Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Jak uvařit řecké speciality? Naučíme vás spentzofai i chobotnici na víně



Úvodník: Televizní kanál Travel Channel chystá na září premiéru pořadu Vůně Řecka. Jeho tvůrci nám vyzradili tajemství řecké kuchyně. Chystejte prkénka a pánve, recepty na lahůdky jsou od tamních šéfkuchařů!

Článek: 1. recept: Chobotnice na víně

Recept pochází z vyhlášené restaurace Kritikos v Ouranopoli. Vyzvědět se ho podaří moderátorovi Charliemu Ottleyovi.


Na 4 porce potřebujete:

1 středně velkou chobotnici (důkladně omyjte a nakrájejte na kousky zhruba o velikosti sousta)
4-5 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
Čerstvou rajčatovou šťávu (vymačkejte ze 3-4 velkých oloupaných a rozmačkaných rajčat)
Rajčata nakrájená na kostičky (oloupaná a zbavená semínek)
1 polévkovou lžíci cayenského pepře
Sůl na dochucení
3-4 stroužky česneku (najemno nakrájené)
Svazek petržele, najemno nasekané
1-3 bobkové listy
1-2 kávové lžičky bílého vinného octa
½ sklenice bílého vína

Chobotnici vložte do velkého hrnce spolu s rajčatovou šťávou, nakrájenými rajčaty a extra panenským olivovým olejem a na středním ohni uveďte do varu. Nechte chvíli povařit, chobotnice vyloučí vlastní šťávu, takže není třeba přidávat vodu.

Jakmile je chobotnice měkká, přidejte polévkovou lžíci cayenského pepře, česnek, polovinu petržele a několik bobkových listů, sůl, kávovou lžičku bílého vinného octa a půl sklenky bílého vína.

Nechte alkohol 5 minut odpařit a pak zmírněte oheň a nechte probublávat.

Pokapejte chobotnici pár kapkami extra panenského olivového oleje, posypte najemno nasekanou petrželkou a ihned podávejte.


 
2. recept: Spentzofai (ostré párečky s paprikou)

Recept pochází z uznávaného hotelu a restaurace Kritsa v Portarii. A kdo ho ulovil? Opět Charlie Ottley.

Na 2 porce potřebujete:

2 párky (pokrájené na kousky o velikosti sousta)
Sůl a pepř
Chilli paprička
½ kg zelených paprik (pokrájených na plátky)
2 rajčata (najemno nakrájená)
1 šálek olivového oleje

V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a několik minut opékejte papriky, poté přidejte pokrájená rajčata, sůl a chilli papričku.

V jiné pánvi opečte párky, než budou dobře prohřáté, poté je přidejte do směsi paprik.
Uveďte do varu a nechte 5 minut lehce povařit.   
 

Pokud chcete o řecké kuchyni i o zemi samé vědět víc, laďte od pondělí 19. do soboty 24. září vždy v 19.00 Travel Channel a jeho pořad Vůně Řecka. Repríza pořadů je v neděli od 16:00.   
 
Zdroj: Eva Sedláčková / Channels.cz


06.09.2011 - redakce