Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Šlehačky ve spreji: Toxické látky, tuky i éčka



Úvodník: Časopis dTest provedl další z testů potravin, tentokrát zaměřený na šlehačky ve spreji. Provedené zkoušky prokázaly přítomnost rizikových sloučenin, které v trávicím traktu uvolňují karcinogenní látku. Ani další obsahované látky nejsou příznivé pro lidské zdraví a skutečné složení šlehaček navíc často neodpovídá deklaraci na obalu.

Článek:

Zásadním zjištěním testu bylo odhalení přítomnosti diesterů 3-MPCD. Jedná se o
látky, ze kterých se v trávicím traktu člověka uvolňuje volný 3-MPCD, což je
karcinogenní sloučenina. &Séfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová k tomuto
závažnému zjištění uvádí: "Ačkoliv zatím neexistuje přímý důkaz o negativním
vlivu diesterů 3-MPCD na zdraví, v případě výskytu volné formy této látky byly
rakovinotvorné účinky prokázány."
Diestery 3-MPCD se přitom vyskytovaly ve
dvaceti z 22 testovaných výrobků.

Složení testovaných šlehaček nepříjemně překvapilo i v dalších ohledech. Výraz
šlehačka, který se dříve užíval výhradně pro šlehanou smetanu, lze nyní použít
prakticky pro cokoliv, co má kýžený vzhled, barvu i chuť. Vyrábět se může
například ze ztužených rostlinných tuků a olejů, škrobů, emulgátorů,
odstředěného mléka a dalších látek, které si zpravidla s pojmem "šlehačka"
nespojujeme.

V případě tzv. rostlinných šlehaček dochází k částečnému či úplnému nahrazení
živočišných tuků rostlinnými. Jak se ale prokázalo, neznamená to ani v
nejmenším příznivější působení na lidský organismus. Naopak, většina
rostlinných šlehaček byla bohatá na nasycené mastné kyseliny, které mimo jiné
přivádějí do krve "zlý" LDL cholesterol. Ida Rozová tuto informaci dále
doplňuje: "Rostlinné šlehačky oproti smetanovým disponovaly i vyšším počtem
použitých "éček" a ve větší míře u nich byla zjištěna přítomnost diesterů
3-MPCD."


Všeobecným nešvarem také je, že výrobci nemusí na obalech uvádět konkrétní
rostlinné tuky a oleje, které byly při výrobě potraviny použity. Lze
předpokládat, a výsledky testu tomu nasvědčují, že využívají levné a tedy méně
kvalitní oleje, jako např. kokosový a palmový. Zmíněné oleje obsahují takřka
dvakrát více nasycených mastných kyselin než vepřové sádlo. Značka Soyatoo,
která láká na ingredience v biokvalitě, dokonce nezdravého kokosového oleje
obsahuje 74%.

Výrobci šlehaček na obalech často slibují něco, co neplní. Měřením zjištěný
obsah tuku se rozcházel s deklarovaným, v některých případech se ani nepotvrdil
údaj o použití aroma přírodní vanilky či vanilinu. Slibované aroma postrádaly
Kaufland/ Milblu, Aro, Globus, Milbona, Spray Crem, Vitala a Dorlay.


Další informace naleznete ve vydání 7/2011 časopisu dTest, nebo na http://www.dTest.cz/slehacka

Občanské sdružení spotřebitelů TEST, založeno v roce 1992, je vydavatelem
časopisu dTest. Na jeho stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a
objektivních testů výrobků, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými
výrobky, informace o právech, které chrání spotřebitele a posilují jejich
postavení vůči prodávajícím a další rady. V letech 1994 až 2010 publikovalo
sdružení na stránkách časopisu dTest informace o více než 10 000 výrobcích,
varovalo před 530 nebezpečnými výrobky (většina byla určena dětem) a upozornilo
na 546 nekvalitních a klamavých výrobků. Sdružení je součástí mezinárodní
organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské
spotřebitelské organizace BEUC. 

 

ikona creativeeating.wordpress.com



12.07.2011 - redakce