Tisk článku ze serveru Rozhledna - Webmagazin.cz - 190 let perfektní chuti a opojné vůně espressa



Úvodník: Denně se na celém světě vypije 1 400 milionů šálků kávy. Díky jedinečné vůni a bohaté chuti se káva stala po sklenici vody nejoblíbenějším nápojem. Znalci a milovníci kávy se shodují, že nejintenzivnější zážitek přináší espresso.

Článek:
Jedinečná konzistence, exotická vůně, bohatá pěna a jemnost šálku dokáže povzbudit všechny smysly. Stroj na jeho výrobu vynalezl v roce 1822 Francouz Louis Bernard Rabaut.

První přístroj na espresso dokázal vodu přetvořit na páru, která se prohnala přes mletou kávu,“ říká Roman Tvrzník, generální ředitel ELEKTROWIN a.s. a dodává: „První automatický kávovar již vymyslel Ital.  V roce 1833 si ho nechal patentovat světoznámý Ernest Illy, který je otcem italské značky kávy Illy Caffe“.

Dnešní moderní přístroj na výrobu espressa sestavil na začátku 2. světové války Achilles Gaggia. Na svůj úspěch si ale musel počkat do konce válečného konfliktu. Samotná výroba přístroje začala až v roce 1946. Tento kávovar byl výjimečný tím, že již nepoužíval vodní páru. Voda protekla přes namletou kávu pod vysokým tlakem, a tím se vytvořila krémová pěna, která je pro espresso příznačná. Tento způsob přípravy espressa zaručuje, že káva získá maximální chuť a minimum škodlivin.

Některé modely prvních přístrojů na espresso, které jsou vyrobené z mědi a mosazi, jsou opravdové historické skvosty a je škoda je vyhazovat. Většina přístrojů ale poté, co doslouží, již žádnou hodnotu nemá. Proto Roman Tvrzník upozorňuje, že takové by měly putovat do speciálních kontejnerů pro drobný elektrický odpad nebo přímo do sběrných dvorů k recyklaci. „Bohužel lidé v přesvědčení, že když jde o malý domácí spotřebič, který se nemusí recyklovat, tyto přístroje vyhazují do kontejnerů se směsným odpadem. To je ale velká chyba, neboť jeho zpracováním lze získat materiály, které se dají použít při další výrobě,“ vysvětluje Roman Tvrzník.



Zdroj: ELEKTROWIN a.s




06.08.2012 - redakce