Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Dobrou svatojánskou chuť, tentokráte ze zahrady



Úvodník: Kdo by neznal Evu Francovou - fotografku, výtvarnici a především známou a populární kuchařku ze Svatojánu. Její svatojánský foodblog s tak trochu netradičními recepty si od doby svého založení získal spoustu příznivců. Vždyť na své si přijdou nejenom milovníci vegetariánských a veganských receptů, ale i ti, kteří si rádi počtu o bylinkách, zdravém stravování, ale i o důležitých životních hodnotách a tradicích


Článek: Loni na podzim dostal její blog Kuchařka ze Svatojánu také knižní podobu a na světě byla stejnojmenná kuchařka. K velkému nadšení čtenářů vyšlo nedávno pokračování úspěšného prvního dílu, ve kterém nás autorka pozve do svojí zahrádky a představí nám zelené poklady, které si lze vypěstovat a použít při kouzlení v kuchyni.
 
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že kouzlo kuchařek paní Francové tkví především v obyčejnosti a skromnosti. Nezahlcuje nás žádnými exotickými ingrediencemi, které u nás nejsou pomalu ani k sehnání či složitými postupy, které by nebyly vlastní ani vyhlášeným šéfkuchařům, ale gró svatojánských kuchařek spočívá především v jednoduchosti a návratu ke kořenům a tradicím.
 
Na kuchařce vás zaujme také její grafická podoba a hra se slovy. Je skvěle propracovaná, má koncept, má příběh a stejně jako první díl je i tento doplněn fotografiemi jídel, které „vzešly z ateliéru“ samotné autorky.
Čtenáři Kuchařky ze Svatojánu – ať už té internetové nebo knižní – se jistě těšili také na její „beletrickou“ část. Procítěné povídání na začátku každé kapitoly s jídlem nechybělo ani protentokrát – pohladí po duši a vykouzlí úsměv na tváři. S jejími názory a pohledem na život budete dozajista z velké části souhlasit.
 
Ač už kuchařka ze Svatojánu vaří bez masa, oceňuji pestrý výběr jídel. Pouze extrémně zdravých jídel se v žádném případě nemusíte obávat. Kromě polévek a hlavních jídel, zde nechybí ani recepty na saláty, domácí pečivo a pomazánky. I něco sladkého na zub si pro nás autorka připravila.  Její tvarohová bábovka je vskutku bezkonkurenční. Třešničkou na dortu pro mě byla kapitola: Co si můžeme doma udělat sami, ve které najdeme mj. i recept na vynikající bylinkové máslo či výtečný provensálský kečup.

Ti z Vás, kteří měli to štěstí poznat autorku osobně, mi jistě dají za pravdu, že z ní vyzařuje právě to teplo rodinného krbu, které je pro současné domácnosti tak trochu cizí. Ať už zabrouzdáte na blog, otevřete kuchařku či zavítáte někam na její pravidelné besedy, mohu Vám zaručit, že budete spokojeni. Eva Francová a její rodina žije a především vaří… s úctou.

Uznáváte-li tradiční hodnoty i v kuchyni a dáváte přednost zdravým receptům, seznamte se s Evou Francovou – ať už na jejím blogu, nebo v kuchařce. Zaručuji vám, že budete mít pocit, že ji znáte osobně, že jste se od ní mnohé naučili a že se na ni – především co se vaření zdravých jídel týče – můžete kdykoliv obrátit. Ač to tak možná nevypadá, pro mě tato kuchařka bez debat patří do každé domácnosti.
 
Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři
Eva Francová
Motto/2015
360 stran




21.10.2015 - Stanislava Adámková