Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Vařte (a zhubněte) podle ročních období



Úvodník: Vařit ze surovin, které jsou k dispozici v dané období, má hned několik výhod. „Je to zdravější, protože jsou čerstvé. Je to levnější, protože je jejich čas a jsou všude kolem. Nejpodstatnější je však to, že je to přirozené," říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu, který se zaměřuje na vaření podle ročních období.

Článek:
Jsme zvyklí, že všechny suroviny jsou nám k dispozici po celý rok a regály v obchodech vypadají stejně v prosinci i srpnu. Pozor však na to, co nakupujete a následně jíte! Bylo prokázáno, že všechny zdravější potraviny jsou ty sezónní. Britské ministerstvo zemědělství provedlo v roce 1997 výzkum, který prokázal, že obsah živin pasterizovaného mléka v létě je mnohem vyšší než zimě, přitom pocházelo od stejných krav – na vině bylo rozdílné složení jejich jídelníčku. Vědci v Japonsku zase čtyři roky zkoumali stav vitamínu C obsaženého ve špenátu – v létě byl trojnásobně vyšší než v zimě.

A jak se tedy stravovat podle ročních období?
 
Na jaře saláty a kvašenou zeleninu
„Na jaře se zaměřte na listovou zeleninu, ta představuje nový a svěží růst. Na talíř si dávejte co nejvíce nejrůznějších salátů, mangoldu, špenátu a čerstvých bylinek,“ doporučuje doktor Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimaru v rakouském Stegersbachu, který se zaměřuje na vaření podle ročních období. Nyní je třeba doplnit vitamíny, které nám už chybí a jsme tak náchylnější k chřipkám a rýmám – spoustu jich najdeme v naklíčených semenech a mladých výhoncích, naklíčit si můžete mrkev, cibuli, ale hlavně luštěniny. Stejně důležité jsou enzymy, které najdeme v pažitce, petrželi, řeřiše, v listech pampelišek a kopřiv nebo v polníčku. „Základem všeho pak jsou dvě lžíce kvašené zeleniny denně. Stravu bychom měli odlehčit, a pokud to jde, omezit přísun masa. Přes zimu dostanou často zabrat naše žlučník a játra. Po ránu proto doporučuji sklenici teplé vody s pár kapkami citronu, nevídaně jim pomůžete.“
 
Léto přeje ovoci
Letní strava by měla být lehčí, hodně barevná a řidší. Omezte množství tučných věcí a masa, pokračujte v salátech a kvašené zelenině, upřednostňujte však čerstvé ředkvičky, květák nebo brokolici, přidávejte semínka, například řeřichu. Zkuste nejrůznější recepty z čočky. Je také čas kukuřice, můžete si ji dát vařenou, ale i v podobě krupice nebo polenty. V létě je škoda nejíst maximum ovoce, jako jsou jahody, jablka, hrušky, švestky… Ideálním ovocem je osvěžující meloun.
 
Podzim: zapomeňte na pomeranče
„Regály obchodů se plní nejrůznějším tropickým ovocem. Na to ale pozor – roste v zemích, kde má za úkol lidi ochlazovat. Stejně je tomu s mléčnými výrobky, které ochlazují a je lepší jejich přísun omezit. Mnohem lépe uděláte, když si v toto období dopřejte spoustu kvalitní domácí zeleniny, které je právě čas – třeba ředkev, dýně, červená řepa, kedlubna, tuřín, kapusta,“ vyjmenovává Kukku Ramesh. Usuště si ovoce a naložte si na zimu zelí, nyní je ideální čas. Zahřejete se nejlépe tím, že budete suroviny tepelně zpracovávat a přidáte do nich více koření.
 
V zimě se nepřejídejte
Zima by měla být ve znamení klidu, abychom pošetřili náš organismus a načerpali zase síly. „Zklidněním se ovšem myslí také zbytečné nepřejídání se, protože tělo se v tomto období těžce zbavuje přebytků. Poslední jídlo bych proto doporučoval v osmnáct hodin,“ radí Kukku Ramesh. Denně jezte zeleninu, nejlépe ke každému jídlu a tu, která v zimě dispozici (kořenová zelenina, zelí, dýně, kapusta) a tepelně ji vždy upravte. Zvyšte příjem kvašené zeleniny a je ideální čas na zařazení do jídelníčku pohanky, jáhlů a luštěnin, zejména fazolí, které posilují ledviny. Dopřát si můžete ryby, kuřecí, hovězí či jehněčí maso. „Dobře vám udělá kořenová zelenina, vejce a také ořechy, které navíc dokážou zvednout náladu i při pochmurném počasí,“ radí Kukku Ramesh.
 
V jaké roční období se hubne nejlépe?
„Pokud se rozhodnete, že chcete zhubnout, je jedno, jaké roční období právě je. Z praxe však vím, že na podzim a v zimě lidem kvůli nepříznivému počasí chybí energie, a to především k pohybu. Ani s jídlem to není valné, protože v zimě zpravidla nejíme moc zdravě a především máme špatný pitný režim,“ říká výživový kouč Martin &Skába, který má na www.skaba.cz  zdarma ke stažení e-book 21 klíčů k tajemství hubnutí cestou těla a mysli.
V létě je podle odborníka zase nepřítelem v hubnutí teplo i lákadla nejrůznějších večírků a dovolených. „Celkově bych tedy řekl, že nejlépe se hubne lidem na jaře, a prokazují to i nejrůznější aktuální průzkumy. Jakmile začne svítit slunce, lidé mají do všeho větší chuť – hlavně do sportu a mají větší smysl pro disciplínu. Nebojí se změn ve stravě, tělo je navíc uvolněnější a může lépe přijímat živiny,“ vysvětluje Martin &Skába.

Stejného názoru je i Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. Jaro podle ní samo táhne lidi ven a je ideální doba přípravy na hubnutí do plavek. „Díky prodlužujícím se dnům se můžeme navíc věnovat sportu brzy ráno i později večer, ubývá tedy výmluv na nedostatek času. Na jaře je proto ideální čas začít s běháním nebo minimálně s pravidelnými procházkami. Nejlepší aktivita na udržení se v dobré kondici je ale podle mně osobně jóga v kombinaci s běháním.“

Podle průzkumů však spousta lidí ještě i na jaře ve velkém navštěvuje sportovní centra. „Největší nával ve fitkách je každoročně po vánocích, kdy lidi chtějí zhubnout, je ošklivé počasí a nechce se jim ven do mrazu. Často pak u pravidelného režimu vydrží do půlky května a do center se pak vracejí v půlce září, až se usadí děti ve školkách a školách, aby neztratili formu z léta,“ doplňuje Jana Havrdová s tím, že podzim je obdobím, kdy pravidelní (byť i amatérští) sportovci sklízí plody svých tréninků. „Je dobré naplánovat si na konec venkovní sezony třeba nějaký závod, klidně i recesistický, abyste své výkony zúročili.“



Zdroj: www.larimarhotel.at


22.03.2015 - redakce