Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


MAFIÁNI - TV tip - gangsterské drama z prostředí newyorské mafie

10.06.2022   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

MAFIÁNI - TV tip - gangsterské drama z prostředí newyorské mafieMAFIE - obávaná, zatracovaná, ale někdy také glorifikovaná a oslavovaná.
MAFIE - časté filmové téma, které tvoří skupinu tzv. gangsterských filmů.
MAFIÁNI jeden z nejlepších filmů této žánrové skupiny, který se nyní opětovně dostává na obrazovky..







Jeden z nejvíce oceňovaných filmů amerického režiséra Martin Scorsese. Ten se po filmech BERTHA Z DOBYTČÁKU a &SPINAVÉ ULICE (1972, 1973) zapřísáhl, že už nikdy v životě nenatočí film z gangsterského prostředí. Jeho další filmy jako ZUŘÍCÍ BÝK, KRÁL KOMEDIE či POSLEDNÍ POKU&SENÍ KRISTA jeho slova jakoby potvrzovaly. Až když si přečetl autobiografickou knihu WISEGUAY (Gangster) Nicholase Pileggiho změnil názor. Hned zavolal Pileggimu a řekl "Na tuhle knihu jsem čekal celý život", na což spisovatel odvětil "Čekal jsem na tento hovor také celý život."

To byl údajně počátek práce na jednom z nejzajímavějších filmů Scorseseho kariéry, na filmu, který se umístil v žebříčku 10 nejlepších filmů v žánru "Gangster", který sestavil v roce 2008 Americký filmový institut na druhém místě (po boku ještě slavnějšího KMOTRA) a na 92. místě v žebříčku Nejlepších filmů všech dob, který vyhlásila stejná organizace rok předtím.

Robert de Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Paul Sorvino
Nyní se díky televizi můžeme ke Scorseseho MAFIÁNŮM z roku 1990 opakovaně vrátit. I z hlediska dneška musíme ocenit kvality filmi,  i kdy už známe další režisérovy filmy jako třeba MYS HRŮZY, VĚK NEVINNOSTI, KUNDUN, GANGY V NEW YORKU, LETEC, SKRYTÁ IDENTITA, PROKLETÝ OSTROV, VLK Z WALL STREET, IRČAN.

Scorsese převzal z knihy autentický příběh Henryho Hilla, muže, který začínal v padesátých letech jako malý kluk ve službách newyorské mafie, stal se jejím úspěšným spolupracovníkem a nakonec dobrovolným svědkem FBI. Henry, ztvárněný Rayem Liottou je fascinován gangsterskou legendou Jimmy Conwayem zvaným Jimmy Džentlas (v podání dvorního Scorseseho herce Roberta de Nira), hlavně jeho způsoby jednání, rozhazovánímn peněz, jeho milenkami a vlivem. Spolu s druhým chlapcem, který je do organizace přizván Tommym (hraje ho Joe Pesci) se učí praktikám mafie, přijímá nové povinnosti a závazky a stále hlouběji se propadá do okruhu násilí, krutosti ale také velkých peněz, jaké pašování a pokoutní kšefty přinášejí. Je zde ale také hrozba vyšetřování, vězení, výčitky svědomí a nakonec i významné svědectví "pod ochranou svědka", které z Henryho udělá nudícího se "průměrného Nikoho" v domku na Floridě.

Robert de Niro, Ray Liotta
Martin Scorsese nepotřebuje k vyprávění své mafiánské kroniky silné efekty. Vypráví stroze s důrazem na atmosféru doby a se smyslem pro detail. Snaží se celou historii trvající zhruba třicet let vyprávět tak, aby postihl všechny souvislosti. Nechce glorifikovat ani moralizovat, ale také mafii zcela nezatracuje - jen připomíná, že zabíjení a násilí je sice běžnou součástí jejích praktik, ale není jejím cílem. Tím je vydělávání peněz a udržení moci. V závěru také zdůrazní, že hlavní hrdina, i když se postaví proti mafii, se nestal lepším člověkem, ale jen udělal to, co bylo třeba pro to, aby se dostal na svobodu.
Robert de Niro, Ray Liotta, Joe Pesci
Za roli Tommyho de Vita získal Joe Pesci Oscara za vedlejší roli. Film byl dále nominován celkem na 5 oscarů - za nejlepší film, režii, scénář, střih a Lorraine Braccoová byla nominována ze nejlepší herečku ve vedlejší roli židovské manželky Henryho. V roce 1990 byl Martin Scorsese na festivalu v Benátkách oceněn Stříbrným lvem za režii. A jen tak mimochodem - film dlouho držel prvenství v počtu užitých slov "fuck". Kdosi spočítal, že zazní ve filmu 246 krát, přičemž nejpilnějším byl v tomto ohledu Joe Pesci.
Foto: fdb.cz
*******************************************************************
MAFIÁNI (Goodfellas)
USA 1990, režie Martin Scorsese.
V televizi ve čtvrtek 15. října ve 22,05 na Prima Max 
 
 

 


 


 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2092 s