Tisk článku ze serveru Rozhledna - Webmagazin.cz - PILSNER FEST 2017 – Oslavte s námi den, kdy české pivo změnilo svět



Úvodník: Takto zve plzeňský pivovar Prazdroj na letošní jubilejní oslavy zrodu světoznámého ležáku Pilsner Urquell. A dodává: Poznejte příběh plzeňského originálu a staňte se jeho součástí. Jak a kdy? Návštěvou „města piva“ Plzně v sobotu 7. října. 


Článek:

A nebude to lecjaké výročí. Od uvaření první várky spodně kvašeného ležáku uplyne letos 175 let. Sládkovi Josefu Grollovi se povedl jedinečný kousek. Spojením výjimečné plzeňské vody z podzemních pramenů, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu vznikl 5. října 1842 nenapodobitelný originál, pivo se zlatou barvou, sněhobílou pěnou a říznou chutí, které se stalo vzorem 70 % světové produkce piva.

Tento důležitý okamžik připomene tradiční Pilsner Fest, nejdůležitější pivní událost v Plzni, která každoročně přiláká kolem 50 tisíc návštěvníků. Letošní jubilejní ročník se odehraje 7. října 2017 v prostorách plzeňského pivovaru a na náměstí Republiky v Plzni. Oslavy začnou v 11:00, vstup je zdarma. A protože Pilsner Urquell slaví 175. narozeniny, bude letošní oslava ještě výjimečnější.
Těšit se můžete na pivo v té nejlepší kvalitě. Budete moci ochutnat plzeňský ležák Pilsner Urquell v nefiltrované podobě a na několika místech vám pivovar nabídne pivo přímo z tanku. Ve velkokapacitních stanech zažijete jedinečnou atmosféru jako v restauraci a vychutnáte si perfektně načepované pivo ve skle. Čepování bude probíhat pod dohledem zkušených Master Bartenderů, finalistů soutěže o nejlepšího výčepního plzeňského ležáku, a budete mít rovněž příležitost potkat se s pivovarskými sládky.

K dobrému pivu patří dobré jídlo. Ve spojení s gurmánským Fresh Food festivalem je připravena nabídka nejrůznějších českých i zahraničních specialit ze zemí, kam se Pilsner Urquell vyváží. Speciální menu budou mít připraveny také místní partnerské restaurace – Lokál, Švejk a Na Spilce. Exkluzivním hostem festivalu bude pražská hospoda U Pinkasů, která se na Pilsner Festu letos objeví úplně poprvé. Čeká vás však také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány pod taktovkou kulinářského Fresh Festivalu. V rámci evropské kuchyně zde mimo české klasiky bude mít své zastoupení také Itálie, Francie a Německo a pochutnat si budete moci rovněž na specialitách ze vzdálenějších krajin, jako jsou Vietnam, Mexiko a Severní a Jižní Amerika.
Co by to bylo za oslavu, kdyby chyběla dobrá hudba? Na letošním Pilsner Festu zahrají například Support Lesbiens, Monkey Business, Mňága a Žďorp, Sto zvířat, Lenny, Jelen a další. Prostor pivovaru,  náměstí Republiky i přilehlé prostory budou žít hudbou. Podrobný program najdete na http://www.pilsnerfest.cz/program

Své umění předvedou ve speciálním stánku na nádvoří pivovarští bednáři, kteří pro letošní Pilsner Fest připravili jako odkaz k výročí 175 let od uvaření první várky plzeňského ležáku dva sudy o objemu 175 litrů. Bednářská parta na místě představí své řemeslo a ukáže, jak probíhá výroba dřevěného sudu od opracování až po jeho složení z dřevěných dužin. Bednáři všem příchozím také nabídnou možnost vyzkoušet si, jak by se v tomto řemesle osvědčili. Jak správně načepovat pivo (na hladinku, šnyt či mlíko) vás naučí mistři výčepní ve Škole čepování.

Jako tradičně bude součástí Pilsner Festu společný přípitek v 18.42, v čase, který odkazuje přímo k roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka plzeňského originálu. Přípitek proběhne současně na obou scénách Pilsner Festu (v pivovaru & na náměstí Republiky) a pronesou ho hlavní představitelé společnosti Plzeňský Prazdroj a města Plzeň. Těsně před slavnostním okamžikem se rovněž narazí dva 175 litrové dřevěné sudy piva, jako odkaz k 175. narozeninám.
Na místo vzniku tradičního piva odveze zájemce z Prahy speciální vlak, který bude pro všechny jeho gratulanty zdarma. Cílem je zároveň podpořit zodpovědnou konzumaci a zajistit tak všem návštěvníkům z Prahy a okolí bezpečný odvoz z akce. Vlak odjíždí v 10.25 z pražského Hlavního nádraží a zpět do Prahy se vrací ve 23.30. Kapacita je však omezená, je tedy potřeba přijít včas.






 


 




02.10.2017 - Stanislav Polauf