Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Tučné vitamíny organismu chutnají



Úvodník: Vitamíny jsou pro nás velice důležité. Zvyšují obranyschopnost organismu, chrání před nachlazením, zvyšují kondici a prospívají i pleti, trpící výkyvy počasí. To umí právě vitamíny rozpustné v tucích.

Článek:

Vitamin A (retinol) je základním růstovým faktorem pro děti, udržuje zdravé oči a pokožku. Dostatek je zárukou plodnosti. Nedostatek může způsobovat šeroslepost, akné a suchou zrohovatělou pleť.
Lze ho přijímat i ve formě beta - karotenu, z něhož si tělo áčko vyrobí samo a tudíž nehrozí předávkování, jež je nebezpečné pro těhotné ženy. Najdeme ho v ovoci, zelenině, mléčných výrobcích a vejcích. V optimálním množství zahání tělesnou i duševní únavu, dodává elán.

Vitamin E (tocoferol) čerpáme z rostlinných panenských olejů, müsli, rybích konzerv, ořechů, žloutků, avokáda a celozrnné mouky. Tělo ho vstřebává pouze společně s tukem, vyživuje nervovou soustavu. Společně s vitamíny A a C chrání před volnými radikály ( to jsou agresívní molekuly kyslíku, jež mohou vyvolávat rakovinu). Prokrvuje a zabraňuje předčasnému stárnutí buněk a tkaniv, hraje důležitou roli při metabolismu bílkovin, cukrů a tuků, udržuje aktivitu některých enzymů. Při jeho nedostatku hrozí vyčerpanost způsobená anémií, křeče v nohách, rychlejší stárnutí pleti.

Vitamín D (calciferol) si umí vytvořit tělo samo. Už po 10 minutách na slunci se vytvoří postačující množství. Zvýšit jeho dávku můžeme konzumací tučných mořských ryb, avokáda, mléka, vajec a másla. Reguluje vstřebávání fosforu a vápníku a tím chrání kosti a zuby. Ovlivňuje metabolismus minerálů. Při nedostatku se zvyšuje možnost infekce, křivice a osteomalacie.

Vitamín K najdeme v kapustě, květáku, brokolici, kysaném zelí, zeleném čaji a vejcích. Velká část vitamínu K se tvoří přímo v lidském střevě prostřednictvím bakterií. Má dobrý vliv na hormonální hladinu a pomáhá udržet dobrou náladu. Řídí spolu s vitamínem D vývoj kostí a ovlivňuje srážení krve. Při jeho nedostatku se rány špatně hojí, často nastává krvácení nejen z nosu a dásní, ale i ve vnitřních orgánech.

Vitamíny jsou přírodní látky a při respektování doporučeného dávkování, zejména u těch rozpustných v tucích, které se v organismu hromadí, nehrozí nebezpečí předávkování. To nemá lepší léčebný účinek, naopak by mohlo být příčinou vážných nemocí.

Nedostatek vitamínu organismu neprospívá a způsobuje určitá specifická poškození. Za normálních výživových podmínek se v našich krajích hypovitaminóza nevyskytuje, připadá v úvahu pouze při jednostranné stravě, drastických dietách a metabolických onemocněních. Léčí se poměrně snadno přidáním potřebných vitamínových doplňků.

Nadbytek jednoho vitamínu zvyšuje spotřebu dalších a mohou se tak vytvořit projevy nedostatku. Proto jsou výhodné multivitamínové přípravky. Množství vitamínů zde není zpravidla vysoké a tudíž nezpůsobuje problémy.

Zdroj obrázku:google.com



06.04.2006 - Jindřiška Kodíčková