluesman Tommy Johnson (Chris Thomas King) na své dlouhé cestě státem Mississippi zažijí množství až neuvěřitelných příhod, v nichž je vábí Sirény (trojice pradlen), potkají se s jednookým Kyklopem (jednooký prodavač Biblí), jeden z nich je zaklet v žábu, v průběhu mají své místo zákeřní členové Ku Klux Klanu i místní šerif s pomocníky. Cesta za pokladem se trošku komplikuje protože Everettovi jde zjevně o to, aby se vrátil ke své ženě Penny (Holly Hunterová).

Ve filmu je střelba, nečekaně úspěšná hudební kariéra (úspěch písně I Am a Man of Constant Sorrow), politický boj, Boží zásah v podobě potopy a spousta průšvihů. To vše v rytmu, který vás nenechá ani na chvíli vydechnout, a prodchnuto pořádnou porcí pravé bluegrassové muziky. Po krásné a vyprahlé krajině amerického jihu vás provede nádherná kamera Rogera Deakinse.

Divácky vděčný film je však možno vykládat i vážně. Už hlavní hrdina nese jméno Odysseus (celým jménem Odysseus Everett McGill) a Coenové neskrývají to, že právě Homérův epos jim byl inspirací. Přes řadu homérovských motivů je film také antologií převzatých filmových situací, motivů a sérií velmi zdařilých komediálně parodických sekvencí.

Pro úplné filmové nadšence ještě doplním, že titul filmu pochází z klasického snímku Prestona Sturgese z roku 1941 SULLIVANOVY CESTY, v němž se hlavní hrdina, režisér povrchních komedií, rozhodne natočit sociální drama s názvem O Brother, Where Art Thou?

Foto: stopklatka.pl, filmweb.pl

**************************************** 
BRATŘÍČKU, KDE JSI?
(O Brother, Where Art Thou?)
USA, Francie 2000, režie Joel Coen.
V televizi na programu Prima Cool v pondělí od 22,25 hodin.





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0289 s